back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 00:49

Ioana, dacă ar fi lăsat decizia între ea și duhovnicul ei, așa cum a spus la început, Stoica ar fi rezolvat două lucruri: unu, ar fi dat un răspuns presei chiar și într-o situație așa de dificilă; doi, ar fi apărat implicit (prin duhovnic) dreptul la viață al copilului rezultat în urma unui act de viol. Asta înseamnă diplomație și adevăr.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 00:54

De la: adipopa, la data 2009-02-27 00:49:06Ioana, dacă ar fi lăsat decizia între ea și duhovnicul ei, așa cum a spus la început, Stoica ar fi rezolvat două lucruri: unu, ar fi dat un răspuns presei chiar și într-o situație așa de dificilă; doi, ar fi apărat implicit (prin duhovnic) dreptul la viață al copilului rezultat în urma unui act de viol. Asta înseamnă diplomație și adevăr.

adi...diplomatia sucks!!!
intelegi...asta e un cuvant laic kr nu desemneaza nimik si nu o valuare promovata de ortodoxie....
cuvantul lui strict trebuie sa fie NU....
si sa ii ameninte pe parintii fetei cu pedepse cumplite din partea divinitatii dak se preteaza la asa ceva....
mai mult de atat nu inteleg....in cazul unei crimei atat de odioase biserik ar fii trebuit sa se pronunte ferm NU!!!

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 00:54

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-27 00:47:10
De la: homemarcel0, la data 2009-02-27 00:37:35... cipuri in pasapoarte ... ... daca ar sti romanii, dar si restul europenilor (care am impresia ca stiu mai multe decit lasa sa se inteleaga), ca asta e doar parte a doua in ''securizarea'' identitatii si ca urmeaza si a treia ... cred ca o sa fie deja prea multa lume obosita dar si ocupata cu ''prostioare'' zilnice ca sa mai se poata impotrivi ...

homemarcel...tie iti vine sa crezi ce se intampla?...eu simt k ma prabusesc....am primit brusc doua lovituri.....e mult pentru mine.....
adik...cand condamn avortul argumentull religios pik....
si cipurile astea....
nu mai stiu ce sa zic....am ramas
tu iti poti explica toate astea?

... stai linistita Joana ... cindva va ajunge si costica sa aiba nevoie de copii pe care ia trimis la moarte ... asa se vad bipezii care au facu teologia pentru a cistiga bani ... ii vezi dupa lipsa de caracter si personalitate ... de fapt si el pare a fi tot rezultatul unor ''selectii'' ... dar totul e ca o roata ...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 00:56

Marcel, eu nu cred că Stoica a avut interesul să câștige adepți. Nu știu dacă popularitatea e importantă pentru el ca persoană. Deține însă o slujbă publică și eclesială foarte importantă. Este în fișa postului pentru un purtător de cuvânt să nu confunde o opinie personală cu poziția oficială a celor în numele cărora vorbește.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 00:58

Bine, Ioana. Fii tu purtătoare de cuvânt pentru o zi - că a doua n-o mai prinzi oricum!

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 00:59

De la: adipopa, la data 2009-02-27 00:56:45Marcel, eu nu cred că Stoica a avut interesul să câștige adepți. Nu știu dacă popularitatea e importantă pentru el ca persoană. Deține însă o slujbă publică și eclesială foarte importantă. Este în fișa postului pentru un purtător de cuvânt să nu confunde o opinie personală cu poziția oficială a celor în numele cărora vorbește.

... mai grav ... atunci insemna ca nu are nici o valoare toata turma aia de acolo ... si-au batut singuri cuie in talpa ... si nu mai intru in amanunte ...

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:05

De la: adipopa, la data 2009-02-27 00:58:24Bine, Ioana. Fii tu purtătoare de cuvânt pentru o zi - că a doua n-o mai prinzi oricum!

... adi ... m-as indoi ... as spune ca din contra ... ceva esential lipseste in romania ... curajul de a spune ceea ce gindesti ... si ceva este in excess ... mistocaria si gargara fara suport logic sau finalitate practica ... de care toti care mai cauta o bruma de normalitate s-au saturat ...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:10

Rugaciunea staretilor de la Optina impotriva pecetluirii cu semnul lui antihrist

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pazeste-ne de inselaciunea vicleanului Antihrist, a carui venire se apropie, si ne izbaveste de toate uneltirile lui.
Acopera-ne pe toti si pe toti dreptmaritorii crestini de mrejele lui cele viclene, in tainica pustie a mantuirii Tale.

Nu ne lasa pe noi, Doamne, sa ne ingrozim de frica diavoleasca mai mult decat de frica de Dumnezeu si sa ne departam de Tine si de Biserica Ta cea sfanta.

Da-ne Doamne, mai bine sa patimim si sa murim pentru sfant numele Tau si Credinta cea adevarata, decat sa ne lepadam de Tine si sa primim semnul marsavului Antihrist si sa ne inchinam lui.

Da-ne noua, zi si noapte, lacrimi sa plangem gresalele noastre si indura-Te de noi, Doamne, in ziua Infircosatoarei Tale Judecati. Amin.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:14

Hmmm... Eu sunt de părere că românii nu duc lipsă de curaj în a-și spune public opinia. Nici nu prea așteaptă să termine de vorbit cel de dinainte. Ne lipsește mai degrabă cumpătarea, echilibrul și rațiunea, coerența în argumentație. Iar Stoica a greșit tocmai pentru că a exprimat o opinie proprie, când profesionalismul cerea de fapt reprezentarea unui punct de vedere oficial.

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:17

... inca ceva ioana ... daca cineva din biserica accepta in cea mai mica forma sau in urma oricarui ''stimulent'' exterior invataturilor religioase deja ei insisi insi fac mari, foarte mari pacate ... stiinta deja e capabila sa furnizeze date cutremuratoare ... de la filme pina la statistici ... ti se face parul maciuca daca citeste cite ravagii au facut metodele de contraceptie, de la inceputuri, pina la cele mai sofisticate de pina acum ... e doar chestie de putin timp pentru a pricepe ca au murit direct sau indirect milioane de femei DEGEABA ... usurel ca incepe sa se rezolve de la sine ... informatia inseamna si lucruri rele dar si ''bombe'' bune ... pentru cine le mai apuca ...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:20

Ioana, eu văd o distanță tot mai mare între viața monahală și instituția teologică. Am mai spus-o pe acest forum, în această dezbatere, monahii au adoptat necritic speculații vehiculate de adventiști și dispensaționaliști mai bine de 100 de ani!

