Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, ieri, mentinerea dobanzii de referinta la nivelul de doi la suta pentru a 19-a luna consecutiv, transmite Financial Times. Masura era asteptata de majoritatea economistilor, in timp ce cresterea economica lenta
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, ieri, mentinerea dobanzii de referinta la nivelul de doi la suta pentru a 19-a luna consecutiv, transmite Financial Times. Masura era asteptata de majoritatea economistilor, in timp ce cresterea economica lenta si aprecierea euro vor impiedica o crestere a dobanzilor in viitorul apropiat. Euro se tranzactioneaza la valoarea de 1,324 dolari pe unitate, aproape de un record absolut.
In prezent, dobanda de referinta din zona euro se situeaza la cel mai scazut nivel din istorie.
Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, care anul trecut avertiza ca evolutia pietei valutare este "brutala" si "nu este binevenita" este constient ca o eventuala majorare a dobanzii de referinta ar putea genera o apreciere si mai sustinuta a monedei unice europene. O politica monetara mai stricta in Uniunea Europeana ar insemna, totodata, acutizarea dezechilibrelor globale care au generat deprecierea dolarului pana la niveluri record.
Autoritatile americane au solicitat, in mod repetat, ca Europa sa ia masuri pentru sporirea cresterii economice interne ce ar determina o cerere mai mare de importuri din Statele Unite si, deci, scaderea deficitului comercial al SUA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.