Info
x
Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 15:13
De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52 Gandeste-te la urmatorul exemplu. Grecii stiu greaca cel mai bine dupa parerea mea... si ei au fost intotdeauna un mare stalp al Ortodoxiei si au crezut dintotdeauna in Sfanta Treime asa cum credem si noi de 2000 de ani. Si pe stramosii nostrii apostolii i-au invatat sa creada asa.... Si Vechiul Testament si Evangheliile tot in greaca sunt.... si nici un teolog invatat nu se concepe fara sa stie greaca si pana si preotii stiu greaca. Tu stii ceva greaca de vorbesti despre greaca? Eu iti arat din Cartea Facerii ca exista un SINGUR Dumnezeu INTREIT in persoane: Sfanta Treime apare in fata lui Avraam si uite ca Avraam ii zice Doamne dar erau trei: FACERE 18:1-5 1. Apoi Domnul S-a arătat iarăși lui Avraam la stejarul Mamvri, într-o zi pe la amiază, când ședea el în ușa cortului său. 2. Atunci ridicându-și ochii săi, a privit și iată trei Oameni stăteau înaintea lui; și cum l-a văzut, a alergat din pragul cortului său în întâmpinarea Lor și s-a închinat până la pământ. 3. Apoi a zis: "Doamne, de am aflat har înaintea Ta, nu ocoli pe robul Tău! 4. Se va aduce apă să Vă spălați picioarele și să Vă odihniți sub acest copac. 5. Și voi aduce pâine și veți mânca, apoi Vă veți duce în drumul Vostru, întrucât treceți pe la robul Vostru!" Zis-au Aceia: "Fă, precum ai zis!" Sfanta Treime il creeaza pe om: FACERE 1:26 26. Și a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul!" Asa ca CERCETEAZA niste lucruri inainte sa iei de buna ce iti spun altii veniti de peste mari si tari. Nu vreau sa te supar, si nici sa te inversunez intr-o credinta care este inventata de oameni dar gandeste-te si tu ca Grecia e la o aruncatura de bat. Du-te la ei (greci) si spune-le si lor ca nu au stiut sa citeasca in greaca ca uite si tu: ei(grecii) inteleg Sfanta Treime cum intelegem si noi romanii.
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 15:24
Fara sa stiu un pic de greaca ti-am aratat niste versete din cartea Facerii unde apare Dumnezeu Intreit in persoane.
Uite ce spune Hristosul: "Iisus le-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt mai înainte de a fi fost Avraam. " Nu intelegi ca Hristos este inainte de Avraam??? Noi nu putem sa-L inventam pe Dumnezeu in anul 2009. Asa a fost Dumnezeu mereu slavit de crestini, bine cu exceptia catorva erezii care au mai incercat sa devieze..... Gandeste-te bine ce faci cu viata ta, si inainte sa iei de buna ce-ti spune unul sau altul, cerceteaza si tu un pic si cum cred altii in Dumnezeu... Nu-ti da de gandit nici un pic ca toti crestinii cu baza apostolica cred de 2000 de ani in ACELASI DUMNEZEU INTREIT IN PERSOANE ???