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:25

stie cineva: se mai pot face pasapoarte model vechi? pana cand??

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:26

De la: adipopa, la data 2009-02-27 01:14:52Hmmm... Eu sunt de părere că românii nu duc lipsă de curaj în a-și spune public opinia. Nici nu prea așteaptă să termine de vorbit cel de dinainte. Ne lipsește mai degrabă cumpătarea, echilibrul și rațiunea, coerența în argumentație. Iar Stoica a greșit tocmai pentru că a exprimat o opinie proprie, când profesionalismul cerea de fapt reprezentarea unui punct de vedere oficial.

... adi ... am avut ocazia pe parcursul a 20 de ani sa cunosc oameni si atitudini diverse ... romanii sint lasi ... au fost educati asa in spiritul fricii ... eu ma uit in jurul meu la diverse situatii si fara sa vreau le compar cu ce am vazut in alte parti ... crede-ma, sint ''diferente'' ... majoritatea romanilor ''cred'' ca au ce pierde si tac din gura in cazul unor abuzuri ... majoritatea romanilor sint din familii mici care nu le pot asigura un ''spate'' in cazul acestor abuzuri si atunci prefera compromisul ca mod de viata ... nu neg ca lipsesc si restul de calitati (rabdarea, cumpatarea, echilibrul, lipsa de simplitate si claritate, ...) dar primeaza compromisul ... multi romanii se compromit de frica sa nu o faca altii inaintea lor ... nu mai au ''busola'' ...

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:34

... iti dau un mic exemplu ? ... cine face demonstratii in romania ? ... doar sindicatele in mod organizat ... daca o demonstratie nu e ''organizata'' nimeni nu indrasneste sa faca nimic ... si nu e o invitatie la debandada ... dar nu vad reactiile populatiei asa cum le-am vazut in italia, franta, anglia ... rapide, la obiect, fara ''negocieri'' si ''organizari'' in prealabil ... romanilor mai intii li se spune de ce trebuie sa fie suparati(de fapt se face doar confirmarea), apoi se negociaza tot cu ei ce vor cere si cit si abia apoi se misca sa isi spuna parerea ... si nici odata nu am vazut romanii ncercind sa ia apararea unei persoane sau grup de persoane dezavantajat ... cel mult ''vedete'' dornice de afirmare pentru clauze ''trendy'' (fumatul, scarpinatul in fund, in ureche, ... ca si cind acestea sint sau erau singurele motive de indgnare sau de a lua atitudine) ...

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:42

De la: homemarcel0, la data 2009-02-27 01:26:13
De la: adipopa, la data 2009-02-27 01:14:52Hmmm... Eu sunt de părere că românii nu duc lipsă de curaj în a-și spune public opinia. Nici nu prea așteaptă să termine de vorbit cel de dinainte. Ne lipsește mai degrabă cumpătarea, echilibrul și rațiunea, coerența în argumentație. Iar Stoica a greșit tocmai pentru că a exprimat o opinie proprie, când profesionalismul cerea de fapt reprezentarea unui punct de vedere oficial.

... adi ... am avut ocazia pe parcursul a 20 de ani sa cunosc oameni si atitudini diverse ... romanii sint lasi ... au fost educati asa in spiritul fricii ... eu ma uit in jurul meu la diverse situatii si fara sa vreau le compar cu ce am vazut in alte parti ... crede-ma, sint ''diferente'' ... majoritatea romanilor ''cred'' ca au ce pierde si tac din gura in cazul unor abuzuri ... majoritatea romanilor sint din familii mici care nu le pot asigura un ''spate'' in cazul acestor abuzuri si atunci prefera compromisul ca mod de viata ... nu neg ca lipsesc si restul de calitati (rabdarea, cumpatarea, echilibrul, lipsa de simplitate si claritate, ...) dar primeaza compromisul ... multi romanii se compromit de frica sa nu o faca altii inaintea lor ... nu mai au ''busola'' ...

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
adipopa

3001 mesaje

Da, în ce privește protestul civic și social îți dau dreptate. Excepție de la regulă însă fac chip-urile, când puțin aluat monahal a făcut să dospească toată plămădeala românească. Sutana monahală a devenit prea ușor vedetă pe sticlă. Aici Stoica face o observație bună. (M-am uitat și eu ieri câteva minute la Nașu').

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

De la: homemarcel0, la data 2009-02-27 01:34:24... iti dau un mic exemplu ? ... cine face demonstratii in romania ? ... doar sindicatele in mod organizat ... daca o demonstratie nu e ''organizata'' nimeni nu indrasneste sa faca nimic ... si nu e o invitatie la debandada ... dar nu vad reactiile populatiei asa cum le-am vazut in italia, franta, anglia ... rapide, la obiect, fara ''negocieri'' si ''organizari'' in prealabil ... romanilor mai intii li se spune de ce trebuie sa fie suparati(de fapt se face doar confirmarea), apoi se negociaza tot cu ei ce vor cere si cit si abia apoi se misca sa isi spuna parerea ... si nici odata nu am vazut romanii ncercind sa ia apararea unei persoane sau grup de persoane dezavantajat ... cel mult ''vedete'' dornice de afirmare pentru clauze ''trendy'' (fumatul, scarpinatul in fund, in ureche, ... ca si cind acestea sint sau erau singurele motive de indgnare sau de a lua atitudine) ...

