Practica lansata de Victor Ciorbea, care a parasit fotoliul de edil al Capitalei pentru cel de premier, pare sa se repete in acest an, insa in sens invers. Incercand sa cucereasca cu orice pret cea mai importanta functie din administratia locala, ata
Practica lansata de Victor Ciorbea, care a parasit fotoliul de edil al Capitalei pentru cel de premier, pare sa se repete in acest an, insa in sens invers. Incercand sa cucereasca cu orice pret cea mai importanta functie din administratia locala, atat in lupta interna cu aliatii liberali, cat si in cea electorala cu PSD, democratii intentioneaza sa arunce in lupta pentru Capitala un nume important, pe vicepremierul Adriean Videanu. Luni, conducerea PD Bucuresti a cerut celor sase filiale de sector sa faca si propuneri privind desemnarea unui candidat al PD care sa intre in competitia pentru postul de primar general al Capitalei. Majoritatea celor prezenti au sustinut candidatura presedintelui interimar al organizatiei, Adriean Videanu.
Desemnarea lui Videanu face parte din politica inaugurata chiar cu propria candidatura de actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, in opinia caruia functiile de conducere din administratia locala sunt mai importante decat cele de la nivel central.
Dupa modelul Basescu, actualul presedinte interimar al PD, Emil Boc, "s-a sacrificat" la randul sau, preferand primaria municipiului Cluj-Napoca in detrimentul unui fotoliu de ministru.
Acum a sosit randul celui de-al treilea lider important al partidului, care detine si cea de-a doua pozitie in executiv, Adriean Videanu, sa inceapa cu "munca de jos", cum prefera sa numeasca Traian Basescu candidatura la nivel local.
De altfel, in repetate randuri, actualul presedinte si-a avertizat fostii colegi de partid ca nu pot aspira la postul de ministru atat timp cat nu au castigat o lupta electorala directa la nivel local si nu au slujit cetatenii in calitate de primari.
De altfel, in PD exista un puternic curent de opinie, potrivit caruia, in contextul descentralizarii inerente aderarii la Uniunea Europeana, functiile de conducere de la nivel local sunt mai importante decat cele de la nivel central, atat din punct de vedere al parghiilor de impunere a autoritatii, cat si din punct de vedere electoral.
In opinia liderilor democrati, cel de-al doilea om ales in stat, din punct de vedere al numarului de voturi, este mai important si are o mai mare legitimitate decat un vicepremier.
Chiar daca ar putea avea anumite retineri in a-si parasi fotoliul de la Palatul Victoria, este de asteptat ca Videanu sa accepte candidatura, fiind cunoscuta greutatea opiniilor presedintelui Basescu in partid.
Pentru a putea candida din partea Aliantei, Videanu va trebui sa il invinga in sondaje pe aspirantul liberal la acest post, Ludovic Orban.
Potrivit protocolului dintre cele doua partide, in cursa pentru primaria Capitalei se va inscrie cel mai bine plasat candidat, liberal sau democrat, din sondaje.
Si PSD se grabeste sa-si anunte candidatul la primarie, luni, liderii social-democrati stabilind ca in cel mai scurt timp numele acestuia va fi facut public.

Manta(le) de vreme rea
Tot partidului democrat ii va reveni si prefectura capitalei, luni seara organizatia PD Bucuresti decizand in unanimitate, desemnarea Mioarei Mantale, consilier in Primaria Generala a Capitalei, drept candidat pentru functia de prefect de Bucuresti, vacanta in urma demisiei lui Silvian Ionescu.
Propunerea a fost inaintata ieri primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, astfel incat este de asteptat ca in sedinta de guvern de maine Mantale sa fie numita in functie.
Dupa demisia din functie a fostului prefect al capitalei, Silvian Ionescu, institutia ar fi trebuit sa fie condusa pana la numirea unui inlocuitor de unul dintre subprefecti.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a dispus insa eliberarea din functie a celor doi subprefecti ai capitalei, Ion Cuhutencu si Dan Cornel Baranga, timp de o saptamana activitatea Prefecturii Bucuresti fiind gestionata de actualul secretar general, Dafinel Manoiu.
Alaturi de Mioara Mantale, consilier general in Primaria Municipiului Bucuresti, pentru functia de prefect, au mai fost nominalizati Gheorghe Udriste, secretar al Organizatiei PD sector 1, si Mircea Raicu, vicepresedinte al PD Bucuresti.
Biroul Permanent National al PD va analiza in sedinta de astazi propunerile Organizatiei Bucuresti si va desemna prin vot candidatul pentru functia de prefect al Capitalei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.