Compania Monsanto va plati 1,5 milioane de dolari catre guvernul american, suma reprezentand o amenda pentru solutionarea amiabila a unui caz in care este acuzata de mituirea unui oficial indonezian, in incercarea de a elimina restrictiile impuse noi
Compania Monsanto va plati 1,5 milioane de dolari catre guvernul american, suma reprezentand o amenda pentru solutionarea amiabila a unui caz in care este acuzata de mituirea unui oficial indonezian, in incercarea de a elimina restrictiile impuse noilor culturi de plante modificate genetic, relateaza Financial Times.Cazul demarat de departamentul american pentru justitie subliniaza continua lupta politica din tarile aflate in curs de dezvoltare privind eforturile companiei Monsanto, dar si ale altor producatori de profil de a castiga acceptarea pe scara larga a culturilor modificate genetic. Potrivit acuzatiilor juridice, inaintate saptamana trecuta, Monsanto a platit (in 2002) 50.000 de dolari unui oficial indonezian din cadrul Ministerului pentru mediu, intr-o incercare nereusita de a castiga acceptarea oficiala a culturilor modificate genetic. Plata (in bani gheata) a fost facuta de un consultant din cadrul unei companii indoneziene afiliate Monsanto sub pretextul unor onorarii de consultanta. Intr-un proces separat demarat de Comisia de Supraveghere a Operatiunilor Bursiere (SEC), Monsanto a mai recunoscut ca a dat mita in valoare de peste 700.000 de dolari unor oficiali din Indonezia, in perioada 1997-2002. Finantarea a fost "asigurata" printr-o serie de nereguli contabile legate de vanzarile de pesticide din Indonezia. Christopher Wray, procurorul general adjunct al Statelor Unite, a declarat ca pentru a putea fi incheiata aceasta intelegere, Monstanto si-a recunoscut vina si a asigurat ca va coopera cu autoritatile pe durata anchetei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.