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 01:44

Fosta membra 9am.ro

637 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 11:19

De la: homemarcel0, la data 2009-02-27 01:34:24... iti dau un mic exemplu ? ... cine face demonstratii in romania ? ... doar sindicatele in mod organizat ... daca o demonstratie nu e ''organizata'' nimeni nu indrasneste sa faca nimic ... si nu e o invitatie la debandada ... dar nu vad reactiile populatiei asa cum le-am vazut in italia, franta, anglia ... rapide, la obiect, fara ''negocieri'' si ''organizari'' in prealabil ... romanilor mai intii li se spune de ce trebuie sa fie suparati(de fapt se face doar confirmarea), apoi se negociaza tot cu ei ce vor cere si cit si abia apoi se misca sa isi spuna parerea ... si nici odata nu am vazut romanii ncercind sa ia apararea unei persoane sau grup de persoane dezavantajat ... cel mult ''vedete'' dornice de afirmare pentru clauze ''trendy'' (fumatul, scarpinatul in fund, in ureche, ... ca si cind acestea sint sau erau singurele motive de indgnare sau de a lua atitudine) ...

Felicitari Marcel ! Ai mare dreptate !

Caracterul fără înțelepciune poate mult, dar inteligența fără caracter nu valorează nimic - Cicero
Kenny

230 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 11:39

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-27 00:28:02pentru acelasi motiv pentru kr se declara de acord cu avorturile se declara de acord si cu cipurile...
adi...astia nu sunt oamenii lui dumnezeu...
ei folosesc ortodoxia k pe un mijloc de manipulare.....
adi...sa mai spui tu k nu e vorba de o conspiratie....ti se pare normal asa ceva?

Ioana, asta e cel mai hilar post pe care l-ai avut pana acum.
Nu tu explicai in orice context ca bor, credinta si dumnezeu sunt acelasi lucru?
Cum ramane cu harul transmis de sfintii parinti? Cu BOR n-a facut niciodata ceva rau, e "cea mai buna biserica dintre toate"? Brusc harul sfintilor parinti a ajuns de fapt la dracu', bor e condusa de masoni care sunt de acord cu avorturile, cu cipurile si mai scot si-o spaga din imobiliare?

Au ramas calugarii. Crezi ca in momentul in care prea-fericitul o sa zica "alinierea pe 2 randuri la buletinu' cu cip", o sa iasa vreo revolta? O sa bata din calcaie ascultator si o sa se conformeze "ordinului de la centru".

Si atunci cine mai ramane reprezentantul "dreptei credinte"? Tu?
Ti-ai schimbat cam repede convingerile, nu crezi? Cand ti-am zis de prea-sfantul srl si de faptul ca biserica, de orice orientare ar fi ea, e de fapt o institutie a statului, te-ai oripilat de numa-numa'.

Q.E.D. ? Io cred ca da.

