Consiliul National al Secuilor considera ca cercetarile cerute de ministrul Culturii, Mona Musca, in cazul difuzarii ocumentarului "Trianon" reprezinta o insulta la adresa identitatii maghiarilor.
Intr-un comunicat remis presei, semnat de pres
Consiliul National al Secuilor considera ca cercetarile cerute de ministrul Culturii, Mona Musca, in cazul difuzarii ocumentarului "Trianon" reprezinta o insulta la adresa identitatii maghiarilor.
Intr-un comunicat remis presei, semnat de presedintele CNS Csapo Jozsef, se arata ca actiunile ministrului Culturii si ale Politiei ating trairea libera a identitatii nationale a maghiarilor, care este astfel insultata. CNS se declara indignat de cercetarea Asociatiei Tinerilor Maghiari din Transilvania, mentionand ca prezentarea filmului in cadrul unor manifestari culturale este legala, intrucat proiectiile nu au avut loc in sali de cinema.
In opinia CNS, actiunile Politiei si ale Ministerului Culturii au substrat politic. "Identitatea nationala a maghiarilor este insultata prin aceste actiuni, trairea libera a identitatii comunitatii maghiare din Tinutul Secuiesc este ingradita", se mai arata in comunicat.
Conducerea CNS cere oprirea acestor cercetari. Si presedintele Uniunii Civice Maghiare Covasna a solicitat oprirea"actiunilor de intimidare si represive fata de tinerii maghiari din Transilvania" si tragerea la raspundere a celor care sunt raspunzatori de aceste masuri luate, printre care si amendarea organizatorilor.
Presedintele UCM Covasna, Gazda Zoltan, a declarat corespondentului Mediafax ca aceste actiuni sunt cu atat mai grave cu cat au fost cerute de un ministru care face parte dintr-un Guvern in care este membru si UDMR. "Este foarte grav faptul ca ministrul de stat Marko Bela, care este responsabil si de Ministerul Culturii, nu a intervenit in aceasta actiune", a spus Gazda.
Ministerul Culturii si Cultelor sustine ca difuzarea filmului "Trianon" in Romania este ilegala, intrucat acest documentar nu a fost clasificat in Registrul Cinematografiei. Cu toate acestea, filmul documentar "Trianon" a fost proiectat in ultimele doua saptamani la Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc.
Prefectul judetului Cluj, Mihail Hardau, a cerut institutiilor abilitate sa se autosesizeze in legatura cu difuzarea, vineri, la Cluj-Napoca, a productiei "Trianon". O noua vizionare a documentarului "Trianon" la Cluj-Napoca, programata pentru joi seara, a fost amanata de organizatori, pana cand vor fi intrunite conditiile legale pentru desfasurarea acesteia. Potrivit Hotaririi de Guvern nr. 418/2003, in salile de cinema din Romania filmele pot fi difuzate doar pe baza unui certificat de clasificare. Acesta nu a fost eliberat pentru "Trianon".
La solicitarea ministrului Culturii, Mona Musca, Centrul National al Cinematografiei a sesizat Ministerul de Interne pentru a face cercetari in localitatile in care a fost difuzat acest film si pentru a lua masurile ce se impun.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.