Presedintele Romaniei a facut ieri pace cu procurorii anticoruptie. Dupa o intalnire care a durat fix o ora, departe de ochii presei, la bilantul Parchetului National Anticoruptie (PNA) pe anul 2004, Traian Basescu a declarat ca din punctul sau de ve

Presedintele Romaniei a facut ieri pace cu procurorii anticoruptie. Dupa o intalnire care a durat fix o ora, departe de ochii presei, la bilantul Parchetului National Anticoruptie (PNA) pe anul 2004, Traian Basescu a declarat ca din punctul sau de vedere considera stinse orice conflicte anterioare pe care le-a avut cu institutia. La inceputul sedintei, Traian Basescu a dat mana si cu Gheorghe Draghici, unul dintre procurorii care au instrumentat dosarul Flota.

"Prezenta mea la bilantul PNA se inscrie in activitatea pe care mi-am asumat-o de a da institutiilor statului siguranta ca nu vor mai exista ingerinte politice in munca lor", a precizat Basescu. Seful statului a aratat faptul ca, lecturand raportul PNA, a ajuns la concluzia ca institutia, desi este una tanara, a acumulat experienta in cei doi ani de existenta si va fi in masura sa serveasca interesele pentru care a fost creata.
Basescu a mai precizat ca le-a transmis procurorilor faptul ca Romania are o mare problema legata de modul de functionare a justitiei si de capacitatea institutiilor statului de a lupta impotriva coruptiei, in special a coruptiei la nivel inalt. Ca urmare a acestei situatii, Traian Basescu a hotarat sa introduca in strategia de securitate nationala lupta impotriva coruptiei la nivel inalt ca expresie a realitatilor din societatea romaneasca. "Acestea au fost mesajele pe care am dorit sa le transmit, garantand procurorilor ca din punctul meu de vedere consider stinse orice conflicte anterioare pe care le-am avut cu institutia", a conchis Traian Basescu. La bilantul PNA, alaturi de presedintele tarii au participat primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, ministrul justitiei, Monica Macovei, si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos.

Calin Popescu Tariceanu: Numiri pe criterii profesionale, nu politice!
La randul sau, Calin Popescu Tariceanu, seful Executivului, considera importanta asigurarea unei justitii independente si primul pas a fost facut prin numirea Monicai Macovei la conducerea Ministerului Justitiei (MJ). "Si secretarii de stat vor fi numiti pe criterii strict profesionale, si nu pornind de la apartenenta politica", a declarat Tariceanu. Acesta a subliniat si necesitatea adoptarii unor masuri rapide care sa demonstreze capacitatea Romaniei de lupta impotriva coruptiei, precum si vointa politica de a pune capat marii coruptii. Tariceanu a afirmat ca PNA are un rol major in perspectiva semnarii Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, in primavara acestui an, in conditiile in care capitolul Justitie si Afaceri Interne (JAI) reprezinta "punctul delicat" in acest traseu. "Atata vreme cat fenomenul coruptiei va reprezenta un stigmat major la adresa imaginii Romaniei si va afecta in mod grav securitarea tarii, este normal sa fiu deosebit de preocupat", a adaugat Tariceanu.

Monica Macovei a prezentat conditiile pentru aderarea la UE
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a rugat pe colegii ei de la PNA sa refuze orice interferenta politica si s-o sesizeze imediat pentru a fi stopate astfel de actiuni.
Ea le-a prezentat procurorilor anticoruptie conditiile "vitale" pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a semna tratatul de aderare la Uniunea Europeana, in luna mai.
"Conditiile pe care trebuie sa le indeplinim impreuna privesc lupta anticoruptie, iar daca nu o vom face bine, nu vom semna tratatul", a spus Macovei, care a adaugat ca le-a "dat procurorilor anticoruptie aceasta responsabilitate".
Procurorul general al PNA, Ioan Amarie, a declarat ca prezenta autoritatilor statului la bilantul institutiei pe care o conduce reprezinta "importanta pe care o acorda Romania luptei anticoruptie". "PNA este o institutie cu mari responsabilitati si a acumulat date si informatii despre fenomenul coruptiei, astfel ca in perioada urmatoare sa faca fata cerintelor impuse", a spus Amarie.
Seful PNA a aratat ca acest fenomen trebuie combatut nu doar in vederea aderarii la UE, ci pentru ca eradicarea lui ar insemna si cresterea nivelului de trai al cetatenilor romani.
Procurorul general a incheiat precizand ca PNA a acumulat multe date despre coruptie si in perioada imediat urmatoare va reusi sa faca fata tuturor cerintelor in acest domeniu.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.