Vin brancovenesc ""Sa iai strugurii si-i pune sa se zvinteze la soare 4-5 zile, curatind broboanele cele putrede. Deci musteste-i de-i fa must si ia de acest must vedre 10-12 de-l baga intr-un buriu si pune inlauntru, in buriul cu mustul, acestea:

Vin brancovenesc

""Sa iai strugurii si-i pune sa se zvinteze la soare 4-5 zile, curatind broboanele cele putrede. Deci musteste-i de-i fa must si ia de acest must vedre 10-12 de-l baga intr-un buriu si pune inlauntru, in buriul cu mustul, acestea: anghelica taiata bucati dramuri 80, colinadru intreg dramuri 40, cuisoare dramuri 3 si lasa-le inlautru sa fiabra mustul cu dansele.""

""Alt fel. Sa iai flori de laurusca uscate bine la umbra, maini 2, flori de soc, iar uscate, maini 2, coliandru pisat gros, maini 3, pune-le intr-un sacules de panza suptire, rara, si-l spanzura intr-un buriu cu must, vedre 10-12, sa ajunga la mijloc, si lasa-l sa stea sa fiarba cu el zile
10-12, storcandu-l in bute in toate serile saculetul, apoi il scoate si astupa bine buriul.""

""Alt fel. Sa iai rozmarin, jales, izma, pelin, ana maini 2, sa le pui intr-un buriu cu vedre 10-12 vin ros, sa fiarba cu iale, intr-un sacules, cum s-au zis la celelalte vinuri, si dupa ce va fiarbe, sa scoti saculetul cu erburi si sa umpli buriul cu vin sa stea plin.""

""O lume dintr-o carte de bucate. Manuscris din epoca brancoveneasca"" - Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1997


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.