Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) acuza Alianta PNL-PD ca nu-si respecta promisiunile facute in campania electorala, dupa ce au primit sprijinul micilor intreprinzatori in alegeri.
Astfel, c

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) acuza Alianta PNL-PD ca nu-si respecta promisiunile facute in campania electorala, dupa ce au primit sprijinul micilor intreprinzatori in alegeri.
Astfel, consiliul nu este de acord cu cresterea impozitului de 1,5 la suta pentru microintreprinderi la trei la suta, cu suma de 1.000 de miliarde de lei alocata de la buget IMM-urilor in acest an, fata de 4.500 de miliarde de lei cat ar fi trebuit (conform legii, sectorul trebuia sa primeasca 0,2 la suta din buget in acest an) si mai ales cu cresterea retroactiva a impozitului pe dividende, pentru anul 2004, de la cinci la suta la 10 la suta. In acelasi timp, Confederatia Nationala Cartel ALFA critica masurile legate de politica fiscala adoptate de Guvernul Tariceanu, solicitand premierului sa consulte partenerii sociali inainte de a lua orice astfel de masura pentru a evita eventuale efecte sociale negative ale reformei fiscale.
Intr-o scrisoare deschisa adresata, miercuri seara, premierului Tariceanu, sindicalistii se declara ingrijorati de masurile de reforma fiscala adoptate de Executiv, calificandu-le drept "incoerente" si "contradictorii".
"Anul trecut ni se vorbea despre relaxare fiscala. IMM-urile au platit un impozit pe profit de 25 la suta si altul pe dividende de cinci la suta. Acum, printr-o ordonanta aplicata retroactiv, creste impozitul pe dividende de la cinci la 10 la suta, adica trebuie sa platim sume mari de bani in plus, chiar daca noi ne facusem deja planuri de afaceri pe acest an. Adica in loc de 30 la suta, am ajuns sa platim 35 la suta. De o asa relaxare fiscala ne lipsim. Va rugam frumos, lasati legea asa cum este, nu ne mai relaxati ca ne luati toti banii", a cerut, ieri, Neculai Vitelaru, vicepresedinte al CNIPMMR.
Intreprinzatorii au salutat reducerea impozitelor pe profit si pe venit, despre care afirma ca este un stimulent pentru scoaterea la suprafata a economiei subterane, insa afirma ca acest lucru nu poate fi facut pana nu se vor reduce cheltuielile cu forta de munca, in prezent de 42 la suta. In acelasi timp, CNIPMMR cere Guvernului sa respecte legea, conform careia sectorul IMM ar fi trebui sa primeasca, in acest an, 0,2 la suta din buget.
In timp ce CNIPMMR afirma ca acest procent inseamna 4.500 de miliarde de lei, bugetul actual prevede doar 1.000 de miliarde pentru IMM-uri. O alta nemultumire a micilor intreprinzatori este cresterea impozitului pentru microintreprinderi de la 1,5 la suta la trei la suta, pentru contracararea efectelor negative ale cotei unice de impozitare.
"Constatam ca tot cei mici, care sunt si cei mai multi si dau cele mai mari sume la bugetul de stat, trebuie sa suporte urmarile fiscalitatii in continuare", a afirmat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Consiliul a acuzat, de asemenea, dificultatile pe care le intampina IMM-urile in obtinerea creditelor. Dintre acestea, cea mai mare problema o reprezinta garantiile uriase pe care le cer bancile.
"Garantiile pe care le cer bancile de la noi sunt cu 50-80 la suta mai mari decat in UE sau in SUA. Comisioanele noastre, de doi-trei la suta, sunt cat dobanzile pe care le cer bancile in tari precum Germania", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Presedintele CNIPMMR a mai declarat ca a avut doua intalniri cu George Copos, cel care raspunde in prezent de IMM-uri din partea Guvernului Tariceanu, si ca acesta a promis ca problema sumei alocate IMM-urilor se va rezolva la prima rectificare bugetara.
Cartel ALFA: Cresterea TVA cu un procent inseamna preturi mai mari cu peste cinci la suta
Confederatia Nationala Cartel ALFA critica, printr-o scrisoare deschisa trimisa primului-ministru, reforma fiscala adoptata de Guvernul Tariceanu, solicitand premierului sa consulte partenerii sociali inainte de a lua astfel de masuri, pentru a evita eventuale efecte sociale negative.
"Cartel ALFA isi exprima ingrijorarea cu privire la modul in care Guvernul pe care il conduceti intelege sa realizeze reforma fiscala. Reforma fiscalitatii a fost una dintre revendicarile constante ale <> in ultimii ani. Cu toate acestea, ne exprimam serioase rezerve privind masurile contradictorii si incoerente prin care Guvernul actual incearca sa realizeze acest obiectiv.
Acestea nu au ca efect decat deprecierea nivelului de trai al celor care au deja un nivel scazut si care reprezinta majoritatea cetatenilor Romaniei", afirma scrisoarea, semnata de Bogdan Hossu, liderul Cartel ALFA. Sindicalistii sustin ca o crestere a TVA-ului cu un punct procentual ar duce la o crestere a tuturor preturilor cu aproximativ 5,26 procente. Hossu apreciaza ca aceasta majorare va fi suportata de intreaga populatie, "mai acut de catre cei cu venituri mici", in timp ce de introducerea cotei unice de impozitare "beneficiaza in mod real doar cei cu venituri mari".
"Astfel, constatam ca masurile de compensare a efectelor de reducere a fiscalitatii ii lovesc tot pe cei cu cele mai mari greutati, care nu au nici un beneficiu din introducerea cotei unice", se arata in scrisoarea Cartel ALFA. Sindicalistii afirma despre impozitul pe dividende ca "nu stimuleaza dezvoltarea economica, ci mareste si mai mult discrepanta dintre veniturile actionarilor si venitul obtinut din munca", exemplificand ca impozitul cumulat pentru actionari este de 26 de procente, in timp ce impozitul cumulat pe locul de munca este de 65,5 la suta. Reprezentantul rezident al Fondului Monetar International la Bucuresti, Graeme Justice, a declarat recent ca pierderile de venituri, rezultate in urma introducerii cotei unice, trebuie compensate prin majorari ale impozitelor indirecte, pentru a mentine deficitul bugetar la un nivel redus. Majorarea TVA de la 19 la suta la 20 la suta a fost una din posibilitatile enuntate in ultimele zile, insa Executivul nu s-a pronuntat in aceasta privinta. Mai mult, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, citat de Reuters, ca nu va sustine majorarea cotei de TVA.

