Tensiunile privind numirea noilor prefecti nu s-au incheiat. Alianta D.A. PNL-PD intentioneaza sa propuna ca reprezentantul guvernului in teritoriu sa nu poata face parte din formatiunea care detine presedintia consiliului judetean. Calculele ar put

Tensiunile privind numirea noilor prefecti nu s-au incheiat. Alianta D.A. PNL-PD intentioneaza sa propuna ca reprezentantul guvernului in teritoriu sa nu poata face parte din formatiunea care detine presedintia consiliului judetean. Calculele ar putea nemultumi insa partenerii de guvernare,mai ales UDMR, care avea in plan ocuparea a patru posturi de prefect, intre care si pe cel al judetului Covasna. Totusi, formatiunea condusa de Marko Bela nu a exclus reorientarea catre judete din sudul tarii, luand in calcul Olt si Teleorman.

Alianta are Bucurestiul
Vestea buna pentru coalitia de guvernamant este data de stabilirea algoritmului dupa care se vor ocupa functiile de prefect. PNL va detine 18 posturi, PD - 14, PUR - 6 si UDMR - 4. In privinta viitorului prefect al Capitalei, presedintele democratilor, Emil Boc, a precizat ca nu exista o regula privind apartenenta acestuia la PD si cea a candidatului la primarie la PNL, sau invers. Asta, cu atat mai mult cu cat prefectul va fi numit inaintea stabilirii candidatului Aliantei la primarie, care va fi decis de un sondaj de opinie.

Liberalii din Covasna si Teleorman nu vor sef de la UDMR
De altfel, marti seara, membrii Biroului Executiv al PNL, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, s-au reunit pentru a definitiva lista cu liberalii care vor fi numiti in posturile de prefecti. Unele delegatii din teritoriu, printre care cele din Covasna si Teleorman, unde UDMR solicita functii, au discutat cu conducerea partidului impartirea posturilor de prefecti si subprefecti. Totodata, Biroul Executiv al PNL a decis ca toti candidatii liberali propusi pentru functiile de prefecti, subprefecti sau secretari de stat sa fie verificati de Comisia de etica a partidului inainte de a fi prezentati primului-ministru.
Forul de conducere al partidului a mai hotarat ca pana luni, 10 ianuarie, sa fie definitivata lista judetelor in care vor fi conduse de liberali, urmand ca pana joi, 13 ianuarie, sa aiba loc audierea persoanelor ce vor ocupa aceste functii. Candidatii care vor primi acceptul Comisiei de etica vor fi prezentati primului-ministru care va avea ultimul cuvant.

Organizatiile locale ale PD isi stabilesc singure candidatii
Ieri a fost randul conducerii PD de a primi vizita organizatiilor locale pentru a discuta aceasta problema. Din comisia care se ocupa cu stabilirea criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii prefecti fac parte vicepremierul Adriean Videanu, ministrul Vasile Blaga, Radu Berceanu si Liviu Negoita. Acestia au discutat cu liderii locali ai partidului, care au cerut, aproape in unanimitate, functii de prefect, chiar daca rezultatele de la alegerile locale si parlamentare nu le dadea acest drept.
Presedintii de organizatii judetene care au prestat mai putin convingator si-au exprimat opinia ca prin numirea unui prefect din PD si-ar putea consolida capacitatile la nivel local. Vicepremierul Adriean Videanu si presedintele Emil Boc au precizat ca principalele criterii care vor fi luate in calcul vor fi cele privind performantele politice, privind implicarea posibililor prefecti in acte de coruptie sau suspiciuni ca acestia ar putea fi implicati in asemenea activitati.
Boc a adaugat ca decizia privind nominalizarile va apartine in totalitate presedintilor organizatiilor locale si Birourilor judetene ale PD. In ceea ce priveste numirea noilor secretari de stat, vicepremierul Adriean Videanu a precizat ca in acest caz se va inversa raportul dintre criteriile aplicate ministrilor, intai va cantari capacitatea profesionala, abia apoi va fi luata in calcul amplitudinea politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.