Pana acum uniforma lor nu prea speria pe nimeni, pentru ca si infractorii marunti stiau ca au putine atributii. De la 1 ianuarie a.c. insa, gardienii publici (barbati si femei) au 90 de zile pentru a-si schimba imaginea de "paznici timizi", cu una de
Pana acum uniforma lor nu prea speria pe nimeni, pentru ca si infractorii marunti stiau ca au putine atributii. De la 1 ianuarie a.c. insa, gardienii publici (barbati si femei) au 90 de zile pentru a-si schimba imaginea de "paznici timizi", cu una de justitiari si aparatori ai comunitatii. Gardienii publici se vor numi politisti comunitari, vor avea armament si munitie de lupta si atributii din belsug.
Fie ca se vor reorganiza in Serviciu public, fie ca se vor numi, simplu, Politie comunitara, Corpurile Gardienilor Publici din toata tara trebuie sa se reorganizeze, pana la 31 martie 2005, conform Legii nr. 371/2004. "Conform noilor reglementari, politistii comunitari au de patru, cinci ori mai multe atributii decat aveau gardienii. Vor avea atributii in domeniul linistii si ordinii publice, comertului stradal, protectiei mediului, vor asigura paza obiectivelor si bunurilor de interes public si privat, precum si protectia reprezentantilor primariilor si a persoanelor cu functii in institutii publice", ne-a declarat col. Ion Bolboaca, seful Corpului Gardienilor Publici Bucuresti (CGPB).
Chiar daca se vor "transforma" in politisti, gardienii vor purta aceeasi uniforma, dar vor avea statut de functionari publici, emblema si insemne schimbate, iar la brau vor avea arme adevarate, de lupta, moderne. Marea problema, conform sefului CGPB, o reprezinta salarizarea noilor politisti. "Majoritatea gardienilor au studii medii, iar in 20 la suta dintre cazuri nici nu si-au terminat liceul. De aceea, salariul pe care ar urma sa il primeasca, in urma alinierii la statutul de functionari publici, ar putea fi chiar mai mic decat pana in prezent", a afirmat col. Bolboaca.
"Aparitia politistului comunitar e chiar un lucru binevenit. Nu avem cum sa ne calcam pe picioare. Ei se vor ocupa de boschetari, spalatori de parbrize, de cersetori sau de alte nereguli descoperite in strada. Daca e vorba de ceva mai grav ne vor semnala, iar noi vom interveni.
Astfel, politistii de la Ordine Publica vor avea timp sa se ocupe de anchetarea cazurilor mai importante: batai, scandaluri sau conflicte majore. Se poate spune ca politistul comunitar e de fapt copilul politistului. Poate cu timpul vom selectiona dintre comunitari oameni bine pregatiti care sa faca parte din structurile Politiei", sustine comisarul Eugen Galusca, seful Sectiei 8 din Capitala.

Libertatea

Sursa: LibertateaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.