O vorba din batrani spune: ''Cate bordeie, atatea obiceiuri''. Asa se intampla acum la Ministerul Sanatatii (MS) in cazul medicamentelor compensate cu 90 la suta.
La jumatatea lunii august a anului trecut, fostul ministru al sanatatii, Ovidiu
O vorba din batrani spune: ''Cate bordeie, atatea obiceiuri''. Asa se intampla acum la Ministerul Sanatatii (MS) in cazul medicamentelor compensate cu 90 la suta.
La jumatatea lunii august a anului trecut, fostul ministru al sanatatii, Ovidiu Brinzan, le facea pensionarilor cu venituri sub 6 milioane de lei lunar o ''surpriza'': acordarea de medicamente compensate cu 90 la suta.
La inceputul acestui an, ministrul sanatatii Mircea Cinteza a ''venit'' cu un ''cadou''.
El a declarat ca ''bolnavii vor beneficia in continuare de medicamente compensate cu 90 la suta'', dar ''s-a inceput elaborarea strategiei unui nou sistem de compensare si gratuitate a medicamentelor. Una va fi lista de baza, care va cuprinde medicamentele vitale ce rezolva probleme acute de sanatate, iar cea de-a doua va contine medicamente cu o compensare ceva mai mica, necesare tratamentului unor boli cronice''.
''Nu stiu sa va spun mai mult despre aceasta intentie. Eu am aflat informatia de pe pagina Internet MS si din presa'', a precizat dr. George Haber, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei.
Pe de alta parte, dr. Marius Marginean, presedintele Centrului National de Studii pentru Medicina Familiei, a declarat ca intelege ideea ministrului Cinteza: ''Pensionarii sunt cei mai mari consumatori de medicamente. Limita de compensare cu 90 la suta este cam mare, ceea ce face ca si efortul financiar al statului sa fie ridicat''.
Cristian Celea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), este de parere ca, pana cand nu apare o alta reglementare legislativa care sa prevada noile plafoane de compensare, ''nu se impune o atitudine de ingrijorare''.
In acelasi timp, surse din cadrul CNAS sunt de parere ca Cinteza ''trebuia sa dea comunicatul privind cele doua liste de compensate cand se lua o decizie, nu acum, cand totul este vag''.
Casele judetene de asigurari de sanatate sunt in asteptarea mai multor informatii.
''Deocamdata este o declaratie de intentie a ministrului Cinteza. Imediat ce primim date concrete ne vom intalni cu medicii de familie sau le vom trimite adrese'', a spus Adina Geana, directorul general al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.
Din pacate, de la MS nu am putut afla daca pe ''lista de baza sau pe cea de-a doua lista vor fi incluse si medicamentele care la ora actuala sunt compensate cu 50 si 65 la suta sau acestea vor ramane de sine statatoare''.
Asa cum nu am putut afla macar ''cu aproximatie'' perioada in care vor fi gata listele.
Cert este ca echipele tehnice din MS lucreaza la noul sistem pe ideea ''banii sa ajunga'' si ca in continuare se elibereaza compensate cu 90 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.