Cea de-a doua promisiune electorala ca importanta a Aliantei D.A. PNL-PD, dupa cea vizand relaxarea fiscala, si anume modificarea Codului muncii, va intra in vigoare in cel mult o luna. Anuntul, facut ieri de vicepremierul Adriean Videanu, care de a

Cea de-a doua promisiune electorala ca importanta a Aliantei D.A. PNL-PD, dupa cea vizand relaxarea fiscala, si anume modificarea Codului muncii, va intra in vigoare in cel mult o luna. Anuntul, facut ieri de vicepremierul Adriean Videanu, care de altfel a recunoscut ca actualul executiv se afla "putin in intarziere" cu indeplinirea acestei promisiuni, nu a lasat fara replica reprezentantii sindicatelor si patronatelor.
Desi, in campania electorala, au avut loc intalniri intre liderii Aliantei si patronate si sindicate pe tema oportunitatii revizuirii actualului Cod al muncii, una dintre ele moderata chiar de Curierul national, reactiile partenerilor sociali la anuntul lui Videanu au fost destul de vehemente.
Liderii patronatelor si sindicatelor s-au declarat impotriva acestei actiuni pe care o considera pripita si irealizabila intr-un interval de doar trei-patru saptamani, dupa cum a declarat vicepremierul Adriean Videanu. Acestia au amenintat ca in cazul in care Guvernul condus de Tariceanu va modifica actualul Cod al muncii fara consultari in prealabil, vor iesi in strada.

Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia: Nu poti face o asemenea modificare peste noapte
"Suntem surprinsi si nu tocmai de aceasta atitudine. Pentru noi era clar ca actualul Guvern nu intentioneaza sa puna accent pe dialogul social. Noi am luat o hotarare in Consiliul National de anul trecut care prevede ca, in eventualitatea in care Codul muncii este modificat unilateral, vom declansa toate formele de protest legale. Asteptam dincolo de aceasta agresivitate, ca hotararea de modificare a Codului muncii sa nu fie aplicata in lipsa unor consultari aprofundate cu partenerii sociali. E drept, in aplicarea actualului Cod exista niste imperfectiuni, dar nu poti face o astfel de modificare peste noapte".
Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: Blocam Bucurestiul daca Guvernul modifica actualul Cod
"Sunt surprins de acest anunt facut de vicepremierul Videanu. Este imposibil sa modifici Codul muncii fara sa ai in prealabil o discutie concentrata cu partenerii sociali. In cazul in care Guvernul va schimba Codul fara sa ne consulte, intr-un interval atat de scurt, vom bloca Bucurestiul. Vom declansa actiuni de strada fata de aceasta masura absurda.
Totusi, ma indoiesc ca actualul Guvern isi va permite sa modifice Codul muncii fara sa aiba consultari cu partenerii sociali".

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte UGIR: "Ministrii n-au habar de dialogul social"
"Parerea mea e ca ministrii nou instalati nu au habar ce inseamna dialogul social. Nu cred ca intr-o luna se poate face o astfel de modificare, fara o discutie ampla impreuna cu reprezentantii patronatelor, sindicatelor. Sunt chestiuni deranjante si nu cred ca o modificare sub presiune poate avea loc intr-un timp atat de scurt".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.