|
|
Fosta membra 9am.ro 191 mesaje Membru din: 18/12/2008 |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 15:55
Catehismul Bisericii Catolice
sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București SECȚIUNEA A DOUA Mărturisirea de credință creștină Simbolurile credinței 185. Cine spune «Cred», spune «Ader la ceea ce noi credem». Comuniunea în credință are nevoie de un limbaj comun al credinței, normativ pentru toți și unindu-i în aceeași mărturisire a credinței. 186. Încă de la origine, Biserica apostolică și-a exprimat și și-a transmis credința în formule scurte, normative pentru toți [203]. Dar de foarte timpuriu Biserica a voit și să adune esențialul credinței sale în rezumate organice și articulate, destinate în special candidaților la botez: Simbolul credinței n-a fost alcătuit după părerile oamenilor, ci din toată Scriptura a fost adunat ceea ce este mai important, pentru a da o singură învățătură completă de credință. Și, după cum sămânța de muștar închide într-un grăunte foarte mic mulțime de ramuri, tot astfel acest compendiu al credinței închide în câteva cuvinte toată cunoașterea adevăratei pietăți cuprinsă în Vechiul și Noul Testament [204]. 187. Aceste sinteze ale credinței sunt numite «mărturisiri de credință» pentru că ele rezumă credința pe care o mărturisesc creștinii. sunt numite «Crez» după ceea ce este în mod normal primul cuvânt: «Cred». sunt numite și «Simboluri ale credinței». 188. Cuvântul grecesc symbolon desemna jumătatea unui obiect rupt în două (de pildă o pecete) care era prezentat drept semn de recunoaștere. Părțile rupte erau alăturate pentru a verifica identitatea purtătorului. Simbolul credinței este deci un semn de recunoaștere și de comuniune între credincioși. Symbolon desemnează, apoi, o culegere, o colecție sau un sumar. Simbolul credinței este culegerea principalelor adevăruri de credință. De aceea slujește ca punct de referință primar și fundamental al catehezei. 189. Prima «mărturisire de credință» se face la botez. «Simbolul credinței» este în primul rând simbolul baptismal. Pentru că botezul este dat «în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh» (Mt 28, 19), adevărurile de credință mărturisite la botez sunt articulate pe baza referirii lor la cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. 190. Simbolul este deci împărțit în trei părți: «întâi este vorba despre prima Persoană dumnezeiască și despre lucrarea minunată a creației; apoi, despre a doua Persoană dumnezeiască și despre misterul Răscumpărării oamenilor; în sfârșit, despre a treia Persoană dumnezeiască, izvor și principiu al sfințirii noastre [205].» Acestea sunt «cele trei capitole ale peceții noastre (baptismale) [206]». 191. «Aceste trei părți sunt distincte, deși legate între ele. După o comparație adeseori folosită de Părinți, le numim articole. Într-adevăr, după cum în mădularele noastre există anumite articulații care le deosebesc și le separă, tot astfel, în această mărturisire de credință, s-a dat pe drept cuvânt numele de articole adevărurilor pe care trebuie să le credem în chip deosebit și în mod distinct [207].» După o tradiție veche, atestată deja de Sfântul Ambroziu, există și obiceiul de a număra douăsprezece articole ale Crezului, simbolizând prin numărul apostolilor ansamblul credinței apostolice [208]. 192. De-a lungul secolelor au fost numeroase mărturisiri sau simboluri ale credinței, ca răspuns la nevoile diferitelor epoci: simbolurile diferitelor Biserici apostolice și vechi [209], Simbolul Quicumque, numit al Sfântului Atanasie [210], mărturisirile de credință ale unor Concilii (Toledo [211], Lateran [212], Lyon [213], Trento [214]) sau ale unor papi, de pildă Fides Damasi [215] sau Sollemnis Professio Fidei - «Crezul Poporului lui Dumnezeu» a lui Paul al VI-lea (1968). 