Vanity, definitely my favorite sin.
danyberby

99 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 13:03

1. CÂND apostolul Pavel a vindecat un schiop în Listra, oamenii au strigat: „Dumnezeii au devenit
asemenea oamenilor si au coborât la noi!“ Ei l-au numit pe Pavel Hermes, iar pe însoŃitorul său,
Barnaba, Zeus (Faptele 14:8–14). În Efes, un argintar pe nume Dimitrie i-a avertizat pe oameni
că, dacă îl mai lăsau pe Pavel să predice, ‘templul marii zeiŃe Artemis avea să fie considerat o
nimica toată’. — Faptele 19:24–28.
În secolul I, la fel ca astăzi, oamenii se închinau ‘celor ce sunt numiŃi «dumnezei», fie în cer, fie pe
pământ’. Pavel a spus c㠄există mulŃi «dumnezei» si mulŃi «domni»“. Însă el a explicat apoi: „Există în
realitate un singur Dumnezeu, Tatăl, . . . si există un singur Domn, Isus Cristos“. — 1 Corinteni 8:5, 6.
A fost numit Isus si Dumnezeu?
Desi Isus n-a pretins niciodată că ar fi Dumnezeu, în calitate de conducător numit de Iehova, el este
identificat în profeŃia lui Isaia drept „Dumnezeu Puternic“ si „PrinŃ al Păcii“. În profeŃie se mai spune:
„AbundenŃa domniei princiare si pacea nu vor avea sfârsit“ (Isaia 9:6, 7, NW). Prin urmare, ca „Prinѓ —
fiu al Marelui Rege, Iehova — Isus va sluji în calitate de Conducător al guvernului ceresc al ‘Dumnezeului
Cel Atotputernic’. — Exodul 6:3.
Totusi, poate că unii se întreabă: În ce sens este Isus un „Dumnezeu Puternic“? Si n-a spus oare
apostolul Ioan că Isus e chiar Dumnezeu? Potrivit Bibliei Cornilescu, 1996, în Ioan 1:1 citim: „La început
era Cuvântul si Cuvântul era cu Dumnezeu si Cuvântul era Dumnezeu“. După părerea unora, de aici se
înŃelege c㠄Cuvântul“, care a venit pe pământ născându-se ca om sub numele de Isus, este însusi
Dumnezeul Atotputernic. Dar este adevărat acest lucru?
Dacă acest verset ar vrea să spună că Isus este chiar Dumnezeul Atotputernic, atunci ar contrazice
afirmaŃia precedentă, si anume „Cuvântul era cu Dumnezeu“. Când cineva este „cu“ altcineva, cei doi nu
pot fi una si aceeasi persoană. Astfel, multe traduceri ale Bibliei fac o distincŃie între cei doi, pentru a se
înŃelege clar că Cuvântul nu este Dumnezeul Atotputernic. Iată câteva exemple de traduceri care au redat
această porŃiune a versetului astfel: „Cuvântul era un Dumnezeu“, „un dumnezeu era Cuvântul“ si
„Cuvântul era divin“.
Termenul „un dumnezeu“ apare si în alte versete, care în limba greacă au o construcŃie asemănătoare
cu cea din Ioan 1:1. De exemplu, referindu-se la Irod Agripa I, mulŃimile au strigat: ‘Ne vorbeste un
dumnezeu’. Iar când Pavel a fost muscat de un sarpe veninos si n-a murit, oamenii au zis c㠄era un
dumnezeu“ (Faptele 12:22; 28:3–6). Asadar, în armonie atât cu gramatica limbii grecesti, cât si cu
învăŃătura Bibliei, putem spune că Cuvântul nu este Dumnezeu, ci „un dumnezeu“. — Ioan 1:1.
Să ne gândim cum a identificat Ioan „Cuvântul“ în primul capitol al evangheliei sale. El a scris:
„Cuvântul a devenit carne si a locuit printre noi, iar noi am privit gloria sa, o glorie [nu ca a lui Dumnezeu,
ci] ca a unui fiu unic-născut dintr-un tată“. Prin urmare, „Cuvântul“, care a devenit carne, a trăit pe pământ
ca om sub numele de Isus si a fost văzut de oameni. Asadar, el nu putea fi Dumnezeul Atotputernic,
despre care Ioan a zis: „Nici un om nu l-a văzut vreodată pe Dumnezeu“. — Ioan 1:14, 18.
Atunci de ce Toma, când l-a văzut pe înviatul Isus, a exclamat „Domnul meu si Dumnezeul meu!“?, ar
putea întreba unii. Asa cum am văzut deja, Isus este un dumnezeu în sensul că originea lui e divină, dar
el nu este Tatăl. Isus îi spusese cu puŃin timp înainte Mariei Magdalena următoarele: „Eu urc la Tatăl meu
si Tatăl vostru si la Dumnezeul meu si Dumnezeul vostru“. Să nu uităm nici motivul pentru care Ioan a
scris evanghelia. Chiar în al treilea verset după relatarea cu Toma, Ioan a explicat că scrisese pentru ca
oamenii ‘să creadă că Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu’, nu Dumnezeu. — Ioan 20:17, 28, 31.
UNA dintre definiŃiile cuvântului „a interpreta“ este „a explica în lumina convingerilor personale, a
părerii personale sau a împrejurărilor în care se află cineva“ (Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary).
Asadar, orice fel de interpretare pe care o face o persoană este de obicei influenŃată de mediul din care
provine persoana respectivă, de nivelul ei de instruire si de educaŃia primită în familie.
Dar ce se poate spune despre interpretarea Bibliei? Suntem liberi să explicăm pasajele biblice potrivit
propriilor ‘convingeri, păreri sau împrejurări’? După cum este de asteptat, majoritatea biblistilor si a
traducătorilor Bibliei susŃin că nu fac acest lucru, ci că sunt îndrumaŃi de Dumnezeu.
Un exemplu în acest sens îl constituie o notă de subsol a textului din Ioan 1:1 din A New Version of
the Four Gospels, versiune publicată în 1836 de John Lingard, sub pseudonimul „Un catolic“. În această
notă de subsol se spun următoarele: „Oameni de diferite credinŃe religioase găsesc confirmarea opiniilor
lor personale în cărŃile sacre deoarece, de fapt, nu Scriptura este cea care le spune un anumit lucru, ci ei
spun, adăugând propria lor interpretare la limbajul Scripturii“.
Desi acest punct de vedere este justificat, care a fost totusi intenŃia scriitorului? Comentariul său
venea în sprijinul interpretării pe care el o dăduse acestui verset, tradus de el în felul următor: „La început
era «cuvântul»; si «cuvântul» era cu Dumnezeu; si «cuvântul» era Dumnezeu“, o redare tipic trinitariană.
Ce anume l-a determinat pe scriitor să traducă Ioan 1:1 în asa fel, încât să sprijine doctrina TrinităŃii?
‘Scriptura i-a spus’ să traducă în acest fel? Acest lucru este imposibil, deoarece învăŃătura TrinităŃii nu
apare nicăieri în Biblie. Să remarcăm ce se afirmă în The New Encyclop?dia Britannica pe marginea
acestui subiect: „În Noul Testament nu apare nici cuvântul «trinitate», nici doctrina explicită a TrinităŃii“. În
plus, E. Washburn Hopkins, profesor la Universitatea Yale, a făcut următoarea remarcă: „Se pare că Isus
si Pavel nu au cunoscut doctrina TrinităŃii; . . . nici unul, nici celălalt nu o menŃionează“.
Ce concluzie putem deci să tragem cu privire la cei ce susŃin o interpretare trinitariană a textului din
Ioan 1:1 sau a oricărui alt verset din Biblie? După criteriul lui Lingard, „nu Scriptura este cea care le
spune un anumit lucru, ci ei spun, adăugând propria lor interpretare la limbajul Scripturii“.
Din fericire, noi avem propriul Cuvânt al lui Dumnezeu care ne îndrumă în acest sens. „Mai întâi să
stiŃi“, a spus apostolul Petru, „că nici o prorocie din Scriptură nu se interpretează singură [nu provine
dintr-o interpretare personală, NW]. Căci nici o prorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii sfinŃi ai
lui Dumnezeu au vorbit condusi de Duhul Sfânt“. — 2 Petru 1:20, 21.

2.Apoi cuvantul trinitate nu este in biblie dar demn de remarcat ca nu este nici macar explicatia ei. Apoi de exemplu partea cu Turnul de Veghe a fost scris de el in vechiul Testament.
Din cate am citit despre ce ai postat multe sunt niste aberatii si filozofii care trec pe langa biblie, si nu ai suport biblic, doar termeni si concepte filozofice, pune ceva versete clare sa inteleg nu numai explicatii. Degeaba spui despre Isus si Dumnezeu ca sunt aceeasi esenta dar diferite ca si altceva, ca biblia nu zice asa ceva. e simplu Isus este Fiul si Iehova este Tatal lui. Si daca i-a dat toata puterea? Apropo de ce i-a dato daca normal trebuia so aibe aceasta autoritate (atotputernicia) de la inceput. Parca spuneai ca sunt egali, sau cel putin aceeasi fiinta sau esenta. Arata scris unde zice ca Isus functional este diferit de Dumnezeu dar ontologic este egal, sau acelasi. Asta sunt de la tine nu din biblie, propria ta interpretare.
Apoi daca Isus a murit cand a fost pe pamant cine la inviat, inafara de Tatal sau? si cum a putut sa moara daca era in cer? sau de ce trebuia sal invieze daca exista deja in esenta in cer, functional sau ontologic???
Si cum la transmis Mariei , mama lui, daca era in cer, doar nu era deja2 personalitati nu? adica un ISus in cer si un Isus pe pamant in acelasi timp, nu? Vezi ce vb ca nu-ti ies toate logice.
Apropo bine ca miam adus aminte, era sa uit. Cu numele Iehova nu prea esti de acord doar cu YHWH, e bine si asa. Dar ai vazut probabil biblii in romana mai vechi, inainte sa le scoata zapacitii aia si sa le inlocuiasca cu Domn sau Domnul. care scrie clar de aproape 7000 de ori Iehova. In fine
daca nu esti de acord cu numele Iehova, de unde stii ca ISus se pronunta in lb romana asa????

