In incercarea de a reduce deficitul bugetar, care ar putea fi mai ridicat in urma introducerii cotei unice de impozitare pe venit si a reducerii impozitului pe profit de la 25 la 16 la suta, actualul Executiv intentioneaza sa micsoreze cu orice pret
In incercarea de a reduce deficitul bugetar, care ar putea fi mai ridicat in urma introducerii cotei unice de impozitare pe venit si a reducerii impozitului pe profit de la 25 la 16 la suta, actualul Executiv intentioneaza sa micsoreze cu orice pret cheltuielile publice. In acest sens, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ieri ministrilor sa controleze toate contractele semnate anul trecut de fosta putere si care angajeaza cheltuieli publice in acest an.
Dorind sa evite cu orice pret adoptarea unor masuri foarte putin populare, precum cele propuse de FMI, privind cresterea cu un procent a TVA-ului si cresterea accizelor, ministrii Guvernului Tariceanu au declarat razboi contractelor semnate de cele mai multe ori in conditii extrem de favorabile, de unele firme private cu statul. Ei spera sa recupereze la buget anumite sume care ar putea echilibra deficitul bugetar, care nu trebuie sa depaseasca, potrivit FMI, 1,5 la suta.
"Imi sosesc informatii ingrijoratoare privind modul in care au fost incheiate anumite contracte pe bani publici. De aceea, am cerut ministrilor responsabili cu derularea acestor contracte sa analizeze in detaliu modul in care sunt cheltuiti banii publici. Vom lua la puricat fiecare contract si fiecare este obligat sa raspunda pentru corecta cheltuire a banului public. Nu acceptam sa se faca risipa si nici nu acceptam ca din banii publici sa auzim ca isi alimenteaza conturile clientii politici ai puterii de ieri sau de nu stiu cand", a declarat el, precizand ca detine "informatii ingrijoratoare" cu privire la modul in care au fost incheiate unele dintre aceste contracte.
Calin Popescu Tariceanu a adaugat ca, pe langa responsabilitatea Guvernului pentru corecta folosire a fondurilor publice, aceasta masura vizeaza si obtinerea de economii la cheltuielile bugetare, avand in vedere ca in acest an trebuie finalizate o serie de programe importante, precum recalcularea pensiilor si compensarea medicamentelor.

Noul Executiv, mai atent cu banii contribuabililor
Decizia de ieri a Executivului vine la numai o saptamana de la anuntul premierului Tariceanu privind reanalizarea marilor contracte semnate de fostul Guvern Adrian Nastase, Bechtel, Vinci si EADS.
In opinia acestuia, respectivele acte ridica mari semne de intrebare. Tariceanu a tinut sa precizeze ca nu oportunitatea acestor proiecte este discutabila, ci numai cadrul legal si conditiile financiare in care au fost incheiate respectivele contracte.
Premierul a adaugat ca nu se pune problema stoparii contractelor, ci numai de punerea lor in acord cu prevederile in domeniu a legislatiei autohtone si a celei din UE. In cazul in care se vor constata ca termenii economici negociati sunt departe de preturile reale existente pe piata, acestia vor fi rediscutati.
De altfel, afacerile cu statul sunt incurajate de oficialii romani de la nivel micro la nivel macro. Multe dintre firmele autohtone au profitat de pe urma banilor publici, castigand licitatii fictive in urma carora au vandut bunuri sau au furnizat servicii institutiilor publice la un pret de cateva ori mai mare decat cel al pietei.
In acest caz, institutiile de control nu pot face nimic, legea obligandu-i pe contractanti doar la organizarea de licitatii, si neimpunand obtinerea unui pret apropiat de cel practicat pe piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.