193. Nici unul dintre simbolurile din diferitele etape ale vieții Bisericii nu poate fi considerat depășit și inutil. Toate ne ajută să trăim și să aprofundăm astăzi credința dintotdeauna prin diferitele formulări în care a fost rezumată. Dintre toate simbolurile credinței, două ocupă un loc cu totul deosebit în viața Bisericii: 194. Simbolul apostolilor, numit astfel pentru că este considerat pe drept cuvânt ca rezumatul fidel al credinței apostolilor. Este vechiul simbol baptismal al Bisericii Romei. Marea lui autoritate vine din acest fapt: «El este simbolul pe care îl păstrează Biserica romană, unde și-a avut scaunul Petru, primul dintre apostoli, și unde acesta a adus expresia credinței comune [216].» 195. Simbolul numit de la Niceea-Constantinopol își datorează marea autoritate faptului că este rodul primelor două Concilii ecumenice (325 și 381). El rămâne comun până astăzi tuturor marilor Biserici din Orient și Occident. 196. Expunerea noastră de credință va urma Simbolul apostolilor, care constituie, ca să spunem așa, «cel mai vechi catehism roman». Totuși, ea va fi completată cu referiri continue la Simbolul niceno-constantinopolitan, care adeseori e mai explicit și mai detaliat. 197. Ca în ziua botezului, când toată viața noastră a fost încredințată «îndreptarului de învățătură» (Rom 6, 17), să primim simbolul credinței noastre dătătoare de viață. A rosti cu credință Crezul înseamnă a intra în comuniune cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, a intra în comuniune și cu Biserica întreagă, care ne transmite credința și în sânul căreia credem: Acest Simbol este pecete spirituală, e meditația inimii noastre și paza ei statornică; e, fără îndoială, comoara sufletului nostru [217]. CAPITOLUL ÎNTÂI Cred în Dumnezeu Tatăl 198. Mărturisirea noastră de credință începe cu Dumnezeu, căci Dumnezeu este «Cel dintâi și Cel de pe urmă» (Is 44, 6), Începutul și Sfârșitul a toate. Crezul începe cu Dumnezeu Tatăl, pentru că Tatăl este prima Persoană dumnezeiască a Preasfintei Treimi; Simbolul nostru începe cu crearea cerului și a pământului, pentru că creația este începutul și fundamentul tuturor lucrărilor lui Dumnezeu. ARTICOLUL 1 «Cred în Dumnezeu Tatăl Atotputernicul, Creatorul cerului și al pământului» PARAGRAFUL 1. Cred în Dumnezeu 199. «Cred în Dumnezeu»: această primă afirmație a mărturisirii de credință este și cea fundamentală. Întreg Simbolul vorbește despre Dumnezeu, iar dacă vorbește și despre om și lume, o face în raport cu Dumnezeu. Articolele din Crez depind toate de primul, după cum și poruncile o explicitează pe cea dintâi. Celelalte articole ne fac să-l cunoaștem mai bine pe Dumnezeu, așa cum s-a revelat treptat oamenilor. «Credincioșii își mărturisesc mai întâi credința în Dumnezeu [218].» I. «Cred într-unul Dumnezeu» 200. Cu aceste cuvinte începe Simbolul de la Niceea-Constantinopol. Mărturisirea unicității lui Dumnezeu, care își are rădăcina în Revelația divină a Vechiului Legământ, este inseparabilă de aceea a existenței lui Dumnezeu și în aceeași măsură fundamentală. Dumnezeu este unic: există un singur Dumnezeu: «Credința creștină mărturisește că există un singur Dumnezeu, prin natură, prin substanță și prin esență [219].» 201. Lui Israel, alesul său, Dumnezeu s-a revelat ca Dumnezeul Unic: «Ascultă Israele: Domnul Dumnezeul nostru este unicul Domn. Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din toate puterile tale» (Dt 6, 4-5). Prin profeți, Dumnezeu îl cheamă pe Israel și toate neamurile să se întoarcă spre El, Cel Unic: «Întoarceți-vă la mine și veți fi mântuiți, voi, toate marginile pământului, căci Eu sunt Dumnezeu și nu este altul... În fața mea se va pleca tot genunchiul, pe mine se va jura orice limbă spunând: numai în Dumnezeu sunt dreptatea și tăria» (Is 45, 22-24) [220]. 202. Isus însuși confirmă că Dumnezeu este «unicul Domn» și că trebuie să-l iubim «din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toate puterile [221]». El lasă în același timp să se înțeleagă că El însuși este «Domnul [222]». A mărturisi că «Isus este Domnul» este specificul credinței creștine. Acest lucru nu este contrar credinței în Dumnezeul unic. A crede în Duhul Sfânt «Domnul și de viață dătătorul» nu introduce nici o diviziune în Dumnezeul unic: Noi credem cu tărie și afirmăm deschis că există un singur Dumnezeu adevărat, veșnic, nemărginit și neschimbător, de nepătruns, atotputernic și negrăit, Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt: trei Persoane dar o singură Esență, o singură Substanță sau Natură, absolut simplă [223]. II. Dumnezeu își revelează numele 203. Dumnezeu s-a revelat poporului său Israel, făcându-i cunoscut numele său. Numele exprimă esența, identitatea persoanei și sensul vieții ei. Dumnezeu are un nume. El nu este o forță anonimă. A-și dezvălui numele înseamnă a se face cunoscut celorlalți; înseamnă, într-un fel, a se dărui pe sine, făcându-se accesibil, capabil de a fi cunoscut mai intim și de a fi chemat personal. 204. Dumnezeu s-a revelat progresiv și sub diferite nume poporului său, însă revelația fundamentală pentru Vechiul și Noul Legământ s-a arătat a fi revelarea numelui divin făcută lui Moise în teofania rugului aprins, în pragul Exodului și al Legământului de la Sinai. Dumnezeul cel viu 205. Dumnezeu îl cheamă pe Moise din mijlocul unui tufiș care arde fără să se mistuie. Dumnezeu îi spune lui Moise: «Eu sunt Dumnezeul părinților tăi - Dumnezeul lui Abraham, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob» (Ex 3, 6). Dumnezeu este Dumnezeul părinților, Cel care i-a chemat și i-a călăuzit pe patriarhi în peregrinările lor. Este Dumnezeul fidel și compătimitor, care-și aduce aminte de ei și de făgăduințele sale; El vine pentru a-i elibera pe urmașii lor din robie. El este Dumnezeul care, dincolo de spațiu și de timp, poate și vrea acest lucru și care-și va pune atotputernicia în acțiune pentru acest plan. «Eu sunt Cel care sunt» Moise i-a spus lui Dumnezeu: «Iată, eu mă duc la fiii lui Israel și le spun: ''Dumnezeul părinților voștri m-a trimis la voi''. Dar dacă-mi spun: ''Care este numele lui?'', ce le voi spune?» Dumnezeu i-a spus lui Moise: «Eu sunt Cel care sunt». Și a spus: «Așa să le spui fiilor lui Israel: ''Eu sunt'' m-a trimis la voi. Acesta e numele meu pentru totdeauna și așa voi fi pomenit din neam în neam» (Ex 3, 13-15). 206. Revelându-și numele misterios de YHWH, «Eu sunt Cel care Este» sau «Eu sunt Cel care sunt» sau «Eu sunt Cine sunt», Dumnezeu spune cine este El și cu ce nume trebuie să fie chemat. Acest nume divin este misterios, așa cum Dumnezeu este mister. Este în același timp un nume revelat și, într-un fel, refuzul unui nume și tocmai de aceea exprimă cum nu se poate mai bine ceea ce este Dumnezeu, infinit mai presus de tot ce putem înțelege sau spune: El este «Dumnezeul ascuns» (Is 45, 15), numele lui e inefabil [224] și El este Dumnezeul care se apropie de oameni. 