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 18:00

Sunt foarte interesante intrebarile pe care le pui. Dar as vrea sa fac o remarca:
Conform cu "Biblia sau Sfanta Scriptura a BOR (ed.2001)" numele lui lui Dumnezeul-Fiul se scrie Iisus Hristos cu doi de "i" si daca va intrebati de ce as remarca ca mai exista in Biblie (Vechiul Testament) inca o persoana cu numele Isus cu un singur "i". Cred ca este facuta aceasta diferentiere pentru a nu ne "impiedica" in nume.

P.S.
Nu imi aduc aminte unde se gaseste personajul cu un nume asamanator, dar cand o sa-l gasesc, am sa va dau si unde se gaseste versetul cu pricina..

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 18:48

Măi Danyberby, încep să-mi cam pierd răbdarea cu tine. Cred că ești un tip lipsit de bun simț și demnitate! Înțelege: orice doctrină sau tradiție creștină poate și uneori merită re-examinată - și mai mulți oameni de pe acest forum au acceptat provocarea ta (clasic iehovistă).

Însă tu nu ești un băiat cinstit, ci un demagog sadea...!

Eu am răspuns punctual fiecărei provocări (iehoviste) făcute de tine până acum. Dar nu te-ai sinchisit absolut deloc. Ba mai mult. Disprețul tău total pentru dialog se vede clar în repetarea, fără schimbare, a inepțiilor anti-trinitare deja corectate sau respinse de mine (și de alții) pe forum.

Așa nu prea se poate discuta cu un om, Danyberby! Voi răspunde imediat și poate pentru ultima dată prostiilor cu care ne împuiezi de o vreme capul și pe care le-ai înghițit fără să le dumici de la mai marii tăi din Turnul de Veghe.

Numai dă-mi voie să aduc mai în față (cu rugămintea de a fi iertat eu însumi pentru această repetare de ceilalți participanți pe forum) mesajul meu de răspuns către tine. Poate binevoiești de data asta să-l citești și să continui dialogul de unde l-am lăsat amândoi acum câteva pagini, mai înainte de a trece și la alte argumente iehoviste (de aceiași proastă calitate)!

Îți scriam așa:

Prima întrebare este din limba greacă. De ce, în Evanghelia după Ioan, nearticularea substantivului Θεος este tradusă de traducătorii Turnului de Veghe prin definitivarea nehotărâtă 'un dumnezeu' (1.1), în timp ce, în același capitol, aceiași formă nearticulată este tradusă tot de ei prin substantivul propriu 'Dumnezeu'?

A doua întrebare este din teologie. Dat fiind contextul monoteismului iudaic, cum poate evaghelistul ca recitator de שמע ישראל din fragedă copilărie până și numai cocheta cu diteismul sau politeismul implicit expresiei 'un dumnezeu'?

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52CEI CARE cred în Trinitate (Treime) spun că Dumnezeu este format din trei persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt.

Danyberby, Dumnezeu nu este 'format din...' ca să poată fi analizat pe componente. Tu nu înțelegi ce spun de fapt creștinii despre Sfânta Treime, deși vrei să critici poziția lor. Dumnezeu este o singură ființă tri personală. Poți opera cu distincția dintre ființă sau esență și persoană? Un creștin mărturisește că Dumnezeu este unul în ființă/esență și trei în persoane.

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Ei consideră că toți trei sunt egali, atotputernici și fără început. Conform doctrinei Trinității, Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu, iar Spiritul Sfânt este Dumnezeu și, totuși, nu există decât un singur Dumnezeu.

Da. Unde e problema? Tu încerci să dai impresia că doctrina Sfintei Treimi este o formă de triteism (i.e., trei dumnezei). Fals! Creștinismul a rămas monoteist, precum iudaismul din care s-a desprins, dar a reinterpretat formula clasică Shema Yisrael pentru a recunoaște coegalitatea dintre Dumnezeu Tatăl și Iisus Hristos:

'Totuși, pentru noi, este un singur Dumnezeu, Tatăl, din care sunt toate și noi întru el; și un singur Domn, Iisus Hristos, prin care sunt toate și noi prin el' (1 Corinteni 8.6)

'Dumnezeu și Domn' este o binecunoscută figură de stil, numită hendiadă (lit., unul prin intermediul a două). E absurd de pildă ca cineva să spună, pe baza acestui text, că Tatăl este Dumnezeu, iar Fiul este Domn! Expresia 'Dumnezeu și Domn' este des întâlnită în Vechiul Testament și rostită chiar de unul dintre ucenici în Evanghelia după Ioan.

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Mulți adepți ai Trinității recunosc că nu pot să explice această doctrină, dar cred că Trinitatea este o învățătură biblică.

Depinde cu cine stai de vorbă. Fără a explica pe deplin misterul perihorezei (co-locuirea și interpenetrarea persoanelor dumnezeiești), majoritatea creștinilor pot articula cel puțin diferența dintre unu și trei, dintre ființă și persoană. Un creștin este prin definiție trinitar, iar învățătura se găsește în scripturi nu doar în formulările unui consiliu ecumenic.

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Este demn de remarcat că termenul „Trinitate“ nici măcar nu apare în Biblie. Dar găsim oare în Biblie ideea de Trinitate?

