Partidele din cadrul coalitiei de la guvernare au termen pana pe 10 ianuarie sa se inteleaga in privinta impartirii posturilor de prefect si subprefect. Potrivit algoritmului stabilit, PNL are dreptul la 19 prefecturi, PD la 14, UDMR la 5 si PUR la 4

Partidele din cadrul coalitiei de la guvernare au termen pana pe 10 ianuarie sa se inteleaga in privinta impartirii posturilor de prefect si subprefect. Potrivit algoritmului stabilit, PNL are dreptul la 19 prefecturi, PD la 14, UDMR la 5 si PUR la 4 posturi de prefect. impartirea posturilor de prefecti intre partidele coalitiei majoritare nu pare o treaba tocmai simpla. in cadrul coalitiei PNL-PD-UDMR-PUR discutiile cu privire la impartirea prefecturilor au inceput de dinainte de Craciun, cand nici macar cabinetul nu era validat. Cu toate acestea cele patru partide aflate la guvernare par inca departe de a ajunge la un rezultat.
Liberalii si democratii sunt cei mai relaxati, negrabindu-se sa anunte ce posturi de prefecti le vor reveni in judete, desi spera ca impartirea sa se faca cat mai grabnic. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca se va folosi de influenta sa de la nivelul Guvernului pentru a fi acceptati profesionistii. "Nu trebuie sa inlocuim falitii lor cu falitii nostri, ci falitii lor cu profesionistii nostri. Trebuie sa fie o competitie intre profesionisti, nu o competitie pe algoritm", a declarat Boc.
Indiferent de pozitia lui Boc, se pare insa ca partenerii de coalitie nu sunt la fel de generosi. Cele mai mari probleme le creeaza in acest moment UDMR. Prin vocea lui Gyorgy Frunda (foto), formatiunea pretinde ca i se cuvin 11 posturi de prefecti si subprefecti. Nu atat numarul este important cat locul in care UDMR vrea sa isi impuna oamenii: Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad, Covasna (prefecti) si Mures, Harghita, Bihor, Brasov, Hunedoara, Satu Mare, Salaj pentru subprefecti.
Prin nominalizarile de prefecti udemeristi la Arad, Bistrita si Covasna, linistea aparenta a coalitiei a fost aruncata in aer. La Arad liderii locali ai Aliantei D.A. au solicitat direct premierului sa numeasca un reprezentat al lor la conducerea prefecturii si nu unul udemerist. "Potrivit rezultatelor obtinute de PNL, prefectul Aradului trebuie numit din randul liberalilor. Exclud posibilitatea ca prefectul sa fie numit din alt partid decat PNL", a declarat deputatul liberal Titus Ghiorghiof, presedintele PNL Arad. Pe de alta parte, omologul sau maghiar, Kiraly Andras, sustine ca "in urma discutiilor, noi am obtinut postul de prefect la Arad. Nu stiu cum se va finaliza totul, dar un lucru este cert, UDMR va avea sigur ori un prefect, ori un subprefect". La Bistrita, liberalii tin in continuare sa primeasca ei postul in detrimentul reprezentantului Uniunii. Cea mai incendiara situatie este la Covasna, unde organizatiile PNL si PD au amenintat cu demisia in bloc daca se va accepta ca prefectul sa fie de etnie maghiara.
in ceea ce priveste Partidul Umanist, reprezentantii condusi de Dan Voiculescu nu par la fel de incrancenati precum colegii de la UDMR. Ei au solicitat prefecturile judetelor Arges, Brasov, Prahova si Bacau. Trebuie spus ca la Arges exista in prezent un prefect umanist, iar doleantele PUR se bazeaza pe rezultatele bune obtinute de formatiune in judetele mentionate. Singurul consens intre cele patru partide se refera la data la care numirile trebuie sa fie oficiale.

Cetatenii Brasovului se implica in batalia pentru sefia judetului

Brasovenii vor inainta primului ministru o scrisoare deschisa de protest impotriva numirii la Brasov a unui prefect din cadrul Partidului Umanist Roman. Semnatarii scrisorii sunt profesori, ingineri, medici, scriitori, dar si oameni de rand care vor ca votul lor acordat Aliantei D.A. sa fie respectat. Anuntata numire ca prefect al lui Radu Lisenche (PUR) a starnit proteste fervente printre brasovenii care vor ca aceasta functie sa fie ocupata de un reprezentant al aliantei. La Brasov, la alegerile locale PUR a obtinut doar 2%, iar la cele generale PSD si PUR a obtinut un scor de 26%. in schimb alianta a avut un succes de proportii. Traian Basescu a fost votat de peste 60% dintre alegatori, situand Brasovul pe locul trei in tara ca numar de voturi pentru Alianta D.A. in scrisoarea adresata lui Calin Popescu Tariceanu brasovenii cer ca premierul sa reanalizeze situatia legata de numirea noului prefect.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.