Teatrul Nottara ne rasfata saptamana aceasta cu o noua premiera - dintr-o lunga lista, dupa cum a declarat ieri directorul Mircea Diaconu - spectacolul "De trei ori dragoste", in regia Ulrikai Dopfer, o confruntare intre doua lumi si abordari comple
Teatrul Nottara ne rasfata saptamana aceasta cu o noua premiera - dintr-o lunga lista, dupa cum a declarat ieri directorul Mircea Diaconu - spectacolul "De trei ori dragoste", in regia Ulrikai Dopfer, o confruntare intre doua lumi si abordari complet diferite, cu posibile asemanari de descoperit - Japonia si Europa.
Spectacolul reprezinta un triptic format din piesele "Vant de toamna", adaptarea unei piese japoneze No, din secolul al XIV-lea. Versiunea pusa acum in scena la Nottara dezvolta o forma proprie, libera, care pastreaza principiile de creatie specifice artei No, valorificand imbinarea textului cu muzica. In teatrul No, care este marcat de filosofia budista, nu apar actiuni dramatice, ci stari sufletesti, suferinte, obsesii, care coplesesc individul si de care acesta trebuie sa scape pentru a putea trai linistit.
"Libertate pentru o noapte", piesa japoneza Kyogen si replica in varianta comica a creatiei No, prezinta oamenii cu defectele si slabiciunile lor, iar relatia adulterina capata forma unei farse: sot si sotie, stapan si servitor care se incurca in minciuni, iar prostia da nastere unor situatii hazlii.
"Play" de Samuel Beckett, care ilustreaza povestea triviala a adulterului, dar fara loc, timp sau actiune determinata, in care protagonistii nu actioneaza, ci reactioneaza la spotul de lumina care-i obliga sa vorbeasca. Personajele cauta sensul, intr-o relatie triunghiulara, dar sunt obligate sa urmeze regula jocului, fie ca vor, fie ca nu...
Tema comuna celor trei piese este, desigur, dragostea si contradictiile ei: idealuri-tradari, fidelitate-adulter. Prima are ca subiect dragostea idealizata, cea de-a doua accentueaza aspectele ilare ale minciunii din dragoste, iar a treia releva imposibilitatea de a gasi o solutie pentru relatia dintre un barbat si doua femei. "De trei ori dragoste" este fara indoiala o propunere surprinzatoare prin asocierea a doua texte foarte diferite din Japonia secolului XVI cu o piesa din Europa secolului XX.
Din distributie fac parte Emil Hossu, Diana Lupescu, Gabriel Rauta, Raluca Ghiorghiu, Cristian Nicolae. Scenografia ii apartine lui Hannes Schuller, iar muzica este semnata Iosif Hertea, fiind interpretata de Calin Torsan si Silviu Fogolea. Regizoarea Ulrike Dopfer, care este in acelasi timp dansatoare si actrita, este cofondatoarea companiei Meta-Theatre, alaturi de care a avut mai multe turnee in Europa si Asia. Prin intermediul unei burse primite in 1994 din partea Ministerului japonez al Culturii, Ulrike Dopfer a avut posibilitatea sa studieze formele traditionale de teatru din aceasta tara.
Premiera spectacolului va avea loc sambata, la ora 19.00, fiind deschisa si pentru marele public.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.