Da, cuvântul trinitate nu este în Biblie. Însă nici cuvintele omniprezență, imutabilitate, monoteism, ateism sau Biblie nu sunt...și totuși le folosim în articularea unor convingeri teologice. În plus, voi înșivă folosiți destui termeni fără corespondent sau precedent biblic (Turnul de Veghe, Sala Împărăției, etc.). De ce reproșezi altora ceea ce ție îți tolerezi?

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Întrucât Cuvântul este numit Dumnezeu, unii au ajuns la concluzia că atât Fiul, cât și Tatăl aparțin aceluiași Dumnezeu.

Aparțin? Tatăl și Fiul sunt Dumnezeu. Ei nu aparțin de Dumnezeu - ca și cum Dumnezeu ar fi o entitate străină de cei doi. Modul neîngrijit și neatent în care te exprimi dovește fie dispreț, fie lipsă de înțelegere, fie educație deformată - fie toate la un loc.

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Să reținem însă că, inițial, această parte a Bibliei a fost scrisă în greacă... Majoritatea oamenilor nu cunosc limba greacă folosită în Biblie.

Adevărat, însă cei care știu îți pot demonstra foarte ușor că argumentul tău bazat pe nearticularea substantivului Θεος este fals. Dacă aș ști că ești un căutător sincer și deschis dovezilor sau demonstrațiilor contrare m-aș strădui să-ți explic mai pe larg de ce un substantiv nearticulat - dat fiind inexistența articolui nehotărât în limba greacă - poate fi de fapt articulat. Vrei să îți demonstrez acest principiu luând alte substantive drept exemplu?

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Cum ar putea Fiul să facă parte din Dumnezeul Atotputernic? Ioan mai spune despre Cuvânt că era „cu Dumnezeu“. Însă cum poate fi cineva cu o persoană și în același timp să fie acea persoană?

Din nou răstămăcești doctrina pe care o critici. Înțelege: Fiul nu face parte din Dumnezeu, ci este el însuși Dumnezeu! Logosul era de la început cu Dumnezeu Tatăl, cei doi împărtășind aceiași una și neîmpărțită substanță (esență, natură).

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Mai mult decât atât, în Ioan 17:3, Isus face o distincție clară între el și Tatăl său ceresc. El îl numește pe Tatăl său „singurul Dumnezeu adevărat“.

Da. Orice creștin deosebește persoana dumnezeiască a Tatălui și persoana dumnezeiască a Fiului. Ți-am mai spus că un creștin nu este modalist. Numai un modalist confundă persoanele Sfintei Treimi una cu alta. Un modalist este tot atât de anti-trinitarian ca și tine. Deci nu atribui creștinilor (trinitari) un crez modalist (anti-trinitar).

Textul din Ioan 17.3 (dacă l-ai fi citat în întregime) nu subminează de fapt co-egalitatea dumnezeiască dintre Tatăl și Fiul, pentru că așează cunoașterea Fiului pe aceiași axă epistemologică cu cunoașterea Tatălui. Nici un alt trimis sau profet al lui Yhwh nu s-a aliniat cu Yhwh însuși ca obiect deschis cunoașterii omului.

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52În încheierea evangheliei sale, Ioan spune: „Acestea au fost scrise pentru ca voi să credeți că Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu“ (Ioan 20:31). Observați că Isus este numit Fiul lui Dumnezeu, nu Dumnezeu.

Numai Dumnezeu poate atrage credință sau închinare din partea omului. A crede în Fiul incumbă deja atribuirea de dumnezeire implicită. În economia mântuirii, Fiul este Fiu din punct de vedere funcțional (sau al rolului) și Dumnezeu din punct de vedere ontologic (sau al esenței).

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Aceste informații suplimentare din Evanghelia după Ioan ne ajută să înțelegem semnificația versetului din Ioan 1:1. Isus, Cuvântul, este „un dumnezeu“ în sensul că are o poziție înaltă, însă el nu este Dumnezeul Atotputernic.

Traducerea ta 'un dumnezeu' distruge monteismul pentru că introduce un alt dumnezeu în ecuație. Cu cât încerci mai mult să aperi această traducere (iar apoi s-o dregi ca să nu sune prost) cu atât te apropii tot mai mult de diteism sau politeism.

De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Analizează, de exemplu, ce a scris Matei. El a citat cuvintele lui Isus referitoare la sfârșitul acestui sistem de lucruri: „Cât despre ziua și ora aceea, nimeni nu le cunoaște, nici îngerii cerurilor, nici Fiul, ci numai Tatăl“ (Matei 24:36). Cum demonstrează aceste cuvinte că Isus nu este Dumnezeul Atotputernic?

Foarte simplu. Am spus deja că, în economia mântuirii, rolurile Treimii sunt diferite, dar ontologia rămâne aceiași. Ontologic, Tatăl și Fiul sunt co-egali; funcțional, Fiul se supune Tatălui și se circumscrie voinței lui, fără a-i fi inferior acestuia.

Iar, în ce privește atotputernicia Fiului, cum rămâne cu declarația sa în fața ucenicilor după înviere conform căreia toată puterea în cer și pe pământ (adică atotupternicia) i-a fost dată lui?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 22:46

Am reușit în sfârșit să-mi fac timp de forum.

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:211. CÂND apostolul Pavel a vindecat un schiop în Listra, oamenii au strigat: „Dumnezeii au devenit asemenea oamenilor si au coborât la noi!“ Ei l-au numit pe Pavel Hermes, iar pe însoŃitorul său, Barnaba, Zeus (Faptele 14:8–14). În Efes, un argintar pe nume Dimitrie i-a avertizat pe oameni că, dacă îl mai lăsau pe Pavel să predice, ‘templul marii zeiŃe Artemis avea să fie considerat o nimica toată’. — Faptele 19:24–28.

Danyberby, cine ți-a servit acest argument și te-a convins că poate fi folosit în justificarea traducerii ’un dumnezeu’ cu referire la Iisus în Evanghelia după Ioan (1.1) te-a înșelat!