VENITURI MULT MAI MARI LA BUGETUL STATULUI
DACA SE ELIMINA IMPOZITUL PE PROFITUL REINVESTIT
COTA IMPOZIT PROFIT: 16%; COTA IMPOZIT DIVIDENDE: 10%; FISCALITATE SALARII: -2%
Daca se elimina impozitul pe profitul reinvestit, veniturile la bugetul general consolidat al statului si bugetul local cresc cu minimum:
- 11,1%, daca profitul reinvestit se utilizeaza in proportie de 60% pentru mijloace materiale si 40% pentru forta de munca - varianta I
- 15,3%, daca profitul reinvestit se utilizeaza in proportie de 50% pentru mijloace materiale si 50% pentru forta de munca - varianta II
- 19,6%, daca profitul reinvestit se utilizeaza in proportie de 40% pentru mijloace materiale si 60% pentru forta de munca - varianta III

VENITURI MULT MAI MARI LA BUGETUL STATULUI
DACA SE ELIMINA IMPOZITUL PE PROFITUL REINVESTIT
COTA IMPOZIT PROFIT: 25%; COTA IMPOZIT DIVIDENDE: 5%
Daca se elimina impozitul pe profitul reinvestit, veniturile la bugetul general consolidat al statului si bugetul local cresc cu minimum:
- 6,8%, daca profitul reinvestit se utilizeaza in proportie de 60% pentru mijloace materiale si 40% pentru forta de munca - varianta I
- 11,3%, daca profitul reinvestit se utilizeaza in proportie de 50% pentru mijloace materiale si 50% pentru forta de munca - varianta II
- 15,3%, daca profitul reinvestit se utilizeaza in proportie de 40% pentru mijloace materiale si 60% pentru forta de munca - varianta III

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.