Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca este nemultumit de felul in care a gasit Palatul Victoria la instalarea in functie, fara o parte a mobilierului si a aparaturii necesare unei functionari normale a Guvernului. Relatari din presa ce
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca este nemultumit de felul in care a gasit Palatul Victoria la instalarea in functie, fara o parte a mobilierului si a aparaturii necesare unei functionari normale a Guvernului. Relatari din presa centrala de la sfarsitul anului trecut au subliniat lipsa unor obiecte de mobilier la unele din ministerele abandonate de ministrii PSD. La Ministerul Economiei, de exemplu, o parte din mobilier ar fi fost transferat la sediul PSD Bucuresti, deoarece fusese obtinut printr-o sponsorizare de la Distrigaz. De la biroul premierului lipseau inclusiv telefoanele, iar o masina din dotarea premierului ar fi fost transferata la Camera Deputatilor, al carei presedinte este fostul premier Adrian Nastase. "O institutie serioasa are un buget la dispozitie cu care se doteaza, iar aceste dotari sunt ale institutiei si nu ale persoanelor care ocupa aceste functii", a precizat ieri Calin Popescu-Tariceanu.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat luni nemultumirea fata de felul in care a gasit Palatul Victoria la instalarea in functie, fara o parte a mobilierului si a aparaturii necesare unei functionari normale a guvernului. El a spus ca in biroul sau fusese instalat in graba un mobilier provizoriu, nu exista nici un computer si nici unul din telefoane nu functiona. "Probabil o buna parte din piesele de birou, din echipamentele de comunicare au fost obtinute prin sponsorizari. Dar aceste sponsorizari nu au fost facute la adresa unor persoane fizice, ele au fost facute probabil catre institutia Guvernului si, ca atare, nu era normal ca ele sa fie luate si duse in alta parte", a precizat Tariceanu. De altfel, primul ministru a mentionat ca o institutie precum Guvernul Romaniei nu poate accepta sponsorizari din partea firmelor private. "O institutie serioasa are un buget la dispozitie cu care se doteaza, iar aceste dotari sunt ale institutiei si nu ale persoanelor care ocupa aceste functii", a precizat Calin Popescu-Tariceanu. El a mentionat ca aceasta situatie nu s-a intalnit doar la Cabinetul primului-ministru, ci si la alte birouri din Palatul Victoria sau de la ministere. "A fost o practica pe care nu am mai intalnit-o si sper sa nu o mai intalnesc vreodata. Nu este neaparat o mahnire fata de situatia in care am fost eu pus ca persoana, ci vorbim aici de institutia primului-ministru", a spus seful Executivului. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a prezentat presei procesul verbal cu lista bunurilor care s-au transferat din patrimoniul Cancelariei primului-ministru in patrimoniul Camerei Deputatilor, continand bunuri in valoare de 789,414 milioane lei. Printre acestea se regasesc trei mese de consiliu, fotolii de piele, canapele sau dulapuri. Oana Marinescu a mentionat ca nu toate obiectele care lipsesc din birouri se regasesc pe aceasta lista.
Mobila carata pe ultima suta de metri
Potrivit unor relatari din presa centrala, multi dintre noii ministri s-au trezit dupa preluarea efectiva a mandatelor fara mare parte a mobilierului din dotare. In acest sens era dat ca exemplu Cristian David, ministrul pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar. Predecesorul sau, Victor Ponta, ar fi plecat cu absolut toata mobila pe care o avea in dotare, potrivit sursei citate, inclusiv cu logistica: telefoane, calculatoare etc. Potrivit acelorasi relatari din media centrale, premierul Tariceanu ar fi descoperit joia trecuta ca nu avea calculator si nici una dintre liniile telefonice nu functiona. In plus, se preciza ca una din masinile aflate in dotarea fostului premier, un Volkswagen Touareg, - proprietate a Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului si Protocolului de Stat - ar fi fost transferat de la Guvern la Camera Deputatilor.
Tot in presa centrala au aparut relatari despre actiuni de "golire" a birourilor de mobilier la Ministerul Economiei si Comertului - mese, scaune si dulapuri. Mobilierul era achizitionat prin intermediul bugetelor unor societati de stat, cum ar fi Distrigaz, au mentionat ziaristii din presa centrala. Mobilierul - evaluat la peste 200 milioane de lei - ar fi ajuns la sediul PSD Bucuresti.
Bejinariu nu recunoaste nimic
Fostul premier interimar Eugen Bejinariu a declarat ieri ca mobilierul si dotarile de la Palatul Victoria sunt intacte si ca nimeni nu a plecat de acolo cu nimic. "Sunt surprins ca primul ministru are timp sa se ocupe de astfel de lucruri", a spus Eugen Bejinariu, citat de Rompres. El a sustinut ca, din contra, este posibil ca insasi noua putere instalata saptamana trecuta la Palatul Victoria sa fie responsabila de disparitia unor obiecte de mobilier, in conditiile in care Bejinariu a afirmat ca i-a vazut pe noii ministri cum "plimbau mobilele dintr-un birou intr-altul". In ceea ce priveste telefoanele din biroul primului-ministru, care nu functionau, Eugen Bejinariu a explicat ca, intrucat ca premier interimar nu s-a instalat in biroul primului-ministru, lucrand in continuare in biroul sau de secretar general al executivului, serviciile de telecomunicatii speciale au inchis aceste linii telefonice, ele fiind repuse in functiune imediat ce noul premier s-a instalat in birou. Totodata, Eugen Bejinariu a afirmat ca in biroul primului-ministru exista mobila, amintind ca acolo a semnat impreuna cu Calin Popescu-Tariceanu procesul verbal de predare-primire.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.