Sigur că, în Listra, niște păgâni (adică politeiști) pot confunda doi taumaturgi itineranți precum Pavel și Barnaba cu niște zei coborâți printre oameni chiar din Olimp. Dar, în Evanghelia după Ioan, atât scriitorul cât și cititorii cărora acesta se adresează sunt evrei monoteiști! Acești oameni rosteau zilnic și cu pioșenie cuvintele SHEMA YISRAEL YHWH ELOHEINU YHWH ECHAD (‘Ascultă, Israele! Yahweh, Dumnezeul Tău, Yahweh Unul Este!’). Pentru astfel de oameni, crescuți și hrăniți spiritual în monoteismul confesional ebraic, traducerea de astăzi a Turnului de Veghe (’Cuvântul era un dumnezeu’) ar fi fost blasfemie curată și izgonire din legământ.

Deci, Danyberby, Ioan nu era un politeist grec din Listra, ci un monoteist evreu de pe malul lacului Ghenezaret! Cele două contexte (Fapte și Ioan) sunt complet diferite, iar cele două categorii de vorbitori (listrenii și evanghelistul) diametral opuși din punct de vedere teist. Citește și ce ți-a scris eclaudesvd despre erorile hermeneutice făcute de con-frații tăi – mai ales cele care privesc amestecarea de contexte.

Compari mere cu portocale.

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21În secolul I, la fel ca astăzi, oamenii se închinau ‘celor ce sunt numiŃi «dumnezei», fie în cer, fie pe pământ’. Pavel a spus c㠄există mulŃi «dumnezei» si mulŃi «domni»“. Însă el a explicat apoi: „Există în
realitate un singur Dumnezeu, Tatăl, . . . si există un singur Domn, Isus Cristos“. — 1 Corinteni 8:5, 6. A fost numit Isus si Dumnezeu?

Da, tocmai în acest verset.

Iisus primește aici titlul dumnezeiesc de legământ: Domnul (KURIOS=YHWH). E clar că Pavel respinge politeismul – deci nu are cum să accepte traducerea voastr㠒un dumnezeu’ cu referire la Iisus! Pentru apostol, Iisus nu este unul dintre acei mulți dumnezei sau domni la care se închina lumea politeistă (adic㠒un dumnezeu’ cum ziceți voi), ci Domnul însuși (YHWH), cel unul în esență și trei în persoane.

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21Desi Isus n-a pretins niciodată că ar fi Dumnezeu, în calitate de conducător numit de Iehova...

Cum nu...?

Poate nu știi, dar multe pasaje din Vechiul Testament care conțin numele de legământ YHWH sunt citate direct sau se face aluzie la ele în Noul Testament, doar că de data aceasta se referă la Iisus. Îți dau câteva exemple, încropite la repezeală. În prima sa scrisoare către corinteni (dar și în cea către romani), Pavel spune despre creștini că ei cheamau sau invocau numele Domnului Iisus Hristos, adică tot așa cum altădată poporul vechiului legământ chema numele lui YHWH. În aceiași scrisoare, gândul lui YHWH devine gândul Domnului Iisus, iar ziua lui YHWH devine ziua Domnului Iisus.

Iar exemplele pot continua....

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21Când cineva este „cu“ altcineva, cei doi nu pot fi una si aceeasi persoană.

Nici nu susține cineva că Tatăl și Fiul sunt aceiași persoană! Un creștin deosebește clar cele trei persoane. Dumnezeu este Unul în esență și trei în persoane. Ți-am precizat de mai multe ori această distincție. De ce tot repeți deosebirea între persoane de parcă noi nu am face-o?

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21Din cate am citit despre ce ai postat multe sunt niste aberatii si filozofii care trec pe langa biblie, si nu ai suport biblic, doar termeni si concepte filozofice...

Fii specific. Eu te-am tratat altfel. Am spus întotdeauna ce anume ai înțeles greșit din doctrina Treimii sau unde am crezut eu că tu răstălmăcești scripturile. Cât despre presupusa absență a textelor biblice din argumentația mea, eu îmi amintesc că am discutat destul de mult scriptura – inclusiv Ioan 1.1, 18 (la care, îți amintesc, că nu ai mai revenit).

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21Si daca i-a dat toata puterea? Apropo de ce i-a dato daca normal trebuia so aibe aceasta autoritate (atotputernicia) de la inceput. Parca spuneai ca sunt egali, sau cel putin aceeasi fiinta sau esenta.

Danyberby, la învierea lui Iisus se face o demonstrație nouă, culminantă, privind filiațiunea și atotputernicia sa, dar nu se neagă prin implicație existența sau realitatea anterioară a acestora. Pavel spune că Iisus a fost dovedit cu putere ca Fiu prin înviere (Romani 1.3), dar el nu neagă faptul că Iisus ar fi avut acest statut la întrupare sau botez. Există o legătură dinamică între ‘a fi’ și ‘a se demonstra că ești‘. Iisus este veșnic Fiu, dar este și dovedit cu putere ca Fiu prin înviere. El este veșnic atotputernic, dar este și recunoscut ca atare prin înviere!

Te împotmolești pentru că nu judeci logic lucrurile.

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21Arata scris unde zice ca Isus functional este diferit de Dumnezeu dar ontologic este egal, sau acelasi. Asta sunt de la tine nu din biblie, propria ta interpretare.

Dacă te legi de cuvinte precum 'funcțional' sau 'ontologic' înseamnă că nu ai citit ce ți-am scris mai devreme. Îți spuneam că nici omniprezență, imutabilitate, monoteism, ateism sau Biblie nu pot fi întâlnite în Biblie și totuși le folosiți și voi iehoviștii în articularea convingerilor voastre. Nici măcar cuvântul Iehova nu e (cel puțin nu cu vocalizarea voastră)! Ce? Vrei să spui că sala împărăției se găsește în Biblie? Sau că turnul de veghe ar fi o instituție/organizație în Vechiul Testament? Nu.

De fapt nici discuția de față nu se face strict cu cuvinte din Biblie: 90% din ce spui tu (sau eu) reprezintă cuvinte proprii.

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21Apoi daca Isus a murit cand a fost pe pamant cine la inviat, inafara de Tatal sau?

