Trafic de droguri, masini furate, bijuterii, obiecte de patrimoniu, tigari si, de ce nu, alimente, toate acestea au facut obiectul contrabandistilor in acest an, frontierele Romaniei fiind asaltate de infractori de toate natiile.
Politistii l
Trafic de droguri, masini furate, bijuterii, obiecte de patrimoniu, tigari si, de ce nu, alimente, toate acestea au facut obiectul contrabandistilor in acest an, frontierele Romaniei fiind asaltate de infractori de toate natiile.
Politistii le-au dat insa peste cap planurile de "afaceri",intocmindu-le dosare penale si confiscand adevarate averi.
Cea mai impresionanta captura s-a facut in randul traficantilor de stupefiante. In acest an, oamenii legii au descoperit 1.588 kg de droguri (15,264 kg heroina, 14,977 kg cocaina, 1.353,259 kg canabis, 4,004 kg opium, 0,018 kg marijuana, 0,605 kg hasis, 0,022 kg amfetamine, 200,785 kg alte stupefiante) si 238 kg de precursori, 42 de persoane alegandu-se cu dosare penale. In colaborare cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a reusit anihilarea unei retele de trafic international de droguri. Este vorba despre 18 romani care au transportat din Turcia in Spania (tranzit Romania) aproximativ 500 kg de heroina.
De asemenea, in urma unei colaborari cu autoritatile straine, au fost depistate inca doua grupari de traficanti. Autoritatile de frontiera maghiare i-au ajutat pe romani sa demareze cercetarile in cazul unei retele de trafic international cu heroina, care actiona pe ruta Turcia - Romania - Olanda si Italia. Pana in prezent au fost identificati patru romani care faceau parte din banda.
Colaborarea cu autoritatile judiciare franceze a dus la anihilarea unei filiere importante de trafic international de droguri de mare risc. Printr-o livrare supravegheata, politistii au retinut doi romani si au confiscat 17 kg de cocaina, marfa care provenea din America de Sud si urma sa ajunga in Europa.
90 de masini de lux furate, trase pe dreapta
Bani "frumosi" urmau sa fie obtinuti si din traficul cu masini de lux furate. In perioada analizata, spun politistii de frontiera, au fost descoperite 90 autoturisme de lux furate din strainatate si care urmau sa intre in Romania. Cele 70 de persoane implicate in aceasta "afacere" au fost puse sub urmarire penala si risca ani grei de inchisoare pentru faptele lor.
Si in 2004 s-au mentinut in "top", la capitolul faradelegi, italienii, moldovenii, ucrainenii, nemtii, austriecii, sarbii, bulgarii si romanii. In prezent, politistii continua cercetarile in patru dosare penale complexe.
Anchetatorii spun ca fac verificari privind introducerea in Romania a unui lot de autovehicule cu serie de sasiu nereala, scoaterea din tara fara drept a unor autovehicule cap-tractor, indigenizarea si tranzitul prin Romania a unor masini reclamate ca furate in strainatate.

Armele de contrabanda, la mare cautare
Armele si munitia aferenta au fost si ele pe gustul contrabandistilor. Politistii au descoperit, in 2004, 32 arme, 38.581 cartuse si 25 grenade, 40 de persoane fiind cercetate sub acuzatia de trafic de arme, munitii, explozivi si produse toxice. Cetatenii implicati in aceasta activitate ilegala provin din Federatia Rusa, Republica Moldova, Italia, Olanda, China si Romania (unul din transporturi, respectiv 35.000 cartuse, provenind de la o firma din Germania).
Autoritatile spun ca in anul 2004 au fost depistate bunuri de contrabanda insumand 993,3 miliarde lei, din care ascunse si nedeclarate in valoare totala de aproximativ 449,5 miliarde lei. Este vorba despre cafea, tigari, produse alimentare, produse electronice si electrocasnice, confectii etc. Si in aceasta perioada s-a mentinut la cote ridicate traficul cu tigari provenite din magazinele duty-free (la frontiera cu Serbia), precum si cel practicat pe trenurile internationale venite din Republica Moldova, in TIR-uri si trenuri de marfa (la frontiera cu Ungaria). Totodata, in perioada de referinta au fost depistate si confiscate 51,392 kg aur, 211,901 kg argint si 2,011 kg mercur, valuta falsa, 21.020 dolari SUA, 55.227 euro. 750.090 dolari SUA si 97.740 euro, 3.651 obiecte de patrimoniu (din care o icoana si 31 de carti ) nu au fost declarate. Politistii au intocmit dosare penale pe numele a 1.443 persoane care au fost invinuite de savarsirea infractiunilor economico-financiare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.