Desi traditiile spun ca trebuie sa "crape pietrele", de Boboteaza nu a fost deloc frig. in apele Dunarii, la Braila si Galati, tinerii au facut o baie pe cinste. in cele mai multe localitati, sfintirea Aghiasmei s-a facut la temperaturi mai mari deca
Desi traditiile spun ca trebuie sa "crape pietrele", de Boboteaza nu a fost deloc frig. in apele Dunarii, la Braila si Galati, tinerii au facut o baie pe cinste. in cele mai multe localitati, sfintirea Aghiasmei s-a facut la temperaturi mai mari decat limita de inghet.in multe zone ale tarii mercurul termometrelor a urcat pana la 10 grade Celsius, fapt nefast pentru cei care cred in traditiile populare. Doina Isfanoni, cercetator la Muzeul Satului, ne-a declarat ca temperaturile pozitive anunta, conform traditiilor, un an greu pentru agricultura. "Vremea nu este la timpul ei, deci e semn rau pentru culturi. Oamenii se tem ca nu va mai rodi campul. Batranii spun ca o parte din recolta se va duce pe apa Sambetei", ne-a spus Doina Isfanoni.
si in acest an, de Boboteaza mii de braileni s-au strans pe Esplanada Dunarii. Traditia spune ca barbatii trebuie sa sara in apa inghetata pentru a prinde crucea aruncata de preot. in acest an, deoarece temperatura apei nu a fost chiar atat de scazuta, s-au inscris in concurs 12 tineri.
Pentru galateni, ceremonia de Boboteaza s-a tinut tot la malul Dunarii. Preasfintitul dr. Casian, episcopul Dunarii de Jos, a chemat credinciosii la malul Dunarii, unde a avut loc ceremonia prilejuita de sfintirea "Apei celei Mari".
si in Bucuresti mii de credinciosi s-au adunat ieri pe Dealul Patriarhiei pentru sfintirea Aghiasmei. (Marian Vulpe, Galati, Gabriel Vaiculet, Braila)
Apa sfintita ieri de preoti trebuie sa ajunga tot anul. Conform credintelor religioase, Aghiasma Mare e folosita de ortodocsi pentru vindecarea bolilor, sfintirea sufletelor, trupurilor si locurilor, dar si pentru alungarea duhurilor rele. Ieri, la Patriarhie au fost 16 butoaie, care contineau fiecare cate 500. de apa sfintita.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.