În Noul Testament, învierea lui Iisus este un eveniment la care participă nu numai Tatăl, ci și Fiul însuși (când zice despre viața sa că are putere să și-o dea dar și să o ia din nou) și Sfântul Duh (cum zice Pavel că prin Duhul Sfințeniei s-a dovedit cu putere ca Fiu).

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21si cum a putut sa moara daca era in cer? sau de ce trebuia sal invieze daca exista deja in esenta in cer, functional sau ontologic???

Dacă nu l-ai lua pe Platon în brațe, nu ai putea pune această întrebare. Prin întrupare, Fiul nu-și cedează sau suspendă temporar esența dumnezeiască și atributele acesteia (precum omniprezența, omniștiința sau omnipotența), ci doar adaugă sau îmbracă trup omenesc. El nu lasă un loc gol undeva în cer, vine pe pământ, și apoi urcă înapoi. Asta e o caricatură! Kenoza divină înseamnă că Iisus nu-și privește esența sa dumnezeiască, cea una cu Tatăl și Sfântul Duh, ca fiind o piedică în calea săvârșirii mântuirii. Dimpotrivă. El privește tocmai această formă de dumnezeu (μορφη θεου) ca aceea ce, într-o manieră unică și ne-egalabilă, îl pregătește și desemnează pentru jertifirea ispășitoare.

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21Cu numele Iehova nu prea esti de acord doar cu YHWH, e bine si asa. Dar ai vazut probabil biblii in romana mai vechi, inainte sa le scoata zapacitii aia si sa le inlocuiasca cu Domn sau Domnul. care scrie clar de aproape 7000 de ori Iehova.

Dacă vrei să discuți cu mine acest subiect, dar altă dată, îți propun nu comparația cu Bibliile românești mai vechi (?!), ci o analiză serioasă a manuscriselor Septuagintei (unele mai vechi având tetragrama altele nu), a celor de la Qumran (unde substituirea lui YHWH se face de regulă cu EL), a manuscriselor nou-testamentale (unde nici unul din cele 5,000 nu conțin tetragrama), etc.

Însă ai până atunci două datorii mai vechi: argumentul gramatical din Ioan 1.1, 18 și atotputernicia lui Iisus de după înviere. Răspunde mai întâi și apoi mergem mai departe.

De la: danyberby, la data 2009-02-27 13:03:21In fine daca nu esti de acord cu numele Iehova, de unde stii ca ISus se pronunta in lb romana asa????

Ești confuz. Pronunțarea cuvântului YHWH a fost și va rămâne incert㠖 cea a cuvântului Ιησους nu a fost niciodată disputată!

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 23:19

danyberby...

Se pare ca esti cel mai mediocru Martor al lui Iehova pe care l-am cunoscut (din ceea ce ai aratat). Prima data notiunea de trinitate este intalnita la Tertulian (daca ai auzit de el!!!)
Adipopa ti/a explicat foarte frumos si in lux de amanunte ceea ce te nelamurea. Numai o minte ingusta si o inima impietrita poate sa faca si sa gandeasca asa. Din fericire prietenii mei care fac parte din martorii lui iehova stiu sa lasa deoparte subiectele fierbinti pentru ca altfel nu am mai reusi sa ne intelegem. E adevarat ca nici unul din martorii lui iehiva pe care ii cunosc nu e roman. Insa cand ne intalnim lasam problemele teologice deoaparte si discutam cu otutl alte teme, caci ce credinta e aceasta care desparte prietenii??? sau ii face dusmani??? sau nu stie sa dialogheze???? Nu au incercat sa ma faca Iehovist si nici eu nu am incercat niciodata sa-i fac catolici. Se pare ca tu ai un iz de prozelitism cand vorbesti pe acest forum si mai aes cand abordezi Biblia. Mai intai invata sa citesti Biblia si dupa sa o interpretezi!
Am inteles ca nu crezi in Trinitate, dar te rog nu incerca sa demonstrezi ca nu exista! Asta e o rusine pentru tine si pentru organizatia din care faci parte!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 23:27

Eugen, cum se face că tu apari pe forum numai ca să ceri precizări-mai-precise? Nu înțeleg. Pe Andu l-ai trimis după note bibliografice...pe Eclaudesvd după catehism...iar pe prietenul nostru iehovist îl întrebi numai de ce a mâncat o literă? Nu prea e corect. Ai noroc că au spart bandiții forumul cu Venirea. Așa ai scăpat cel puțin de-o scărmăneală bună pentru inepțiile tale septuagintice și masoretice prin Noul Testament. Dar ce mă intrigă mai mult, și stau ca pe ace, e că nu ai intervenit până acum în discuția despre Sfânta Treime - deși pe celălalt forum aș fi jurat că ești frate cu Arius, dacă nu și cu Danybery. Acum sunt rău - și îmi cer iertare în avans.

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 27 Februarie 2009, ora 23:33

Eugen....
ai verificat sursa pe care ti-am dat-o? Cea de pe vatican.va, Catehismul in limba latina:))
E o diferenta intre Compendiu si o lucrare vasta cum e Catehismul!
Fara suparare iti spun asta, doar sa stii ca altii mai isteti ca tine au facut diferenta inainte

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 28 Februarie 2009, ora 00:01

Adi am citit tot. Daca omul asta nu intelege nici acum, nu are rost sa mai risipesti cerneala.
Apropo, ai un computer tare destept, sau ai un program special care te ajuta sa scri caractere din alte limbi.
Al meu stie numai engleza!
Cum sa-l fac sa scrie romaneste?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 28 Februarie 2009, ora 00:10

Instalează-ți limba română (și altele dacă dorești) direct din Windows - Control Panel - Date Time Language - Regional and Language Options - Details - Settings - Add.

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 28 Februarie 2009, ora 00:11

Adi as dori ca si Florin "bad boy" sa citeasca ce ai scris. Totul este foarte documentat.
Dar ma tem ca Florin arunca o piatra in balta, ca de obicei, si murdareste toata lumea cu noroi.
Sau trage o nespusa, ca nu vrea sa inteleaga, si pleaca.

Pagini: << 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: