Pentru prima oara in aproape 60 de ani, mai multe aisberguri au fost vazute in apele teritoriale ale Noii Zeelande.
Dupa cum informeaza agentia de presa Xinhua, Institutul National de Cercetare a Apelor si Atmosferei (INCAA) a anuntat recent
Pentru prima oara in aproape 60 de ani, mai multe aisberguri au fost vazute in apele teritoriale ale Noii Zeelande.
Dupa cum informeaza agentia de presa Xinhua, Institutul National de Cercetare a Apelor si Atmosferei (INCAA) a anuntat recent ca aisbergurile respective au fost observate in partea de sud a Oceanului Pacific, la est de Insulele Campbell si la sud-est de Insula de Sud a Noii Zeelande.
Unul dintre cercetatorii de la INCAA, Lionel Carter, a precizat ca cel putin 15 astfel de formatiuni, unele avand diametrul de trei kilometri, au fost vazute la sfarsitul lunii decembrie, cu putin timp inainte de Craciun.
"In 30 de ani de munca in INCAA, aceasta este prima oara cand inregistram prezenta aisbergurilor in apele neo-zeelandeze", a declarat Carter.
Potrivit sursei citate, aisbergurile au fost observate pentru prima oara in apele teritoriale ale Noii Zeelande in 1890.
Reprezentantii INCAA au avertizat ca una dintre consecintele aparitiei acestor formatiuni va fi ingreunarea traficului maritim in regiune, inclusiv a iahturilor care participa la cursa internationala Vendeeglobe.
Lionel Carter a mai mentionat ca este posibil ca prezenta aisbergurilor in aceasta zona sa fi fost generata de rupturile la scara larga ale scuturilor de gheata din Marea Ross si Marea Weddel, care au avut loc in ultimii ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.