Privatizarea societatii Bucur Obor SA, precum si modul de tranzactionare a actiunilor acestei societati pe piata de capital, fac obiectul unei anchete a procurorilor anticoruptie, a informat ieri PNA, precizand ca in acest dosar sunt implicati "funct

Privatizarea societatii Bucur Obor SA, precum si modul de tranzactionare a actiunilor acestei societati pe piata de capital, fac obiectul unei anchete a procurorilor anticoruptie, a informat ieri PNA, precizand ca in acest dosar sunt implicati "functionari publici importanti" si "administratori de firme care actioneaza pe piata de capital si intermediaza tranzactionarea de actiuni ori alte valori mobiliare".
Potrivit sursei citate, anchetatorii au date certe potrivit carora inalti responsabili din cadrul societatii Bucur Obor au actionat in perioada 2000 - 2003 in sensul obtinerii unui "control absolut asupra societatii", folosind inclusiv santajul asupra unor detinatori de spatii comerciale din cadrul complexului.
Aceste spatii comerciale erau in fapt detinute in baza unor contracte de asociere in participatiune de catre asociatii PAS (Asociatia Actionrilor), posesori ai actiunilor cumparate in baza procesului de privatizare.
In ceea ce priveste metodele prin care erau santajati comerciantii, procurorii anticoruptie au constatat, in premiera, ca detinatorilor de spatii comerciale li se invocau datorii fictive, inclusiv penalitati nereale de intarziere catre societate, din acest motiv fiind convocati, in mod repetat, unul cate unul, in fata persoanelor aflate la conducerea unitatii.
E lesne de banuit ce fel de discutii se purtau: conducerea societatii le punea in vedere comerciantilor ca, in cazul in care refuza sa-si vanda actiunile obtinute in urma privatizarii, vor fi evacuati, iar daca vor accepta in conditiile impuse li se vor sterge datoriile fictive, astfel incat pot beneficia in continuare de locatia detinuta conform contractului.

Zeci de persoane audiate
Procurorii anticoruptie mai precizeaza ca, din probele administrate pana acum si in baza declaratiilor a celor peste 30 de persoane audiate, 10 posesori de spatii comerciale au fost evacuati din cauza refuzului de a ceda santajului.
Astfel, mai multe persoane au obtinut peste 900.000 de actiuni "Bucur Obor", in valoare totala de numai 2 miliarde de lei, desi, la nivelul anilor 2001 - 2002, pretul real al acestora era aproape dublu.
In acelasi timp cu constrangerea posesorilor de spatii comerciale pentru obtinerea acestor titluri de valoare, a mai fost tranzactionat, ilegal, un pachet de 7,4 la suta dintre actiunile "Bucur Obor", care apartinea asociatiei PAS, la pretul impus de 1,9 miliarde de lei.
Procurorii PNA au stabilit ca aceasta tranzactionare nu era posibila o data ce, la momentul respectiv, vanzarea actiunilor pe piata de capital era suspendata, pentru ca asociatia PAS avea gaj bancar pe actiuni pana la achitarea unui credit folosit la cumpararea acestora.

Functionari publici, implicati in afacere
In ciuda acestor interdictii, suspendarea de tranzactionare a fost ridicata pentru cateva zeci de minute, in mod intentionat, astfel incat vanzarea pachetului de 7,4 la suta din actiuni sa aiba loc.
Purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu, mai precizeaza ca, "in conformitate cu dispozitiile legii care reglementeaza piata de capital, reprezentantii legali ai SC Bucur Obor SA sunt detinatorii de informatii privilegiate, prin urmare nu pot vinde ori cumpara pentru sine ori pentru altul, direct sau indirect, valori mobiliare ale emitentului". De asemenea, "intermedierea de valori mobiliare (actiuni) in afara pietelor reglementate sau fara respectarea prevederilor cu privire la transparenta pietei si protectia investitorilor impotriva fraudei este nula de drept si atrage raspunderea partilor implicate", a mai spus Neagu. Despre itele acestei afaceri, cat si despre persoanele implicate direct sau indirect in tranzactionarea ilegala a actiunilor societatii Bucur Obor, vom oferii amanunte intr-un numar viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.