Anul 2005 a inceput intr-un trend pozitiv, cu o medie a tranzactiilor de circa 300 de miliarde de lei pe sedinta si cu o valoare totala a tranzactiilor saptamanii trecute de peste 1.590 miliarde lei. Indicii bursieri au stabilit in fiecare zi noi max
Anul 2005 a inceput intr-un trend pozitiv, cu o medie a tranzactiilor de circa 300 de miliarde de lei pe sedinta si cu o valoare totala a tranzactiilor saptamanii trecute de peste 1.590 miliarde lei. Indicii bursieri au stabilit in fiecare zi noi maxime istorice, BET-FI realizand surpriza saptamanii in prima zi a noului an, cand s-a apreciat cu 9,52 la suta. In ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii 3-7 ianuarie, BET a inregistrat 5.106,70 puncte, iar BET-C, 3.291,80 de puncte, ambii in crestere cu circa doua procente. Variatia indicelui BET-FI a fost mai redusa, si anume de 0,42 la suta, pana la 19.182,20 puncte. Actiunile Electroaparataj au stabilit cea mai mare apreciere a saptamanii, de 15 la suta, pana la 3.910 lei, alaturi de cele ale companiei Vel Pitar, cu o crestere de 14,95 la suta pana la valoarea de 12.300 lei fiecare. Alro Slatina a evoluat, la randul ei, bine din punct de vedere al cotatiei, cu un plus de 13,97 la suta pana la 53.000 de lei pe actiune. Rompetrol Rafinare Constanta a fost, de departe, vedeta ringului bursier, din punct de vedere al lichiditatii. In ultima sedinta de tranzactionare de la BVB, valoarea tranzactiilor cu actiuni RRC s-a cifrat la 61,7 miliarde lei.

Un guvern instabil ar afecta mai mult piata de capital decat alegerile anticipate
Recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu, care s-a declarat adeptul unor alegeri anticipate imediate, nu pare a afecta in vreun fel piata de capital. Asa cum a aratat si Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, piata de capital este mai putin influentata de factorul politic, ceea ce conteaza in primul rand este stabilitatea economica.
Iar legea fiscalitatii, in opinia lui Farmache, nu este pusa in discutie. "In cazul in care, intr-adevar, se va ajunge la o astfel de situatie, investitorii vor reflecta cu atentie la posibilul impact al anticipatelor.
Impactul politic va fi sever atenuat de acest traseu pe care suntem obligati sa-l parcurgem spre integrarea in Uniunea Europeana", adauga directorul BVB. Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction, este de parere ca un guvern nefunctional ar afecta piata de capital in mai mare masura decat alegerile anticipate, care au ca scop tocmai eliminarea eventualelor disensiuni din cadrul coalitiei.
Impactul imediat al unor alegeri anticipate ar consta intr-o prudenta la cumparare din partea investitorilor, lucru care ar duce la o stagnare de scurt timp a pietei, adauga Brendea.
Analistul este de parere, totusi, ca, pe termen lung, anticipatele ar da un avant pietei de capital, ca urmare a stabilitatii politice ce ar rezulta in urma procesului electoral. Pe de alta parte, Adrian Simionescu, director general la Finans Securities, arata ca orice semnal de instabilitate politica afecteaza negativ imaginea pietei de capital.
In opinia analistului, riscul ar putea fi mai mare in cazul in care, intr-adevar, s-ar recurge la alegeri anticipate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.