Desi mai sunt numai sase zile pana la numirea noilor prefecti, actualii parteneri de guvernare, cu exceptia UDMR, pastreaza tacerea asupra negocierilor purtate pe aceasta tema. Formatiunea condusa de Marko Bela a fost singura care a facut publice dol

Desi mai sunt numai sase zile pana la numirea noilor prefecti, actualii parteneri de guvernare, cu exceptia UDMR, pastreaza tacerea asupra negocierilor purtate pe aceasta tema. Formatiunea condusa de Marko Bela a fost singura care a facut publice doleantele lor, care vizeaza obtinerea posturilor de prefect in Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad si Covasna si cele de subprefect in Mures, Harghita, Bihor, Brasov, Hunedoara, Satu Mare si Salaj.
Inca nu este clar care va fi algoritmul luat in calcul pentru desemnarea noilor prefecti, fiind totusi de asteptat ca acesta sa ramana cel dupa care s-au impartit fotoliile ministeriale. De altfel batalia pentru aceasta functie este una extrem de dura ca urmare a atributiilor prefectului, care, in calitate de reprezentant al executivului in teritoriu, exercita controlul cu privire la legalitatea actelor administrative ale autoritatilor publice locale si judetene si avizeaza numirea sau eliberarea din functie a conducatorilor serviciilor publice si ale celorlalte autoritati ale administratiei centrale in judete. In plus, in exercitarea controlului cu privire la legalitatea actelor adoptate si emise de autoritatile administratiei publice locale si judetene, cu exceptia celor de gestiune curenta, prefectul poate ataca, in fata instantei de contencios administrativ, actele acestora, daca le considera ilegale, actul atacat fiind suspendat de drept.
Daca pana acum numai etnicii romani din Covasna, prin vocile liderilor locali ai PNL, PD, PUR si PSD si-au exprimat dezacordul fata de o posibila numire a unui reprezentant UDMR in postul de prefect, ieri au aparut probleme si la Bistrita-Nasaud, Maramures si Arad.

DA Arad vrea prefect liberal, si nu maghiar
Liderii Aliantei D.A. PNL-PD din Arad au preluat modelul colegilor din Covasna, solicitand premierului sa numeasca un reprezentant al lor la conducerea Prefecturii, si nu unul al UDMR, cum au cerut reprezentantii Uniunii.
Presedintele PNL Arad, deputatul Titu Gheorghiof, a declarat ca a avut, luni, o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, caruia i-a solicitat sa numeasca in Arad un prefect al PNL, asa cum a convenit Alianta D.A. la nivel local.
"Am propus Guvernului trei candidati ai Aliantei pentru aceasta functie si toti sunt ai PNL, in baza intelegerilor facute la nivel local. Deocamdata, exista o solicitare a UDMR privind functia de prefect, insa speram sa reusim sa avem un reprezentant al Guvernului in teritoriu din partea Aliantei", a spus Gheorghiof.
Presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a declarat ca a nominalizat un candidat pentru functia de prefect, in persoana lui Levente Horvath, vicepresedinte al UDMR Arad, dar ca nu a solicitat Uniunii la nivel central aceasta functie.
Certuri interne
la Bistrita-Nasaud
Favorit la Bistrita-Nasaud este, in urma anuntului facut luni de Gyorgy Frunda, liderul judetean al UDMR, Szilaghi Ioan, care de altfel a anuntat ca nu doreste sa ocupe fotoliul de subprefect. Acestuia i s-a propus si functia de sef al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Singurii consecventi in nominalizarea candidatului pentru functia de prefect sunt liberalii, care l-au desemnat in acest sens pe liderul judetean Sabin Iliesi. In cazul in care nu ar obtine fotoliul de prefect,
Iliesi ar putea fi numit subprefect. Inlocuirea lui Ioan Andreica, vicepresedinte PD, desemnat initial, cu Liviu Rusu, fostul primar al orasului Sangeorz-Bai, a tensionat situatia din partid, intrucat nu toti membrii sunt de acord cu noul candidat. Nominalizarea de catre umanisti a lui Dorin Popescu, fost deputat PNL, ulterior PUR, a creat si mai multe nemultumiri in special intre liberali, care au obtinut promisiunea liderilor nationali ai partidului ca PUR nu va detine functii de conducere in Prefectura Bistrita-Nasaud.

Prefect UDMR in Maramures
Surse din cadrul Aliantei D.A. PNL-PD Maramures, citate de Rompres, sustin ca numirea unui prefect din partea UDMR este o certitudine care se va confirma in urmatoarele zile.
La randul sau, UDMR Maramures afirma ca pana in prezent au avut loc doar discutii pe aceasta tema. "A fost discutie de principiu la nivel central privind numirea viitorului prefect din partea UDMR, dar, pentru moment, nu s-a luat nici o decizie ferma", a declarat presedintele UDMR Maramures, Stefan Ludeser.
In alte judete situatia pare mult mai calma. La Sibiu, democratul Ion Ariton este, deocamdata, singurul candidat la postul de prefect, avand sustinerea Aliantei D.A., dar si pe cea a primarului municipiului Sibiu, Klaus Johannis, care a marturisit ca a fost consultat de conducerea Aliantei D.A. in vederea numirii viitorului prefect. La Mehedinti, cele mai mari sanse pentru functia de prefect le-ar avea candidatul PD Ion Matu, desi PNL tine ca in fruntea judetului sa fie numit Liviu Mazilu. Principalul candidat pentru functia de prefect al judetului Botosani este liberalul Ioan Diaconu, in timp ce la Prahova, in pofida vointei PUR, care isi doreste acest post, cele mai multe sanse le are Corneliu Popescu, presedintele organizatiei judetene a Partidului Democrat. In schimb, la Alba situatia este mai complicata ca urmare a plecarii la Guvern a liberalului Teodor Atanasiu, in urma careia a ramas vacanta functia de presedinte al consiliului judetean. Vicepresedintele Consiliului Judetean Alba, democratul Ion Dumitrel, va fi ales, probabil, vineri in aceasta functie, prefect urmand a fi numit, foarte probabil, un liberal. Potrivit unor surse din cadrul PNL Alba, cele mai mari sanse in ocuparea acestei functii le au consilierul judetean Cosmin Covaciu, de 32 de ani, directorul unei societati comerciale private de prelucrarea portelanului, si Mihai Nicusor, de 42 de ani, directorul societatii romano-germane "Star Transmission" SRL Cugir.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.