Anchetat rand pe rand de Corpul de Control al inisterului Administratiei si Internelor, Inspectoratul General al Politiei Romane si, recent, de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere legaturile sale cu

Anchetat rand pe rand de Corpul de Control al inisterului Administratiei si Internelor, Inspectoratul General al Politiei Romane si, recent, de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere legaturile sale cu lumea interlopa locala, chestorul-sef Constantin Codita, seful
Inspectoratului doljean, este inca in functie... Si asta cu toate ca, la jumatatea lunii trecute, surse din IGPR ne declarasera ca "nu-l va apuca Craciunul in acelasi post".
Asa cum am mai scris, in urma arestarii afaceristului craiovean Genica Boerica, atentia autoritatilor de control s-a indreptat asupra activitatii cadrelor din conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, cei care au efectuat anchetele in cazul Boerica.

Rezultatele acestor controale n-au intarziat sa apara, dar n-au adus nici o schimbare. Chestorul-sef Constantin Codita se afla inca la conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Dolj si este in continuare inabordabil ziaristilor. De fiecare data cand incercam sa-l contactam, "cerberul" de la secretariat ne spune ca "este in judet" sau "undeva in inspectorat", dar "nu stiu cand il puteti gasi"...
Consideram necesar sa amintim celor aflati la conducerea Ministerului Administratiei si Internelor si a celorlalte institutii abilitate sa ia masuri in privinta chestorului Codita, ca, in timpul celor patru ore de audieri de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, seful politiei doljene a recunoscut in fata magistratilor sprijinul pe care l-a acordat lui Boerica, in ciuda faptului ca reprezentantii MAI concluzionasera ca anchetele au fost corecte si ca eventuala tergiversare a fost provocata de procurori...

Amintim ca, in urma articolelor publicate in presa, potrivit carora seful Inspectoratului Judetean de Politie Dolj ar fi "acoperit" si favorizat "afacerile" lui Genica Boerica, procurorii PICCJ s-au autosesizat si l-au audiat in mare secret, la 19 decembrie, pe chestorul Codita.
Atunci, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au stabilit dupa cele patru ore de interpelari ca seful IJP Dolj a locuit intr-un imobil inchiriat in perioada martie - septembrie 2001, la insistentele lui Boerica, dar de la un salariat al Directiei Finantelor Publice, un imobil situat in Craiova, pe strada Romul, bl.A 1, ap.12.
De asemenea, potrivit procurorilor, in perioada 2001 - octombrie 2004, Constantin Codita n-a propus trimiterea in judecata in nici un dosar in care a fost anchetat Boerica, pentru trei dintre ele existand propuneri de neincepere a urmaririi penale, iar alte sase fiind declinate la organele competente.
La timpul respectiv, seful Sectiei de Combatere a Crimei Organizate din cadrul PICCJ, magistratul George Muscalu, declarase ca "in urma anchetei derulate au rezultat cateva elemente care indica sprijinirea omului de afaceri Boerica Genica, de catre domnul chestor Codita". "Dumnealui a recunoscut ca a locuit intr-un apartament inchiriat de domnul Boerica. Am primit si raportul Corpului de Control si urmeaza sa dispunem masurile legale. Rezultatul anchetei va fi comunicat si Ministerului Administratiei si Internelor, urmand ca dumnealor sa decida eventuale alte masuri", a mai spus procurorul George Muscalu.

Cum a aruncat MAI "pisica moarta" in ograda celor din magistratura
Si noi asteptam rezultatele. Cu atat mai mult cu cat la conferinta de presa ocazionata de numirea noului ministru al administratiei si internelor, presedintele Romaniei s-a aratat categoric in eradicarea coruptiei la orice nivel si in depolitizarea politiei romane. Speram sa se faca ceva in aceasta privinta, cu atat mai mult cu cat acestea sunt si clauze de salvgardare impuse de Uniunea Europeana pentru ca Romania sa poata deveni membra cu drepturi depline...
De asemenea, consideram de datoria noastra, asa cum s-a pronuntat recent ministrul Justitiei, sa sesizam autoritatile si opinia publica relatand neregulile despre care avem cunostinta.
Poate in acest fel, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor vor lua masuri si nu vor mai arunca "pisica moarta" in ograda celor din magistratura, considerand ca eventuala tergiversare a anchetelor privind returnarile de TVA din cazul Boerica ar fi putut fi cauzata de inactivitatea procurorilor care au "supravegheat cercetarile si au aprobat actele procedurale si solutiile propuse de organele de cercetare ale politiei".
Amintim ca, de-a lungul ultimilor trei ani, Genica Boerica a fost cercetat in sase dosare de catre Serviciul Economic din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. In primele doua (2001 si 2002), in care "boerul" a fost anchetat pentru cumpararea majoritatii actiunilor SC Bachus SA, seful IJP Dolj, Constantin Codita, seful Serviciului Economic Dolj, Ilie Vilau, si comisarul Laurentiu Gulin au dat rezolutia de neincepere a urmaririi penale, motivand ca "fapta nu exista".
Dupa incheierea afacerii cu Bachus, la IJP Dolj s-au inregistrat si alte dosare pe numele lui Boerica, unul in 2002, doua in 2003, si un altul in 2004. In total inca patru dosare in care Boerica a fost cercetat pentru "tepe" de peste 273 de miliarde de lei date Finantelor doljene prin returnari ilegale si repetate de TVA. In ceea ce-i priveste pe Codita, Vilau si Gulin, acestia si-au declinat, in toate cazurile, competenta in favoarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Ultimele patru dosare au plecat, rand pe rand, la Bucuresti, incepand cu 4 martie 2002 si continuand cu 19 iunie 2003, 12 ianuarie 2004, pana la 11 august 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.