Inspectoratul General al Politiei Romane ne-a confirmat ieri faptul ca privatizarea SNTR a fost realizata in urma unor ilegalitati. In raspunsul oficial remis redactiei, reprezentantii IGPR au afirmat ca specialistii mai multor servicii din cadrul in

Inspectoratul General al Politiei Romane ne-a confirmat ieri faptul ca privatizarea SNTR a fost realizata in urma unor ilegalitati. In raspunsul oficial remis redactiei, reprezentantii IGPR au afirmat ca specialistii mai multor servicii din cadrul institutiei au efectuat, timp de un an, anchete in acest caz, ulterior declinandu-si competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere ca una dintre persoanele cercetate era fostul ministru al Agriculturii, Ioan Muresan.

Se pare ca aici dosarul a ramas pe loc...
In urma solicitarii noastre trimise Inspectoratului General al Politiei Romane, prin care ceream detalii privind stadiul in care se afla ancheta in cazul privatizarii SNTR, cei abilitati in relatiile cu presa ne-au informat ca dosarul a fost trimis, in urma cu patru ani, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).
Ancheta specialistilor in fraude si a politistilor de la cercetari penale a inceput la data de 19 decembrie 2000, in urma solicitarii Parchetului Inaltei Curti, prin care ii informa in legatura cu o "plangere formulata de o firma cu sediul in Grecia, care sesiza nereguli in procesul de privatizare a Societatii Nationale Tutunul Romanesc". Adica societatea greceasca Leaf Tobacco A. Michailidis SA, firma care "concurase" cu Interagro (al carei patron este Ioan Niculae) pentru cumpararea actiunilor de la Tutunul Romanesc.

Politistii isi declina competenta
"In urma activitatilor desfasurate de directiile de specialitate sub supravegherea procurorilor, Inspectoratul General al Politiei Romane a declinat competenta de solutionare in favoarea Sectiei de Urmarire Penala si Anchete Speciale a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece una dintre cele doua persoane implicate era fostul ministru al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei", informeaza IGPR.
Dosarul cu numarul 858/C/3014/2001, in care erau prezentate rezultatele anchetei politistilor si care-l incriminau pe Ioan Muresan, a plecat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind, potrivit legii, de "competenta acestei institutii sa cerceteze o persoana care are calitatea de ministru".
In privinta celei de-a doua persoane implicate in cazul privatizarii SNTR, surse judiciare ne-au declarat ca este vorba de fostul director al serviciului de privatizare din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, Nicolae Havrilet.

Afacerea, pas cu pas
La 10 mai 2000, licitatia pentru privatizarea SNTR a fost castigata de firma romaneasca Interagro SA, al carei patron este Ioan Niculae, care a oferit 40 de milioane dolari pentru pachetul de actiuni si care urma sa preia si datoriile de 55 milioane dolari ale SNTR.
Alaturi de magnatul Niculae, in competitia pentru preluarea SNTR nu mai ramasese decat Leaf Tobacco A. Michailidis SA din Grecia. In acea perioada, SNTR detinea o cota de piata de aproximativ 43 la suta din piata romaneasca a tutunului, care se ridica la 40.000 de tone anual.
La data de 25 iunie, Curtea de Apel a anulat licitatia de privatizare, declarand nula decizia prin care firma Interagro fusese desemnata castigatoare a licitatiei. 25 octombrie 2000: Ministerul Agriculturii si Alimentatiei este din nou proprietarul Societatii Nationale Tutunul Romanesc, in urma hotararii definitive luate de Curtea Suprema de Justitie, care a anulat licitatia pentru privatizarea SNTR.

Ministrul se ocupa personal
Tot in acea perioada, fostul ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, declara, citat de Rompres, ca va evalua personal documentatia celor doi ofertanti, "imperiul" condus de Ioan Niculae - Interagro - si Leaf Tobacco A. Michailidis, iar in cazul in care va constata ca firma greaca nu a respectat una dintre conditiile impuse de MAA - mentinerea integrala a SNTR - ,"va cere descalificarea".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.