Las Vegas a gazduit recent cel mai mare targ de tehnologie din lume, Spectacolul Electronicelor pentru Consumatori, unde peste 140.000 de persoane, amatori sau experti din 115 tari, s-au adunat sa afle ce e mai bun din cele circa 50.000 de produse el
Las Vegas a gazduit recent cel mai mare targ de tehnologie din lume, Spectacolul Electronicelor pentru Consumatori, unde peste 140.000 de persoane, amatori sau experti din 115 tari, s-au adunat sa afle ce e mai bun din cele circa 50.000 de produse electronice noi expuse pe un spatiu de 1,5 milioane de metri patrati. Provocarea acestui an au fost tehnologiile care permit oamenilor sa stocheze, sa asculte ce vor si sa urmareasca imagini video cand si oriunde vor.
In urma lungului proces antitrust in care a fost implicata Microsoft, Bill Gates a ajuns sa declare cu aceasta ocazie ca "exista mai putini comunisti azi decat alta- data," intrebat fiind daca legea copyrightului ar trebui schimbata. Declaratia a cauzat aparitia pe www.boingboing.com a unui steag rosu cu semnul de copyright inversat si de culoare galbena, sub care era scris "copyleft".
Zeci de directori de companii au vorbit despre aspectele revolutiei digitale si despre controlul fara precedent pe care il poate avea cineva asupra circumstantelor in care are acces la continut multimedia. "Am discutat cum digitalul transforma complet produsele si modul in care oamenii interactioneaza," a spus Jeff Joseph, de la Asociatia Utilizatorilor de Produse Electronice (AUPE), organizatoare a evenimentului. "Este vorba de personalizare, sa-ti iei playerul mp3 si sa creezi propria lista de melodii, sa folosesti camera video asa incat sa filmezi si sa vezi ce vrei pe ecran. De-acum nu mai suntem la mana producatorilor de emisiuni radio sau TV", a adaugat el.
Numai in Statele Unite, comenzile de playere mp3 vor creste la 10 milioane in 2005, adica 1,7 miliarde de dolari, de la 6,9 milioane de bucati in 2004 in valoare de 1,2 miliarde. Potrivit AUPE, popularitatea acestora a ajutat la sporirea vanzarilor de dispozitive cu flash pentru stocare audio-video mai rapida.
Jeff Joseph previzioneaza ca 2005 va fi anul personalizarii dispozitivelor electronice. Comenzile au crescut cu 11 la suta in 2004 fata de 2003, ceea ce se pare ca se va intampla si in 2005. Vedetele anului trecut au fost DVD-urile, ecranele cu cristale lichide, video-recorderele digitale si audio-playerele. "Anul acesta vom vedea ce inseamna sa filmezi acasa, sa te misti in spatiul in care locuiesti si cum se poate avea acces la imagini din orice loc din lume," a mai spus Joseph, care a continuat semnaland ca aceste produse vor "democratiza" continutul transmis pe tot felul de dispozitive electronice. Aceasta idee a fost exprimata mult mai plastic de Bill Gates, care a afirmat ca "imblanzirea copyrightului e o cerinta a comunistilor moderni".
In urma discutiilor s-au tras cateva concluzii referitoare la tendintele anului 2005. In primul rand, designul tehnologic va deveni mai atractiv pentru populatie. Potrivit analistilor, numarul de telefoane mobile cu camera va creste de la 178 milioane bucati in 2004 la peste 860 milioane in 2009. Industria jocurilor electronice va inflori, mai ales pe mobil, pentru ca multi, mai ales femei, vor putea sa le descarce de pe Internet.
Dispozitivele portabile care vor combina telefonia mobila, muzica digitala si playerele video vor deveni populare in 2005. In plus, productia video in propria casa, ecranul video in automobil si convorbirile prin Internet isi gasesc din ce in ce mai multi sustinatori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.