Samuel J. Palmisano, presedinte si director general IBM: "Acesta a fost cel mai bun trimestru al patrulea inregistrat de catre IBM, profitul depasind pentru prima oara valoarea de trei miliarde de dolari"

Corporatia IBM a anuntat, ieri
Samuel J. Palmisano, presedinte si director general IBM: "Acesta a fost cel mai bun trimestru al patrulea inregistrat de catre IBM, profitul depasind pentru prima oara valoarea de trei miliarde de dolari"

Corporatia IBM a anuntat, ieri, rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea al anului 2004. Profitul inregistrat per actiune din operatiunile curente pentru trimestrul al patrulea al anului 2004 a fost de 1,81 dolari in comparatie cu 1,56 dolari per actiune in aceeasi perioada a anului 2003, reprezentand o crestere de 16 procente. Profitul inregistrat din operatiunile curente in trimestrul al patrulea a fost de 3,1 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 12 procente fata de anul trecut, cand a inregistrat un profit de 2,7 miliarde de dolari. Veniturile inregistrate din operatiunile curente in trimestrul al patrulea au fost de 27,7 miliarde de dolari, o crestere de 7 procente fata de veniturile de 25, 9 miliarde de dolari din trimestrul al patrulea al anului 2003 (si o crestere secventiala de 18 procente de la 23, 4 miliarde de dolari in trimestrul al treilea al acestui an).
Samuel J. Palmisano, presedinte si director general IBM, a declarat: "IBM a inregistrat un trimestru foarte bun, reflectand eficienta modelului nostru integrat de afaceri. Acesta a fost cel mai bun trimestru al patrulea inregistrat de catre IBM, profitul depasind pentru prima oara valoarea de trei miliarde de dolari. Situatia financiara este solida, fapt demonstrat de nivelul superior al fluxului de numerar cat si de majorarea cotei de piata in segmentele cheie.
De asemenea, am returnat actionarilor nostri 8,3 miliarde de dolari prin dividende si rascumparari de actiuni in timpul anului 2004, aceasta fiind cea mai mare actiune de acest gen pe care am realizat-o vreodata. Actiunile strategice, pe care IBM le-a realizat anul trecut, i-au intarit capacitatea de a furniza solutii de inalta valoare afacerilor. IBM este bine pozitionat pentru a-si atinge obiectivul de a furniza clientilor sai o oferta integrata a celor mai bune perceptii, expertize si tehnologii care sprijina procesele de transformare a afacerilor."
Veniturile diviziei IBM Gobal Services, incluzand mentenanta, au crescut cu 10 procente ajungand la 12,6 miliarde de dolari, in trimestrul al patrulea. Veniturile diviziei IBM Gobal Services, excluzand mentenanta, au crescut cu 11 procente. IBM a semnat contracte de servicii in valoare totala de 12,7 miliarde de dolari si a incheiat trimestrul cu o acoperire de contracte de servicii estimata la 111 miliarde de dolari, incluzand aici serviciile de Strategic Outsourcing, Business Consulting Services, Integrated Technology si Mentenanta.
Veniturile hardware din operatiunile continue au crescut cu 4 procente fata de trimestrul al patrulea al anului 2003, ajungand la 9,5 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea. Veniturile totale ale Systems and Technology Group au fost de 5,9 miliarde de dolari pentru acest trimestru, inregistrand o crestere de 5 procente a veniturilor din eServer, incluzand o crestere de 25 de procente a veniturilor din serverele xSeries si o crestere de 15 procente a veniturilor din serverele pSeries.
Indicatorul MIPS (milioane de instructiuni pe secunda), un indicator al puterii de calcul furnizate de mainframe-urile zSeries a crescut cu 6 procente. Veniturile Personal Systems Group au crescut cu 2 procente, ajungand la 3,5 miliarde de dolari. In acest trimestru, IBM a anuntat un acord de vanzare a diviziei de PC-uri, o unitate a Personal Systems Group.
Veniturile din software au fost de 4,5 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 7 procente fata de trimestrul al patrulea din 2003. Veniturile obtinute din platformele middleware IBM, care includ produsele WebSphere, DB2, Rational, Tivoli si Lotus - au fost de 3,7 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 8 procente fata de trimestrul al patrulea 2003. Veniturile din sistemele de operare au crescut cu un procent fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 693 milioane de dolari.
Veniturile WebSphere, un software care faciliteaza abilitatea clientilor de a administra o larga varietate de procese de afaceri utilizand standardele deschise pentru a interconecta aplicatiile, datele si sistemele de operare, au crescut cu 18 procente. Veniturile Data Management au crescut cu 8 procente, incluzand veniturile din software-ul de baze de date DB2 care au crescut cu 15 procente. Veniturile Tivoli Software - software de infrastructura care le permite clientilor sa administreze centralizat retelele si sistemele de stocare a datelor - au crescut cu 25 de procente, iar veniturile din Lotus Software, care ofera clientilor solutii eficiente de comunicare, colaborare si instruire au crescut cu 5 procente. Veniturile Rational (instrumente complete de dezvoltare software) au crescut cu 8 procente. Marja de profit brut obtinut din operatiunile continue de afaceri a fost de 39,2 procente in trimestrul al patrulea din 2004, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost de 38,4 procente.
Rezultatele financiare IBM la sfarsitul anului 2004
Venitul net inregistrat din operatiunile continue de afaceri ale companiei IBM la 31 decembrie 2004, incluzand taxa unica de 320 milioane de dolari alocata pensiilor, a totalizat 8,4 miliarde de dolari, in comparatie cu 7,6 miliarde de dolari pentru aceeasi perioada a anului 2003, o crestere de 11 procente. Profitul per actiune din operatiunile continue de afaceri au fost 4,94 de dolari comparativ cu cel de 4,34 dolari per actiune in aceeasi perioada a anului 2003, cresterea inregistrata fiind de 14 procente. Veniturile inregistrate din operatiunile continue au totalizat 96,5 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 8 procente in comparatie cu veniturile de 89,1 miliarde de dolari in 2003.
Cresterea veniturilor cu 8 procente pentru intregul an a fost determinata de cresterile inregistrate in toate zonele. Veniturile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa au fost de 32,1 miliarde de dolari, o crestere de 10 procente. Veniturile din toate cele cinci sectoare ale industriei au crescut la nivelul intregului an, asa cum s-a intamplat si in cazul vanzarilor catre intreprinderile mici si mijlocii.
Veniturile diviziei IBM Gobal Services in anul 2004 au totalizat 46,4 miliarde de dolari, o crestere de 9 procente fata de anul trecut. Veniturile hardware au fost de 31,2 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 10 procente. Veniturile software au totalizat 15,1 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 5 procente.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.