Dividendele aferente exercitiului financiar 2004 obtinute de persoanele fizice vor fi impozitate cu rata aplicata si anul trecut, de 5%, prevedere care va fi reglementata prin normele Codului fiscal, a declarat ministrul de stat pentru coordonarea ac
Dividendele aferente exercitiului financiar 2004 obtinute de persoanele fizice vor fi impozitate cu rata aplicata si anul trecut, de 5%, prevedere care va fi reglementata prin normele Codului fiscal, a declarat ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor economice, Adriean Videanu.
Potrivit Codului fiscal, intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2005, impozitul pe dividende creste de la 5% la 10% pentru persoanele fizice si ramane la 10% in cazul firmelor.
La finele anului trecut, Cabinetul Tariceanu a emis o ordonanta de modificare a Codului fiscal, act normativ care a introdus cota unica de impozitare de 16% si a mentinut cotele pentru dividende stabilite de Guvernul anterior.
"In ceea ce priveste impozitarea dividendelor, incercam sa corectam prin norme aceasta problema si o vom rezolva", a spus Videanu.
Insa intentia noului Cabinet ar putea sa nu se materializeze. Potrivit unor consultanti fiscali, modificarea in cauza nu poate fi operata prin norme, ci prin amendamente la Codul fiscal.
Expertii fiscali afirma ca actionarii persoane fizice care vor ridica dividende pana la modificarea prevederilor vor fi impozitati cu 10%.

Guvernul trebuie sa gaseasca o modalitate de returnare a banilor
Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei de Valori, si-a aratat nemultumirea fata de intentia Guvernului de a-si recupera o parte din banii necesari acoperirii relaxarii fiscale prin majorarea impozitelor pe dividende si pe microintreprinderi.
In opinia sa, o fiscalitate excesiva nu face atractiva piata de capital si recomanda guvernantilor sa ia exemplul Statelor Unite, care, de ceva timp, nu mai impoziteaza dividendele. Cat priveste faptul ca actionarii persoane fizice care ridica dividende pe 2004 pana la modificarea prevederilor sunt impozitati cu 10 la suta, desi Guvernul intentioneaza sa introduca un amendament care sa stipuleze taxarea cu 5 la suta, Stoica este convins ca Executivul se va gandi si la o modalitate prin care investitorii care au platit mai mult sa-si recupereze banii. "Probabil ca va exista o formula prin care acestia isi vor recupera diferenta de cinci la suta, printr-o eventuala deducere de la impozitul pe venit", este de parere vicepresedintele BVB. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre o dubla impozitare, actionarii fiind taxati si la impozitul pe venit. Acesta spera ca solutia sustinerii cotei unice de impozitare prin majorarea impozitelor pe dividende si microintreprinderi sa fie una de tranzitie pana cand vor iesi la suprafata veniturile din "zona gri" a economiei si va creste, in acest fel, masa impozitabila.
Pe de alta parte, Razvan Pasol, director general la SSIF Intercapital Invest, a aratat ca aceasta cota de impozitare i se pare rezonabila. Acesta a adaugat ca majorarea taxarii dividendelor pana la 10 la suta nu va afecta foarte mult strategia de investire pe piata de capital, dividendele fiind niste venituri auxiliare.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.