Papa Ioan Paul al II-lea si-a cerut scuze pentru botezarile fortate ale copiilor evrei, a afirmat miercuri cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitate Crestina si al Comisiei pentru raporturile cu evreii, cu ocazia po
Papa Ioan Paul al II-lea si-a cerut scuze pentru botezarile fortate ale copiilor evrei, a afirmat miercuri cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitate Crestina si al Comisiei pentru raporturile cu evreii, cu ocazia polemicilor avand ca tema presupusa lipsa de atitudine a Papei Pio al XII-lea fata de Holocaust. Cardinalul Walter Kasper a precizat ca "mea culpa" istorica pronuntata de Suveranul Pontif in anul 2000 in legatura cu erorile comise de catolici in decursul secolelor trecute se referea si la botezarile fortate ale copiilor evrei. "Papa a afirmat acest lucru cu ocazia jublileului, si cuvantul Papei are valoare. In concluzie, acest lucru nu mai poate fi repetat", a adaugat cardinalul Walter Kasper, asigurand ca arhivele de la Vatican care contin documentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial - deocamdata inaccesibile publicului - vor fi deschise.
Dupa polemicile din zilele trecute privind rolul Papei Pio al XII-lea in cel de-al doilea razboi mondial, evreii si crestinii s-au intalnit miercuri la cel mai inalt nivel. Astfel, cardinalul Walter Kasper a avut o intalnire in ghetto-ul orasului Roma cu rabinul Capitalei italiene, Riccardo Segni. "Trebuie spus un "nu!" ferm antisemitismului, fiind necesar sa transformam inimicitia in colaborare, asa cum recomanda Biblia, si de altfel cum este posibil", a declarat cardinalul catolic. Pacea este mai mult decat simpla absenta a razboiului", a conchis Walter Kasper. La sfarsitul intalnirii dintre reprezentantii Vaticanului si cei ai comunitatii evreiesti, rabinul Romei Riccardo Segni a avertizat in legatura cu pericolul ca istoria sa se repete: "In momentele dificile, evreii sunt agresati".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.