Aceasta paritate se mai inregistra in urma cu 20 de ani. Mai exact, nou lira valoreaza 0,74 dolari si 0,55 euro. ""Amenintarea"" este clara. Noua moneda de o lira seamana foarte mult cu cea de un euro. Vechile bancnote isi vor inceta puterea circula
Aceasta paritate se mai inregistra in urma cu 20 de ani. Mai exact, nou lira valoreaza 0,74 dolari si 0,55 euro. ""Amenintarea"" este clara. Noua moneda de o lira seamana foarte mult cu cea de un euro. Vechile bancnote isi vor inceta puterea circulatorie la sfarsitul acestui an. Un studiu al bancii centrale facut in luna octombrie arata ca doua treimi din public considera necesara o reforma monetara, dar doar un sfert aprecia ca noua moneda va fi mai usor de folosit. Pentru a usura procesul de asimilare a ei, noile bancnote au aceeasi grafica precum cele vechi. Un milion vechi este echivalent cu o lira noua. Cele doua bancnote se deosebesc doar prin numarul de zerouri, puterea fiind aceeasi.
RUSINE. Autoritatile considera ca lupta impotriva inflatiei, coborata ca si in Romania sub pragul de 10%, va fi ajutata de denominare. Autoritatile considera ca vechea moneda era o rusine, iar denominarea a restabilit demnitatea lirei. Nu toti sunt la fel de optimisti. Esecul reformei monetare ar putea mari dobanzile si reaprinde inflatia, considera criticii noii monede. La fel ca la noi, legea ii obliga pe comerciantii turci sa afiseze preturile atat in moneda veche, cat si in cea noua. Introducerea este insa mai brusca, aceasta obligativitate nu a prevazut decat o zi de adaptare pana la intrarea efectiva in circulatie a monedei. (Moise Guran, Turcia)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.