207. Revelându-și numele, Dumnezeu își revelează în același timp fidelitatea, care este dintotdeauna și pentru totdeauna, valabilă pentru trecut («Eu sunt Dumnezeul părinților tăi», Ex 3, 6), ca și pentru viitor («Voi fi cu tine», Ex 3, 12). Dumnezeu care își revelează numele ca «Eu sunt» se revelează ca Dumnezeul care este întotdeauna de față, prezent alături de poporul său pentru a-l mântui. 208. În fața prezenței atrăgătoare și misterioase a lui Dumnezeu, omul își descoperă micimea. În fața rugului aprins, Moise își scoate sandalele și își acoperă fața [225] înaintea Sfințeniei divine. În fața Slavei Dumnezeului de trei ori Sfânt, Isaia exclamă: «Vai mie, sunt pierdut! Căci sunt om cu buze necurate» (Is 6, 5). În fața semnelor dumnezeiești pe care le săvârșește Isus, Petru exclamă: «Îndepărtează-te de mine, căci sunt om păcătos, Doamne!» (Lc 5, 8). Dar, pentru că Dumnezeu e sfânt, El poate ierta omului care se descoperă păcătos în fața lui: «Nu-mi voi dezlănțui iuțimea mâniei mele (...), căci Eu sunt Dumnezeu și nu om, Eu sunt Cel Sfânt în mijlocul tău» (Os 11, 9). Apostolul Ioan va spune, de asemenea: «În fața lui ne vom împăca inima, chiar dacă ne-ar osândi inima noastră, căci Dumnezeu este mai mare decât inima noastră și cunoaște toate» (1 In 3, 19-20). 209. Din respect pentru sfințenia lui, poporul lui Israel nu pronunță numele lui Dumnezeu. În citirea Sfintei Scripturi, numele revelat este înlocuit de titlul divin «Domnul, Stăpânul» (Adonai, în grecește Kyrios). Sub acest titlu va fi aclamată dumnezeirea lui Isus: «Isus este Domn». «Dumnezeu iubitor și milostiv» 210. După ce Israel a păcătuit îndepărtându-se de Dumnezeu pentru a se închina vițelului de aur [226], Dumnezeu ascultă mijlocirea lui Moise și acceptă să meargă în mijlocul unui popor necredincios, manifestându-și astfel iubirea [227]. Lui Moise, care cere să-i vadă slava, Dumnezeu îi răspunde: «Voi face să treacă prin fața ta toată bunătatea [frumusețea] mea și voi rosti înaintea ta numele YHWH» (Ex 33, 18-19). Domnul trece prin fața lui Moise și proclamă: «YHWH, YHWH, Dumnezeu iubitor și milostiv, încet la mânie, bogat în îndurare și fidelitate» (Ex 34, 5-6). Moise îl mărturisește atunci pe Domnul ca pe un Dumnezeu care iartă [228]. 211. Numele divin «Eu sunt» sau «El Este» exprimă fidelitatea lui Dumnezeu care, în ciuda infidelității omului păcătos și a pedepsei pe care acesta o merită, «își păstrează îndurarea peste mii» (Ex 34, 7). Dumnezeu revelează că El este «bogat în milostivire» (Ef 2, 4) mergând până la a-l dărui pe propriul său Fiu. Dându-și viața pentru a ne izbăvi de păcat, Isus va revela că El însuși poartă numele divin: «Când îl veți înălța pe Fiul omului, atunci veți ști că ''Eu sunt''» (In 8, 28). Numai Dumnezeu ESTE 212. De-a lungul veacurilor, credința lui Israel a putut dezvolta și aprofunda bogățiile conținute în revelarea numelui divin. Dumnezeu este unic, nu există alți dumnezei afară de El [229]. El transcende lumea și istoria. El a făcut cerul și pământul: «Ele vor pieri, dar Tu rămâi; și toate ca un veșmânt se învechesc (...), dar Tu același ești și anii tăi nu se sfârșesc» (Ps 102, 27-28). «În El nu este schimbare, nici umbră de mutare» (Iac 1, 17). El este «Cel Care Este», dintotdeauna și pentru totdeauna, și astfel rămâne pururi fidel lui însuși și făgăduințelor sale. 213. Revelarea numelui inefabil «Eu sunt Cel care sunt» conține, deci, adevărul că numai Dumnezeu ESTE. În acest sens au înțeles numele divin deja traducerea Septuagintei și, în urma ei, Tradiția Bisericii: Dumnezeu este plinătatea Ființei și a toată perfecțiunea, fără origine și fără sfârșit. În vreme