Proaspat instalat, noul guvern a inceput, deja, sa-si tina promisiunile. Printre acestea, cota unica, o masura care, aplicata de la 1 ianuarie, aduce cativa lei in plus in buzunarele romanilor, ceea ce este bine, si pagubeste bugetul statului de 32.0
Proaspat instalat, noul guvern a inceput, deja, sa-si tina promisiunile. Printre acestea, cota unica, o masura care, aplicata de la 1 ianuarie, aduce cativa lei in plus in buzunarele romanilor, ceea ce este bine, si pagubeste bugetul statului de 32.000 de miliarde de lei. Acesta nu este, din nefericire,
singurul efect negativ asupra economiei romanesti. Curierul national va prezinta, in continuare, punctul de vedere al unui mic intreprinzator, Daniel Cojocaru, care ne-a scris la redactie, pentru a atrage atentia asupra unor probleme reale ale microintreprinderilor.
"Va scriu pentru ca sunt realmente dezamagit de prima masura a noului guvern si anume cea legata de cota unica de impozitare", arata scrisoarea lui Daniel Cojocaru.
"L-am auzit pe domnul Tariceanu spunand ca de aceasta masura vor beneficia toti platitorii de taxe si impozite din Romania. Nu discuta nimeni faptul ca impozitul s-a dublat la microintreprinderi si efectul acestei majorari. Totodata, v-as ruga sa nu mai folosim expresia "cota unica de impozitare", pentru ca nu este conforma cu realitatea. Sunt dezamagit pentru ca sunt in general un om informat, care mi-am facut mari iluzii legate de aceasta masura, in sensul ca in sfarsit voi putea lucra curat, la lumina zilei", precizeaza intreprinzatorul.
"Pentru a intelege exact despre ce vorbesc, voi lua situatia mea ca mic intreprinzator. Am un mic spatiu comecial (proprietate), in care am facut un magazin alimentar si care a fost foarte bine primit de locuitorii din imprejurimi. Am doua angajate cu carte de munca si toate actele in regula. Pentru exemplificare voi lua datele financiare ale ultimului trimestru, rezultate din actele contabile", precizeaza Cojocaru.
Omul de afaceri a avut, in ultimele trei luni ale anului 2004, un volum de vanzari de 575 milioane de lei, media vanzarilor zilnice fiind de 6.400.000. Adaosul comercial mediu al societatii a fost de 15 la suta, iar impozitul platit a fost de 8.625.000, adica 1,5 la suta din vanzari. TVA-ul platit se ridica la 14.250.000 de lei, cheltuielile salariale s-au situat la 27 de milioane de lei (la salariul minim pe economie si impozitele aferente acestuia), energia electrica a costat sase milioane de lei, iar aproximativ cinci milioane de lei au reprezentat alte cheltuieli (intretinere pentru spatiu, salubritate, telefon, materiale pentru igiena etc.).
"Rezulta ca la o plus-valoare de 75.000.000 de lei am cheltuieli nedeductibile de 61.000.000 de lei si am profit in trei luni 14.000.000 lei (in conditiile impozitului de 1,5 la suta). In conditiile unui impozit de trei la suta voi ramane, dupa trei luni de munca, cu fabuloasa suma de sapte milioane de lei, adica mai putin decat una din cele doua angajate. Cum nu am posibilitatea sa ma dezvolt pentru a trece la statutul de firma de dimensiune mijlocie (10 angajati sau 100.000 de euro cifra de afaceri) voi fi nevoit sa inchid magazinul sau sa incerc sa-l vand. Ganditi-va ce inseamna asta la nivelul intregii Romanii si puteti avea imaginea efectului acestei masuri", incheie Daniel Cojocaru.

Popescu - Cui nu-i convine sa treaca la impozit pe profit
Ionut Popescu, ministrul Finantelor, i-a anuntat pe proprietarii de microintreprinderi ca pot opta in orice moment pentru impozitarea profitului, daca impozitul de trei la suta pe cifra de afaceri ii nemultumeste. Pana in prezent, o microfirma "trecea" la impozitarea pe profit numai daca cifra sa de afaceri depasea 100.000 de euro. Ministrul a mai avertizat ca are in vedere o imbunatatire reala a colectarii prin disciplinarea agentilor economici. Popescu spune ca va inmulti controalele si ca va intari personalul de control cu functionari "eliberati" din activitatea de globalizare a veniturilor.
Exista, insa, si cateva "mici" probleme. Faptul ca o masura cruciala pentru economia romaneasca a ajuns sa se sprijine pe "umerii" microintreprinderilor, si asa sufocate de taxe si fiscalitate, ar fi una dintre acestea. Ar mai ramane de rezolvat problema controalelor, care, de obicei, sunt concentrate asupra a mai putin de un sfert din totalul firmelor, pe care le sufoca prin insistente, in timp ce restul, mai "darnice", sunt "uitate".
Ar mai exista si problema economiei subterane, pe care actualul Executiv s-a laudat ca intentioneaza sa o scoata la suprafata. Prin masuri de impovarare fiscala, credem ca este "putin" mai dificila atingerea acestui obiectiv. Asprirea controalelor nu va face decat sa inrautateasca situatia, creand o presiune si mai mare asupra firmelor mici.
Este cel putin ciudat faptul ca, indiferent ce guvern s-a aflat la conducerea tarii, atunci cand a fost vorba despre masuri de sprijinire a microintreprinderilor sau IMM-urilor, s-a facut ca ploua.
In schimb, marii colosi au ramas netulburati de intemperiile economice atunci cand a venit vorba de dat, greul revenind tot micilor intreprinzatori...

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.