"Sunati acum la 0903.900...! Nu pierdeti sansa de a castiga unul din marile premii ale promotiei!". Nu de putine ori, aceste reclame care promit premii fabuloase pot fi auzite, vazute sau citite. Incantati de ideea unui castig rapid, romanii suna la
"Sunati acum la 0903.900...! Nu pierdeti sansa de a castiga unul din marile premii ale promotiei!". Nu de putine ori, aceste reclame care promit premii fabuloase pot fi auzite, vazute sau citite. Incantati de ideea unui castig rapid, romanii suna la aceste numere, chiar de mai multe ori, fara sa-si dea seama cat ii costa un apel la care nu raspunde nimeni, pentru ca numerele apartin unei retele automate de taxare. In plus, cel mai adesea, tariful real al apelului este scris cu litere minuscule pe ecranul TV, in ziar sau pe vreun fluturas primit pe strada, fiind aproape indescifrabil.
Un trist exemplu il reprezinta un bucurestean, care a apelat la un astfel de numar de 64 de ori, dorind sa intre in direct la o emisiune TV care promitea castiguri daca ar fi raspuns corect la o intrebare simpla. Factura detaliata a venit ulterior si nu mare i-a fost mirarea cand a calculat ca in 12 minute, tot formand numarul afisat pe ecran, a reusit sa devina dator cu aproape 2.500.000 de lei. Nu a sunat nici la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor si nu a contactat nici Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Ceea ce nu a stiut bucuresteanul pus pe castig rapid a fost ca numerele care incep cu "09" sunt numere pentru servicii cu tarif special (premium rate), cu tarif ce poate ajunge la valori de 1 sau 1,5 euro pe minut. Pana in prezent, ANRC a acordat licente pentru numere care incep cu "0900", pentru servicii de divertisment, jocuri si concursuri telefonice, cu "0903", pentru servicii de informatii generale, de afaceri si de marketing, si cu "0906", pentru servicii de divertisment pentru adulti. Pe langa acestea, mai sunt numerele care incep cu 0800 - numere verzi, 0801 - numere cu acces universal, 0805 - numere pentru televotare, 0870 - pentru acces la retele de date si la Internet, 0807 - cartele virtuale si 0808 - cartele preplatite.
Dintre toate, doar cele care incep cu "0800" sunt gratuite, potrivit RomTelecom, adica se taxeaza la persoana apelata, cel mai adesea o companie privata sau o organizatie neguvernamentala.
La data de 16 decembrie, ANRC afisa pe portalul propriu ca au fost acordate licente pentru 94.000 de numere care incep cu "09" (0,4 la suta din totalul de 44 de milioane de numere disponibile in Romania), pentru 622.000 de numere care incep cu "08" (1,3 la suta din total). La acestea se adauga 18 milioane de numere de mobil care incep cu "07" (40 la suta din total), restul fiind numerele de telefonie fixa care incep cu "02" sau cu "03".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.