Un fost ofiter de Securitate se teme ca intimitatea lui Traian Basescu ar putea fi violata de asa-zisii "pirati din telecomunicatii" si ii pune la dispozitie presedintelui un aparat inedit de "capcanare", premiat la INVENTIKA 2004. Robotul-anticorupt
Un fost ofiter de Securitate se teme ca intimitatea lui Traian Basescu ar putea fi violata de asa-zisii "pirati din telecomunicatii" si ii pune la dispozitie presedintelui un aparat inedit de "capcanare", premiat la INVENTIKA 2004. Robotul-anticoruptie, asa cum l-a botezat autorul sau, poate detecta convorbirile telefonice interceptate clandestin, fiind conceput pentru a-i demasca pe santajisti si corupti. Dumitru Prichici, "parintele" robotului electronic anticoruptie, a lucrat pana in '89 ca ofiter in fosta Directie a Securitatii Statului (temuta DSS). De 15 ani s-a retras insa in atelierul sau, unde a dat nastere unor idei neobisnuite: undita care pescuieste singura, becul fara moarte si acum robotul-anticoruptie. Ultima lui lucrare a fost de altfel rasplatita in 2004 cu locul III pentru originalitate la Expozitia Internationala de Inventii, Cercetare stiintifica si Tehnologii Noi. Dumitru Prichici vorbeste cu mandrie despre robotul-anticoruptie: "Nimeni nu-l poate pacali. El protejeaza retelele telefonice impotriva piratilor, care folosesc apoi informatiile pentru santaj sau alte fapte de coruptie". Fostul ofiter de Securitate crede ca, din cauza pozitiei sale, Traian Basescu este cel mai "vanat" roman de catre piratii din telecomunicatii si se ofera sa-i faca presedintelui cadou robotul-anticoruptie.
Ca sa-l convinga pe seful statului ca aparatul sau este o "capcana perfecta" pentru santajisti si corupti, fostul securist a explicat pentru Libertatea cum functioneaza robotul: "Aparatul este cuplat la terminalele pe care le foloseste presedintele, iar daca cineva ii "inteapa" linia telefonica, pentru a intercepta si inregistra convorbirile domnului Basescu, atunci il atentioneaza optic si acustic. ii arata ca discutia mai este ascultata de altcineva. Mai mult, robotul-anticoruptie il depisteaza pe pirat si-l inregistreaza el. Adica, tot ce vorbeste piratul, acolo unde se afla, se va imprima pe o caseta care va putea fi ascultata de domnul presedinte".
Dumitru Prichici sustine ca dispozitivul sau functioneaza si pe liniile internationale, asa incat si legaturile exterioare ale sefului statului se vor afla mereu sub protectie. Inventatorul nu-si face griji ca gestul lui de a-i da lui Traian Basescu un astfel de dispozitiv ar putea fi interpretat ca o reclama gratuita pentru produs. "Nu mai am nevoie de reclama. inainte de '89 ma ocupam cu securitatea telecomunicatiilor lui Ceausescu, iar dupa caderea regimului, am colaborat si cu liderii taranisti, cu seniorul Corneliu Coposu, cu premierul Victor Ciorbea sau cu presedintele Emil Constantinescu. Tuturor le-am "curatat" telefoanele de virusi si birourile de microfoane!".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.