Mahmud Abbas, candidatul Fatah, principala miscare palestiniana, a fost ales cu o majoritate covarsitoare (66,3 la suta din voturi) presedinte al Autoritatii Palestiniene, in urma scrutinului de duminica, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de l
Mahmud Abbas, candidatul Fatah, principala miscare palestiniana, a fost ales cu o majoritate covarsitoare (66,3 la suta din voturi) presedinte al Autoritatii Palestiniene, in urma scrutinului de duminica, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne. Abbas ii succede in aceasta functie liderului istoric al palestinienilor, Yasser Arafat, care a incetat din viata la 11 noiembrie 2004.
Imediat dupa anuntarea rezultatelor, Abbas a promis sa puna capat suferintei palestinienilor, afirmand ca ei reprezinta "un popor care merita toata stima, respectul si increderea". Radicalii islamisti din Hamas si Jihadul islamic, care facusera apel la boicotarea alegerilor, nu au reactionat dupa aflarea primelor rezultate, dar au anuntat, anterior, ca vor coopera cu invingatorul scrutinului, indiferent cine va fi acesta.
Presedintele american, George W. Bush, a salutat desfasurarea in bune conditii a alegerilor si rata "istorica" de participare la vot a palestinienilor, declarandu-se dispus sa colaboreze cu castigatorul scrutinului, iar un responsabil israelian cu rang inalt si-a exprimat speranta ca prin "alegerea lui Abbas palestinienii au inaugurat o era de pace si se vor angaja pe calea compromisului si a dialogului".
Premierul israelian, Ariel Sharon, si-a afirmat, la randul sau, disponibilitatea de a-l intalni "cat mai curand posibil" pe noul presedinte al Autoritatii Palestiniene, in vederea discutarii retragerii israeliene din Fasia Gaza si din patru colonii din Cisiordania, prevazuta pentru acest an. Mahmud Abbas va fi investit in functie miercuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.