Supravegherea bancara, a pietei asigurarilor si a pietei de capital ar putea fi efectuate de o singura institutie, care sa reuneasca cele trei autoritati de control, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si
Supravegherea bancara, a pietei asigurarilor si a pietei de capital ar putea fi efectuate de o singura institutie, care sa reuneasca cele trei autoritati de control, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Senat (CBFB), Varujan Vosganian.
Potrivit senatorului PNL, actualul legislativ are in vedere discutarea unei variante privind comasarea activitatilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Departamentului de Supraveghere bancara din Banca Nationala a Romaniei prin infiintarea unei institutii de supraveghere consolidata a pietelor financiare.
"In opinia mea, supravegherea pietelor financiare trebuie unificata si ar trebui sa existe o singura autoritate de reglementare. Exista un anumit dezechilibru intre BNR, pe de o parte, si CSA si CNVM, pe de alta parte", a spus Vosganian.
Presedintele CBFB a tinut sa precizeze ca scoaterea supravegherii bancare de la Banca Nationala a Romaniei nu va insemna "golirea de substanta" a bancii centrale.
"Trebuie foarte clar inteles ca BNR va continua sa elaboreze si sa conduca politicile monetare", a aratat Vosganian.
Supravegherea consolidata a pietelor financiare ar da posibilitatea actualei puteri sa schimbe din functie presedintii autoritatilor de reglementare din asigurari si piata de capital.
Scoaterea supravegherii bancare de sub tutela BNR poate presupune si modificarea statutului bancii centrale si reducerea numarului de viceguvernatori.
Vosganian si-a argumentat interventia prin crearea unei mai bune structuri de supraveghere a capitalurilor speculative asteptate sa intre in Romania anul acesta, dupa ce BNR va permite strainilor sa-si faca depozite in lei.
Insa, potrivit unor surse bancare, prin aceasta miscare, noul legislativ ar putea urmari indepartarea lui Florin Georgescu din Consiliul de Administratie al BNR.
El a fost ales in functie anul trecut de catre parlament, iar mandatul sau expira in 2009.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.