Ca in fiecare an de Revelion, multi romani prefera sa petreaca trecerea dintre ani intr-un hotel sau o pensiune, in tara sau in strainatate. Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) a centralizat si anul acesta preferintele romanilor si a

Ca in fiecare an de Revelion, multi romani prefera sa petreaca trecerea dintre ani intr-un hotel sau o pensiune, in tara sau in strainatate. Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) a centralizat si anul acesta preferintele romanilor si a constatat ca 93.000 persoane au cumparat un pachet pe turismul intern, cheltuind peste 621 de miliarde de lei. Alte 10.200 persoane au cheltuit aproape 4 milioane de euro prin tari straine, in special in Grecia, Turcia sau Egipt. in turismul intern, cele mai solicitate statiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 95%, dar si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare, ocupandu-se 85% din capacitatea de cazare.
Un alt segment solicitat a fost cel al marilor orase unde au petrecut Anul Nou in hoteluri si restaurante aproximativ 25.000 turisti.
si agroturismul a fost solicitat de aproximativ 10.000 turisti care au cheltuit aproape 70 miliarde lei. Ca o noutate, cateva sute de romani au ales sa petreaca Revelionul in Delta Dunarii. La aceste cifre se adauga aproximativ 20.000 turisti care au petrecut Craciunul in diferite statiuni.
Turistii care au preferat sa plece in strainatate, circa 10.200 de persoane, au ales Grecia, Turcia, Egipt, Austria, Franta.
Fata de anul trecut se constata o crestere de aproximativ 10% a numarului de turisti din perioada Sarbatorilor de iarna, fara a pune la socoteala si turistii individuali care nu au apelat la agentiile de turism sau au plecat la rude.
in perioada urmatoare preturile vor scadea cu mai mult de 50%, ajungand la valori mai mici fata de ultimul trimestru al anului trecut. Deja, in aceasta saptamana, pe Valea Prahovei tarifele au scazut cu 20%, iar de la 15 ianuarie scaderea va fi si mai mare, ne-a precizat Dragos Raducan, secretar general al FPTR. La Predeal, tarifele variaza intre 700.000 de persoana pe noapte la un hotel de 2 stele pana la 2.700.000 de lei de persoana la un hotel de 3 sau 4 stele. Preturile au scazut fata de Revelion cu 15-20 la suta, avand in vedere ca, in pachetele de servicii era inclusa si masa de Revelion sau alte servicii. Gradul de ocupare al statiunii era marti de 98%. Stratul de zapada masoara 15 cm in statiune si 30 cm pe partii unde exista si tunurile pentru zapada artificiala, a declarat Constantin Pop, de la Centrul de Informatii Turistice din Predeal, citat de Rompres. Deja in statiune au sosit grupurile de turisti ucraineni care vor petrece timp de o saptamana Sarbatorile de iarna pe stil vechi.
si in Poiana Brasov preturile practicate sunt cele de sezon, adica intre 110 euro o camera dubla intr-un hotel de 4 stele si 70 de euro aceeasi camera intr-un hotel de 3 stele, iar single - intre 84 de euro la 4 stele si 55 de euro la 3 stele. Gradul de ocupare al spatiilor de cazare in Poiana Brasov era marti intre 80 si 100%, in functie de confortul hotelului. Reduceri de tarife la cazare se vor practica dupa data de 15 ianuarie.

Pe Valea Prahovei continua distractia!

Chiar daca Revelionul a trecut si cei mai multi romani s-au intors la munca, pe Valea Prahovei atmosfera sarbatorilor pare sa nu aiba sfarsit. Zapada cazuta la munte in ultimele zile a atras pe partii un numar foarte mare de turisti. Multi din ei chiar
si-au prelungit vacanta pentru inca o zi de distractie, fie ea pe partie, in club sau in compania unui taraf de lautari. La Azuga, pe partia Sorica, luni seara atmosfera era incendiara, intrucat sute de impatimiti ai schiului au avut prilejul de a se bucura de un strat consistent de zapada. Asta si pentru ca tunurile de produs zapada artificiala isi fac datoria zi si noapte, iar instalatia de iluminat functioneaza pana tarziu.

7 zile in Austria, 270 euro

Si pentru cei care vor sa plece in ianuarie in strainatate avem vesti imbucuratoare. De exemplu, o saptamana de schi in Austria costa acum 270 de euro la un hotel de trei stele cu demipensiune si skipass inclus, prin Der Tour, in timp ce acelasi pachet de Revelion a costat 424 de euro.
Daca vreti sa mergeti patru zile la Paris cu avionul, Romantic Travel va ofera un pachet cu transport, cazare la hotel de 3 stele si mic dejun la pretul de 421 de euro, comparativ cu 550 de euro cat a fost de Sarbatori.
Un pelerinaj in Israel va costa acum pana in 700 de euro, prin agentia Prestige Tour, in care aveti inclus avionul, 6 nopti de cazare la hotel de 3 stele cu demipensiune si intrarile la obiective turistice si religioase. Acest pachet de Sarbatori a costat peste 1.000 de euro.
Tot aceasta agentie va trimite in croaziera pe Nil cu numai 495 de euro de persoana. O saptamana de sejur in Egipt, in Hurghada, la un hotel de 4 stele, este si mai ieftina: 389 de euro, prin Agentia de turism Calibra. Asa ca cei care nu si-au permis sa iasa de Sarbatori o pot face acum la tarife cu pana la 50% mai mici.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.