Dolarul inregistreaza cea mai mare apreciere din ultimele trei saptamani, in timp ce actiunile companiilor listate pierd teren

Statele Unite vor continua sa majoreze dobanzile si in 2005, au anuntat oficialii Rezervei Federale (Fed), c

Dolarul inregistreaza cea mai mare apreciere din ultimele trei saptamani, in timp ce actiunile companiilor listate pierd teren

Statele Unite vor continua sa majoreze dobanzile si in 2005, au anuntat oficialii Rezervei Federale (Fed), citati de BBC. In cadrul reuniunii din decembrie, cand Fed a majorat dobanda de referinta la 2,25 la suta, oficialii americani si-au exprimat temerile legate de accelerarea inflatiei. Semnalul dat de Rezerva Federala a generat aprecierea dolarului pana la 1,3270 dolari per euro si scaderea pretului actiunilor cotate la bursa. "Bursele se tem ca anul acesta Rezerva Federala va deveni mai agresiva", a declarat Richard Yamarone, economist in cadrul societatii Argus Research.
Moneda americana s-a tranzactionat, ieri, aproape de cel mai inalt nivel din ultimile trei saptamani in raport cu euro, operatorii bursieri fiind de parere ca Fed va majora dobanda de referinta intr-un ritm mai sustinut decat anul trecut.
In 2004, Rezerva Federala a crescut dobanzile de cinci ori, pana la nivelul de 2,25 la suta, depasind rata de doua procente stabilita de Banca Centrala Europeana. Potrivit reprezentantilor Fed, dobanda este sub nivelul necesar incetinirii inflatiei.
"Oficialii Rezervei Federale sunt mai ingrijorati de nivelul inflatiei", a afirmat Adam Cole, ofiter de strategie valutara in cadrul RBC Capital Markets din Londra. "Declaratiile lor au ajutat la extinderea castigurilor din ultimele zile consemnate de dolar", a mai spus acesta.
Dolarul a consemnat, ieri, cele mai mari castiguri din august si pana in prezent, in raport cu euro. De asemenea, moneda americana a inregistrat cea mai buna evolutie comparativ cu yenul, atingand cea mai mare valoare de tranzactionare din mai si pana in prezent.
Dupa ce la 30 decembrie s-a depreciat pana la nivelul record de 1,3666 dolari per euro, moneda americana s-a apreciat cu trei la suta, pentru ca in ultimele zile sa consemneze noi castiguri.

Analistii "vad" un curs de 1,31 dolari per euro
In declaratia din 14 decembrie, oficialii Fed precizau ca intentioneaza sa majoreze dobanzile "intr-un ritm masurat". "Se pare ca, anul acesta, Fed va fi mai agresiva in majorarea dobanzilor", a declarat Toru Umemoto, analist de piata in cadrul Centrului de Cercetare Global Security, din cadrul Universitatii Keio, din Tokyo. "Dolarul este impulsionat" de declaratiile reprezentantilor Fed si ar putea creste pana la 1,31 dolari per euro.
Anul trecut, moneda americana a pierdut 7,1 procente in raport cu euro. In comparatie cu un cos format din sase valute principale, dolarul a scazut cu sapte la suta, din cauza temerilor legate de valoarea excesiv a deficitului de cont curent si a celui bugetar.
Comenzile fabricilor din Statele Unite au crescut, in noiembrie, cu 1,2 la suta, dupa ce luna precedenta inregistrau un avans de 0,9 la suta. Recentele date guvernamentale arata ca economia americana ar putea creste mai rapid decat economia zonei euro, pentru al patrulea an consecutiv.
Oficialii Fed "s-au aratat extrem de optimisti in ceea ce priveste economia", a afirmat Magnus Prim, analist in cadrul societatii Skandinaviska Enskilda Banken, din Singapore. "Exista numeroase motive pentru ca dolarul sa se aprecieze. Nu este o evolutie pe termen scurt", a mai spus Prim.
In urma anuntului privind majorarea dobanzii de referinta din Statele Unite, actiunile companiilor europene cotate la bursa au inregistrat scaderi, transmite Bloomberg. Titlurile companiilor din sectorul de tehnologie (precum Ericsson AB) si de asigurari (Allianz AG), au consemnat cel mai mare declin.
"Toata lumea este de acord ca dobanzile din Statele Unite vor incepe sa creasca in curand", a precizat Matthew Buckland, operator bursier in cadrul CMC Group, din Londra.
In aceste conditii, indicele Stoxx 50, pentru cele 12 tari din zona euro, a pierdut 0,8 procente.
Indicele Standard & Poor's 500, din Statele Unite, a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele patru luni, pierzand 1,2 procente.
Ericsson, cel mai mare producator de echipamente wireless din lume, a pierdut 1,4 procente pana la valoarea de 21,6 de coroane suedeze.
Actiunile Alcatel SA, cel mai mare furnizor de echipamente internet broadband, au scazut, de asemenea, cu 1,9 la suta, pana la valoarea de 22 de euro pe actiune.
Si societatile de asigurare au inregistrat aceeasi evolutie, Allianz, cea mai mare companie de profil din lume, pierzand 1,5 procente pana la o valoare de 96,32 de euro per titlu. Zurich Financial Services AG, cel mai mare asigurator din Elvetia, a scazut cu 1,1 la suta, actiunile tranzactionandu-se la 191,6 franci elvetieni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.