Cazul celei mai varstnice gravide din lume, Adriana Iliescu, care duminica dimineata a dat nastere unei fetite, este caracterizat de ministrul sanatatii Mircea Cinteza ''o premiera'' si, in acelasi timp, ''o aventura medicala''.
''Medicii impl
Cazul celei mai varstnice gravide din lume, Adriana Iliescu, care duminica dimineata a dat nastere unei fetite, este caracterizat de ministrul sanatatii Mircea Cinteza ''o premiera'' si, in acelasi timp, ''o aventura medicala''.
''Medicii implicati in acest act medical vor fi judecati de Colegiul Medicilor din Romania (CMR) pentru culpa morala, nicidecum pentru culpa medicala. Neavand la ora actuala nici o lege in domeniu, ei nu pot fi judecati de justitie. Aici trebuie avuti in vedere femeia, dar si cei care au asistat-o. Mama este la limita dreptului de a face copilul, insa nu poate fi pedepsita de lege'', a precizat Cinteza. In opinia sa, echipa de medici si-a asumat o raspundere morala ''in contradictie cu raspunderile morale ce trebuie cunoscute de cadrele medicale''.
Cinteza a cerut tuturor medicilor ca pana la aparitia unei legi privind reproducerea umana asistata ''sa se abtina in a executa proceduri similare cu cel al Adrianei Iliescu''.
Ministrul sanatatii spera ca in cursul acestui an ''sa avem'' aceasta lege care va lua in calcul si experientele altor tari europene: ''Acolo legile interzic femeilor de peste 50 de ani sa mai procreeze. Este adevarat ca omul este stapan pe decizia lui de a avea copii, dar statul este responsabil de sanatatea femeilor, a copiilor si de ingrijirea postnatala a micutilor in conditii de siguranta''.
In ceea ce o priveste pe Adriana Iliescu, ministrul sanatatii a spus ca ''in cazul ei este vorba despre o dorinta psihologica discutabila de a avea copii''. El nu contesta curajul si profesionalismul echipei de medici de la Spitalul ''Panait Sarbu'', insa, in acelasi timp, considera ca este un ''curaj nemotivat''. Totodata, Cinteza a adaugat ca nu stie cat a costat acest act medical.
''CMR va discuta astazi despre situatia echipei de medici care a asistat-o pe Adriana Iliescu'', dupa cum a spus Radu Beloiu, director general al CMR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.