Zeci de mii de credinciosi au participat, ieri, la slujbele de sfintire a apelor, tinute de preoti in toate localitatile tarii. Cei mai multi dintre ei s-au rugat pentru sanatate, spor si implinirea tuturor dorintelor si au luat agheasma mare.
Zeci de mii de credinciosi au participat, ieri, la slujbele de sfintire a apelor, tinute de preoti in toate localitatile tarii. Cei mai multi dintre ei s-au rugat pentru sanatate, spor si implinirea tuturor dorintelor si au luat agheasma mare.
In Bucuresti, la sarbatoarea Botezului Domnului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, a oficiat Sfanta Liturghie in Catedrala Patriarhala, incepand cu ora 10.00, dupa care a savarsit slujba sfintirii apei (agheasma mare).
La ceremonie au participat mii de oameni, care s-au strans, dis-de-dimineata, in jurul traditionalei cruci de gheata si a butoaielor cu apa sfintita. Sarbatoarea Botezului Domnului a strans, la Braila, pe malul Dunarii, cateva mii de cetateni. Zece dintre ei s-au inscris, dupa slujba de sfintire a apelor oficiata de PS dr. Casian Craciun, in obisnuita competitie pentru prinderea crucii de Boboteaza. Castigator a iesit Bogdan Vasiliu, cel care a recuperat sfantul obiect atat anul trecut, cat si in 2002.
La Buzau, dupa slujba de Boboteaza, peste 2.000 de credinciosi au participat la o procesiune religioasa pe raul Buzau, avand in frunte un sobor de preoti si peste 20 de soldati de la garnizoana Buzau cu icoane in maini.
Conform traditiei, in apele raului a fost aruncata crucea sfanta, pentru recuperarea careia au sarit sapte tineri. La Constanta, la traditionala slujba savarsita in Portul Tomis de arhiepiscopul Teodosie au participat aproape 10.000 de oameni. Dupa ceremonie, opt care trase de boi si magari insotite de preoti si diaconi au pornit in procesiune pe strazile orasului, incarcate cu cate doua butoaie de agheasma, pentru a oferi apa sfintita enoriasilor.
Ieri, cei peste sapte mii de crestini ortodocsi de rit vechi din Dobrogea - rusi lipoveni, bulgari si ucraineni - au sarbatorit Ajunul Craciunului. Astazi, crestinii praznuiesc Soborul Sfantului Ioan Botezatorul Inaintemergatorul Domnului. Sfantul Ioan este ultimul si cel mai mare dintre proorocii Legii Vechi, cel care l-a botezat pe Iisus.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.