Peste o mie de persoane, dintre care jumatate aveau functii de conducere sau control, au fost trimise in judecata de catre procurorii anticoruptie, incepand cu septembrie 2002. Dosarele instrumentate au vizat cu precadere luarea si darea de mita, tra
Peste o mie de persoane, dintre care jumatate aveau functii de conducere sau control, au fost trimise in judecata de catre procurorii anticoruptie, incepand cu septembrie 2002. Dosarele instrumentate au vizat cu precadere luarea si darea de mita, traficul de influenta, inselaciunea, falsul, uzul de fals, abuzul in serviciu contra intereselor publice si infractiunile.
Nicolae Mischie, Ioan Lascau, Marius Ladislau Vizer, Dinel Staicu, Csibi Istvan, inalti responsabili din Ministerul Sanatatii, dar si functionari bancari, ofiteri superiori din diverse structuri ale statului, magistrati, importanti oameni de afaceri, demnitari, persoane cu functii importante in institutiile de administratie si control ale statului, din domeniul sanitar sau al privatizarilor frauduloase au facut obiectul cauzelor instrumentate.
Procurorii PNA au in lucru o serie de dosare "grele" in care prejudiciile aduse statului sunt evaluate la peste un miliard de euro, primul pas facut fiind declansarea "razboiului" impotriva RAFO.
PNA a deschis anchete, anul trecut, impotriva a zece magistrati, unii dintre ei fiind deja deferiti Justitiei pentru fapte de coruptie. In schimbul a cateva sute de euro sau 150.000 marci germane (in 2000), acestia s-ar fi "oferit" sa rezolve favorabil cauze penale in care erau implicati mituitorii sau rudele acestora.
Si sase inalti functionari au fost deferiti Justitiei pentru folosirea nelegala de fonduri Phare sau derularea unor licitatii pentru obtinerea unor sume de bani din programe sau proiecte europene.
Valoarea prejudiciului cauzat prin comiterea acestor fapte este de aproximativ 500.000 de euro.
La sesizarea mass-media, PNA a declansat verificari si in randul propriilor angajati, rezultatele controalelor determinand, anul trecut, indepartarea a 16 procurori si 11 ofiteri de Politie Judiciara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.