Acest Cod de comportament urmeaza a-i face atenti pe angajati cu privire la situatiile de risc, in care - fara voie - ei pot fi implicati in coruptie. De asemenea, el ii va indemna pe angajati la indeplinirea - conform obligatiei si cu fidelitate fat
Acest Cod de comportament urmeaza a-i face atenti pe angajati cu privire la situatiile de risc, in care - fara voie - ei pot fi implicati in coruptie. De asemenea, el ii va indemna pe angajati la indeplinirea - conform obligatiei si cu fidelitate fata de lege - a sarcinilor lor si le va scoate in evidenta urmarile comportamentului corupt: Coruptia dauneaza tuturor; Coruptia strica imaginea statului si a angajatilor sai; Coruptia conduce direct in sfera de aplicabilitate a pedepselor; Coruptia incepe deja la micile semne de serviabilitate; Coruptia provoaca dependenta; Coruptia conduce la ramanerea fara loc de munca.
Ca urmare:
1. Fiti exemplu; aratati, prin comportamentul Dvs., ca nici nu ingaduiti coruptia, nici nu o sprijiniti.
2. Respingeti imediat incercarile de coruptie si informati neintarziat persoana de contact pentru prevenirea coruptiei sau pe sefa ori pe seful Dvs.
3. Daca presupuneti ca o persoana vrea sa va roage pentru a o prefera contrar obligatiei Dvs., chemati un coleg sau o colega ca martor/a.
4. Lucrati astfel incat munca Dvs. sa poata fi verificata in orice moment.
5. Separati strict activitatea Dvs. la serviciu de viata Dvs. privata. Verificati daca interesele Dvs. personale conduc la un conflict cu obligatiile Dvs. de serviciu.
6. Sprijiniti Serviciul Dvs. la descoperirea si elucidarea coruptiei. In cazul existentei unor repere concrete pentru comportament corupt, informati persoana de contact pentru prevenirea coruptiei si pe sefa/seful Dvs.
7. Sprijiniti Serviciul Dvs. la recunoasterea structurilor organizatorice defectuoase, care favorizeaza coruptia.
8. Lasati-va instruit si perfectionat cu privire la prevenirea coruptiei.
9. Si ce faceti daca v-ati implicat deja in asa ceva?
Eliberati-va de teama permanenta de a fi descoperit! Dati cartile pe fata!
Destainuiti-va din proprie initiativa, iar daca informatiile Dvs. conduc la elucidarea completa a faptelor, atunci aceasta imprejurare poate fi luata in considerare - ca circumstanta atenuanta - atat la stabilirea pedepsei, cat si in cazul reactiilor privind raporturile juridice de serviciu.
Detalii pe www.ziua.ro inclusiv Ghidul pentru sefi si pentru conducerile autoritatilor si Recomandari

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.