Ideea lansata, recent, de vicepremierul Adriean Videanu, privind obligativitatea depunerii unor declaratii de avere de catre toti cetatenii starneste inca reactii pro si contra in societate. Daca pe scena politica parerile sunt impartite, sindicalist
Ideea lansata, recent, de vicepremierul Adriean Videanu, privind obligativitatea depunerii unor declaratii de avere de catre toti cetatenii starneste inca reactii pro si contra in societate. Daca pe scena politica parerile sunt impartite, sindicalistii si reprezentantii patronatelor au criticat intentia guvernantilor.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a preferat sa se abtina, o buna bucata de timp, de la orice comentariu public pe aceasta tema. In cele din urma, el a precizat, joi seara, intr-o emisiune televizata, ca sustine ideea vicepremierului Adriean Videanu, apreciind ca persoanele care au acumulat avere in mod corect nu au motive de teama. Tariceanu a spus ca masura in cauza se vrea a fi un instrument de evaluare a modului in care contribuabilii isi platesc obligatiile catre stat, fara ca aceasta sa aiba un caracter punitiv, de sanctionare a cetatenilor. "Nu exista riscul ca aceste date sa fie folosite pentru a se exercita presiuni asupra oamenilor, asa cum s-a intamplat, poate, pe vremea comunismului. Noi vrem sa avem un element de reper, de la care sa incepem sa contabilizam modul in care oamenii isi platesc obligatiile catre stat", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. Pe de alta parte, primul ministru a subliniat ca introducerea noului sistem la nivelul populatiei nu va necesita angajarea unui numar suplimentar de personal pentru procesarea datelor.

PRM: "Romanii ar trebui sa completeze o declaratie de saracie"
La polul opus se situeaza peremistii, care nu sunt de acord cu declaratiile de avere. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, ieri, ca propunerea vicepremierului Adriean Videanu este "o aberatie cu iz populist".
"Aceasta idee demonstreaza ca noul regim politic, instaurat la presiuni externe, habar nu are cum se conduce o tara", a spus Corneliu Vadim Tudor, care este de parere ca romanii pot completa, eventual, "declaratie de saracie".
Admitand ca Adriean Videanu s-ar fi putut referi la o declaratie fiscala de venituri, Corneliu Vadim Tudor le-a recomandat politicienilor bogati sa precizeze cum si-au dobandit averile.
Formulare mai amanuntite pentru demnitari
Intre timp, pana la o eventuala introducere a noului sistem pentru oamenii de rand, la Ministerul Justitiei se pregateste o inasprire a Legii anticoruptie, prin adaugarea, in formularele privind declaratiile de avere si de interese, a unor intrebari suplimentare.
Ministrul de resort, Monica Macovei a facut aceste precizari, la Predeal, fara sa ofere, insa, exemple concrete. Macovei a explicat ca se intentioneaza introducerea in formulare a "catorva pagini" de intrebari, cerandu-se astfel mai multe date despre averi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.