Guturaiul, gripa, durerile de cap sau de gat, toate aceste mici neplaceri care ne dau de furca in special in sezonul rece nu trebuie tratate neaparat cu medicamente costisitoare. Farmacistul primar Mircea Teodosiu, specialistul Revistei "Farmacia Ta
Guturaiul, gripa, durerile de cap sau de gat, toate aceste mici neplaceri care ne dau de furca in special in sezonul rece nu trebuie tratate neaparat cu medicamente costisitoare. Farmacistul primar Mircea Teodosiu, specialistul Revistei "Farmacia Ta", ne dezvaluie cateva secrete ale remediilor fitoterapeutice. Astfel, pentru tratarea virozelor respiratorii se folosesc plantele care contin uleiuri volatile aromatice care, in functie de specie, prezinta calitati antiinflamatoare antiseptice, antivirale, emoliente, de fluidificare a secretiilor bronsice, spasmolitice, antitoxice si diuretice.
* in faringite si laringite se foloseste gargara de musetel, salvie sau coada-soricelului.
* in cazurile de tuse se folosesc infuziile caldute si indulcite cu miere, obtinute cu 2 lingurite de amestec din patlagina, nalba si cimbrisor. Mai ales dupa viroze, este buna infuzia de cimbrisor, 2 lingurite la o cana, 3 cani de infuzie calduta pe zi, indulcite cu miere. Mai sunt recomandate 5 picaturi de ulei de conifere, pin sau molid, luate pe zahar sau pe paine, de 3 ori pe zi.
* Se mai pot folosi infuziile de ceai pectoral, ceai antibronsic, ambele cu calitati in combaterea tusei dupa bronsita. impotriva febrei se folosesc infuziile de salcie si salvie, amestecate in cantitati egale, 3 cani pe zi, indulcite cu miere, caldute.
* Un posibil amestec pentru afectiunile pulmonare insotite de tuse ar fi cel de coada-soricelului, patlagina, cimbrisor, busuioc si nalba, luate in cantitati egale, din care se prepara infuzii cu cate 2 lingurite de plante.
* Un remediu raspandit pentru combaterea tusei este siropul de lamaie, care se prepara din o lamaie zemoasa, care se fierbe timp de 10 minue in apa, se taie apoi in doua, jumatatile se storc, se adauga 2 linguri de glicerina si 50 g de miere; se iau zilnic 4-6 lingurite din amestec, inainte si dupa masa.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.