Cancelarul german Gerhard Schroeder a solicitat reformarea radicala a Pactului de Stabilitate pentru a conferi tarilor din zona euro mai multa flexibilitate in ceea ce priveste deficitul bugetar, transmite BBC.
Oficialul german a precizat ca n
Cancelarul german Gerhard Schroeder a solicitat reformarea radicala a Pactului de Stabilitate pentru a conferi tarilor din zona euro mai multa flexibilitate in ceea ce priveste deficitul bugetar, transmite BBC.
Oficialul german a precizat ca normele actuale ar trebui "relaxate" pentru a permite tarilor sa inregistreze deficite peste limita de trei procente din PIB daca statele respective indeplinesc anumite criterii. Intr-un articol publicat de Financial Times, Schroeder a mai declarat ca sefii guvernelor ar trebui sa aiba un cuvant mai greu de spus in ceea ce priveste reformele.
Reforma Pactului de Stabilitate va fi discutata in cadrul unui summit economic programat pentru luna martie.
Actualele norme europene limiteaza valoarea deficitului bugetar al unei tari la trei procente din Produsul Intern Brut (PIB). Statele care depasesc aceasta limita sunt pasibile de amenzi impuse de Comisia Europeana, desi unele tari, inclusiv Germania, au incalcat in mod repetat aceste norme, din 2002 si pana in prezent, fara a fi sanctionate pentru acest lucru.
Luna trecuta, Comisia Europeana a precizat ca nu va sanctiona tarile care incalca Pactul de Stabilitate.
Sustinator fervent al Pactului de Stabilitate, la introducerea sa in anii '90, Schroeder a afirmat ca, in prezent, este nevoie de cateva exceptii pentru a lua in calcul costul reformelor interne si a schimbarii conditiilor economice.
Interventia cancelarului german survine inaintea reuniunii ministrilor de Finante din zona euro, care urma sa aiba loc ieri. Problema Pactului de Stabilitate va fi discutata, de asemenea, in cadrul reuniunii Ecofin (la care vor participa ministrii de finante din toate cele 25 de state membre ale Uniunii Europene).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.