In decembrie 2004, rata somajului a crescut in Germania la un nivel pe care nu l-a mai inregistrat de mai bine de 7 ani, in parte din cauza schimbarilor privind clasificarea celor fara slujba si modalitatea de plata, dar si ca urmare a incercarilor s
In decembrie 2004, rata somajului a crescut in Germania la un nivel pe care nu l-a mai inregistrat de mai bine de 7 ani, in parte din cauza schimbarilor privind clasificarea celor fara slujba si modalitatea de plata, dar si ca urmare a incercarilor slabe ale celei mai mari economii europene de a crea locuri de munca.
Rapoartele arata ca in decembrie numarul celor in cautare de slujbe a atins 4,46 milioane, neluand in considerare factorii sezonieri.
Aceasta inseamna o rata de 10,8 la suta, in crestere fata de 10,3 la suta in noiembrie.
Seful Biroului Federal de Munca, Frank-Juergen Weise, a explicat ca nu a existat nici o imbunatatire reala in ultimele 12 luni. "Cifrele sunt ridicate avand in vedere lipsa de stimulare economica din Germania ultimului an", a spus el. Efortul guvernului german de a produce crestere economica prin modificarea sistemului public de beneficii pentru bunastare, inca nu a dat roade.
Ministrul Economiei, Wolfgang Clement, in vizita la Biroul de Munca din Köln, a afirmat ca "marea schimbare nu s-a produs inca, reformele sociale abia au inceput, asa ca nici nu ne putem astepta la rezultate imediate", admitand, pe de alta parte ca nici in 2005 reducerea ratei somajului nu va fi majora si ca numarul somerilor ar putea depasi 5 milioane in 2005.
Cresterea numarului de someri se explica nu atat prin pierderea slujbelor, cat prin noile criterii de clasificare a somerilor, prin care anumite persoane apte de munca, dar neangajate, care primeau un ajutor social altfel decat din fondul de somaj, trec acum in randul somerilor.
Noile reguli arata ca nivelul ajutorului de somaj scade cu cat perioada de acordare creste, o masura luata pentru a stimula angajarea.
Potrivit cotidianului Herald Tribune, in ciuda rezistentei politice, economistii sunt de acord ca masurile de reforma sociala luate de guvernul cancelarului Gerhard Schröder vor da roade, chiar daca in primele luni ale anului 2005 somajul va mai creste.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.