Europa nu este, in general, in favoarea unor initiative privind introducerea vizelor pe criterii etnice, deoarece astfel de lucruri creeaza probleme suplimentare, a declarat, marti, coordonatorul Pactului de Stabilitate, Erhard Busek. El a raspuns, a
Europa nu este, in general, in favoarea unor initiative privind introducerea vizelor pe criterii etnice, deoarece astfel de lucruri creeaza probleme suplimentare, a declarat, marti, coordonatorul Pactului de Stabilitate, Erhard Busek. El a raspuns, astfel, unei intrebari la sfarsitul intalnirii cu premierul Calin Popescu Tariceanu, privind intentia Guvernului ungar de a introduce vize pe criterii etnice si de a simplifica legislatia referitoare la imigratie.
Busek a precizat ca aceasta problema nu intra in preocuparile Pactului de Stabilitate, dar s-a referit la aceasta problema la modul general. "Referendumul privind cetatenia din Ungaria a fost un esec si, probabil, se cauta alternative politice. In general, Europa nu este in favoarea acestor lucruri, deoarece creeaza probleme suplimentare", a spus Busek.
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a abtinut in a comenta acest subiect, precizand ca isi va exprima punctul de vedere dupa ce va analiza problema in discutie.
"In momentul de fata, nu sunt in masura sa raspund la un astfel de subiect, pentru ca, inca, nu-l cunosc si va trebui sa ma informez. Daca e o problema in acest sens, sigur ca, atunci, voi putea sa exprim un punct de vedere, dar, pana atunci, ma abtin sa fac un comentariu", a spus Tariceanu.
Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a anuntat, saptamana trecuta, ca Guvernul de la Budapesta doreste sa-i ajute pe maghiarii din alte tari introducand vize pe criterii etnice si simplificand legislatia referitoare la imigratie.
Vizele pe criterii etnice ar putea fi acordate maghiarilor care doresc sa petreaca mai mult timp in Ungaria, in scopul pastrarii limbii, culturii si identitatii lor nationale, mentinerii relatiilor de familie sau pentru a beneficia de tratamente medicale, a precizat premierul.
El a adaugat ca vizele acordate pe criterii etnice, care ar putea fi introduse pana la 31 martie 2005, vor avea o valabilitate de cinci ani, asigurand intrari multiple in tara si o perioada de sedere mai mare de 90 de zile, insa nu presupun si drept de munca.
Premierii Romaniei si Ungariei se vor intalni, luni, la Budapesta, cu ocazia unei vizite pe care Calin Popescu Tariceanu o va efectua in Ungaria.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.