Adrian Nastase il acuza pe presedintele Traian Basescu de incalcarea Constitutiei si sesizeaza Curtea Constitutionala. Prin solicitarea sa pentru declansarea procedurii de revocare a presedintilor Camerelor, presedintele Romaniei "se pune in afara C
Adrian Nastase il acuza pe presedintele Traian Basescu de incalcarea Constitutiei si sesizeaza Curtea Constitutionala. Prin solicitarea sa pentru declansarea procedurii de revocare a presedintilor Camerelor, presedintele Romaniei "se pune in afara Constitutiei si pretinde de la structuri parlamentare, inclusiv de la partidele politice parlamentare, un comportament contrar Constitutiei", creand astfel un conflict juridic de natura constitutionala intre institutia pe care o reprezinta si Parlament, se arata in sesizarea inaintata Curtii Constitutionale de catre Adrian Nastase. Liderul PSD considera, de asemenea, ca este contrar legii fundamentale si textului cu privire la juramant "indemnul presedintelui in functiune de a se ajunge la alegeri anticipate".
Adrian Nastase precizeaza ca o criza guvernamentala in aceasta perioada, in ideea alegerilor anticipate, declansata de presedintele Romaniei, "echivaleaza cu un act de incalcare a responsabilitatilor constitutionale", avand in vedere si importanta deosebita a anilor 2005 si 2006, in care Romania trebuie sa realizeze toate angajamentele care au fost asumate prin capitolele negociate cu Uniunea Europeana, astfel incat integrarea sa fie posibila la 1 ianuarie 2007.
Sesizarea a fost facuta de Adrian Nastase in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, in baza articolului 146, litera e din Constitutie. Textul prevede in atributiile Curtii Constitutionale solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
De mentionat ca, potrivit articolului 95, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale". Avizul este unul consultativ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.