Declaratiile facute in campania electorala de Traian Basescu, in care acesta acuza semnarea de catre Guvernul PSD a unor contracte extrem de importante fara a se organiza licitatii, nu au ramas fara consecinte. Dupa principiul puterea politica poate
Declaratiile facute in campania electorala de Traian Basescu, in care acesta acuza semnarea de catre Guvernul PSD a unor contracte extrem de importante fara a se organiza licitatii, nu au ramas fara consecinte. Dupa principiul puterea politica poate influenta si ea pe cea economica, ieri premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca marile contracte semnate de fostul Guvern Adrian Nastase, Bechtel, Vinci si EADS vor fi reanalizate de actualul executiv.
In opinia acestuia, respectivele acte ridica mari semne de intrebare, semne de intrebare ridicate la ora respectiva atat de presa, cat si de opozitie. Tariceanu a tinut sa precizeze ca nu oportunitatea acestor proiecte este discutabila, ci numai cadrul legal si conditiile financiare in care au fost incheiate respectivele contracte.
Principalul obiect al analizei va fi reprezentat de gradul in care in semnarea actelor a fost respectata legislatia romana si cea europeana. "In aceste cazuri va fi vorba de o analiza, de un audit pe partea juridica si pe cea financiara".
In plus, premierul a adaugat ca nu se pune problema stoparii contractelor, ci numai a punerii lor in acord cu prevederile in domeniu ale legislatiei autohtone si ale celor din UE.
In cazul in care se va constata ca termenii economici negociati sunt departe de preturile reale existente pe piata, acestia vor fi rediscutati.
In legatura cu autostrada Brasov - Bors, Tariceanu a amintit nemultumirile oficialilor europeni, care au denuntat in repetate randuri semnarea contractului cu Bechtel, pentru care autoritatile romane nu au organizat nici un fel de licitatie.
Iritarea politicienilor UE ar putea avea efecte nefaste asupra eforturilor Guvernului de modernizare a infrastructurii, tinand cont de faptul ca "exista si o finantare europeana a tronsonului patru".
Compania americana Bechtel International construieste autostrada Transilvania in baza unui contract cu Guvernul in valoare de 2,2 miliarde de euro.
Autostrada va avea o lungime de 415 kilometri, cu patru benzi, si va face legatura intre Brasov si Oradea. Finalizarea lucrarilor este programata pentru anul 2012.
Grupul francez Vinci a primit un contract pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic -Predeal, in lungime de 37 de kilometri.
Proiectul in valoare de 480 milioane euro este prevazut sa inceapa in primavara acestui an.
In legatura cu acest contract, actualul presedinte Traian Basescu l-a acuzat in campania electorala pe premierul francez Jean-Pierre Raffarin ca a venit in vizita in tara noastra pentru "a-si lua tainul".
Contractul cu EADS, semnat de autoritatile romane in luna august, prevede furnizarea de echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat.
Valoarea contractului este de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.