Casele de pensii au inceput sa vanda bilete de tratament. in aceasta luna, pentru ca sunt mai putini solicitanti, biletele se pot elibera pe loc. Solicitantii trebuie sa depuna la casa de pensii la care sunt in evidenta o cerere insotita de actele ca

Casele de pensii au inceput sa vanda bilete de tratament. in aceasta luna, pentru ca sunt mai putini solicitanti, biletele se pot elibera pe loc. Solicitantii trebuie sa depuna la casa de pensii la care sunt in evidenta o cerere insotita de actele care dovedesc calitatea solicitantului, venitul acestuia, recomandarea medicala sau programul de recuperare individual. in luna ianuarie, la prezentarea cererii, solicitantii pot primi biletul pe loc.
Pentru pensionari, contributia reprezinta 50% din cuantumul pensiei. Pentru salariati e de 50% din pretul biletului - in cazul celor care au salariul brut mai mic decat salariul mediu brut pe economie (cel utilizat la fundamentarea bugetului, adica 9,2 milioane lei) si pretul integral al biletului - pentru cei care au salariul brut mai mare decat salariul mediu brut pe economie. O persoana are dreptul la un singur bilet de odihna sau tratament in cursul aceluiasi an.
"O problema specifica pentru Bucuresti e faptul ca in primele luni ale anului cererea de bilete este foarte scazuta. Multi pensionari justifica nesolicitarea biletelor in aceasta perioada fie prin aceea ca vremea este mai rece, fie prin distanta mai mare ce trebuie parcursa, in aceste conditii, pana la unele dintre statiuni.
Pentru a evita aceste neajunsuri amintim ca in apropiere de Bucuresti exista statiuni cu conditii de tratament si cazare foarte bune, dintre care amintim Pucioasa, Amara, Sarata Monteoru, Lacu Sarat, Predeal, Sinaia s.a. De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca, datorita numarului mai mic de beneficiari, dispare timpul de asteptare la efectuarea procedurilor de tratament, in comparatie cu neplacerile provocate de aglomeratia din perioada de vara. in plus, obtinerea unui bilet pe timpul verii e mult mai dificila, tinand cont ca numarul solicitantilor e cel putin dublu fata de numarul de bilete", ne-a declarat Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii Bucuresti.

Care sunt statiunile disponibile

Tratamentul este asigurat, in functie de tipul bolii, in bazele de tratament din urmatoarele stratiuni:

* pentru boli reumatismale: Geoagiu, Baltatesti, Pucioasa, Sarata Monteoru, Oradea, 1 Mai, Moneasa, Nicolina, Felix, Herculane, Techirghiol, Mangalia, Ocna sugatag, Turda, Tinca.

* pentru boli digestive: Olanesti, Sangeorz

* pentru boli cardiovasculare: Buzias, Covasna, Tusnad, Vatra Dornei

* pentru boli ginecologice si reumatismale: Amara, Eforie Nord, Bazna, Saturn, Sovata, Techirghiol

* pentru boli ale cailor respiratorii si reumatismale: Govora, Slanic Prahova, Targu Ocna, Voineasa.

* pentru boli ale sistemului nervos: Busteni, Moneasa, Predeal, Sinaia, Soveja, Voineasa.

* pentru boli digestiv-reumatismale: Caciulata, Calimanesti.

* pentru boli digestive si ale cailor respiratorii: Slanic Moldova.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.