ce toate făpturile au primit de la El tot ce sunt și tot ce au, El singur este însăși Ființa sa și El este de la sine tot ceea ce El este. III. Dumnezeu, «Cel care Este», este Adevăr și Iubire 214. Dumnezeu, «Cel care Este», s-a revelat lui Israel drept Cel care este «bogat în îndurare și în fidelitate» (Ex 34, 6). Acești doi termeni exprimă sintetic bogățiile numelui divin. În toate lucrările sale, Dumnezeu își arată bunăvoința, bunătatea, harul, iubirea, dar și faptul că e vrednic de încredere, statornic, fidel, adevărat. «Îți mulțumesc, Doamne, din toată inima, pentru iubirea ta și adevărul tău» (Ps 138, 2) [230]. El este Adevărul, căci «Dumnezeu este Lumină și întuneric nu este în El» (1 In 1, 5); El este «Iubire», după cum ne învață apostolul Ioan (1 In 4, 8). Dumnezeu este Adevăr 215. «Temeiul cuvântului tău este adevăr; veșnice toate judecățile dreptății tale» (Ps 119, 160). «Da, Doamne Dumnezeule, Tu ești Dumnezeu și cuvintele tale sunt adevăr» (2 Sam 7, 28); de aceea făgăduințele lui Dumnezeu se împlinesc totdeauna [231]. Dumnezeu este Adevărul însuși, cuvintele lui nu pot înșela. De aceea ne putem încredința cu totul adevărului și fidelității cuvântului său, în toate. Începutul păcatului și căderii omului a fost o minciună a ispititorului care l-a făcut pe om să se îndoiască de cuvântul lui Dumnezeu, de bunăvoința și de fidelitatea lui. 216. Adevărul lui Dumnezeu este înțelepciunea lui care guvernează întreaga ordine a creației și a cârmuirii lumii [232]. Dumnezeu, care singur a creat cerul și pământul [233], e singurul care poate da cunoașterea adevărată a oricărui lucru creat, în relație cu El [234]. 217. Dumnezeu este adevărat și când se revelează: «învățătură de adevăr este în gura lui» (Mal 2, 6). Când îl va trimite pe Fiul său în lume, o va face «ca să dea mărturie Adevărului» (In 18, 37): «Știm că Fiul lui Dumnezeu a venit și ne-a dat înțelegere ca să-l cunoaștem pe Cel adevărat» (1 In 5, 20) [235]. Dumnezeu este Iubire 218. În decursul istoriei sale, Israel a putut descoperi că singurul motiv pentru care Dumnezeu i se revelase și îl alesese dintre toate popoarele ca să fie al lui era iubirea lui gratuită [236]. Și, datorită profeților săi, Israel a înțeles că tot din iubire Dumnezeu n-a încetat să-l izbăvească [237] și să-i ierte infidelitatea și păcatele [238]. 219. Iubirea lui Dumnezeu pentru Israel este comparată cu iubirea unui tată pentru fiul său (Os 11, 1). Această iubire este mai puternică decât iubirea unei mame pentru copiii ei [239]. Dumnezeu își iubește poporul mai mult decât își iubește un mire mireasa [240]; această iubire va fi biruitoare chiar și asupra celor mai grave infidelități [241]; va merge până la darul cel mai de preț: «Așa a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul-născut» (In 3, 16). 220. Iubirea lui Dumnezeu e «veșnică» (Is 54, 8): «căci munții pot să se mute din loc și dealurile să se clatine, dar iubirea mea nu se va depărta de la tine» (Is 54, 10). «Cu iubire veșnică te-am iubit; de aceea ți-am păstrat bunăvoința mea» (Ier 31, 3). 221. Sfântul Ioan va merge mai departe afirmând: «Dumnezeu este iubire» (1 In 4, 8. 16): Ființa însăși a lui Dumnezeu este Iubire. Trimițându-l, la plinirea timpurilor, pe Fiul său unic și pe Duhul iubirii, Dumnezeu își revelează secretul cel mai intim [242]: El însuși este în veci relație de iubire: Tată, Fiu și Duh Sfânt, și ne-a destinat să fim părtași la ea. IV. Implicațiile credinței în Dumnezeul Unic 222. Faptul de a crede în Dumnezeu, Cel Unic, și a-l iubi din toată ființa are consecințe imense pentru întreaga noastră viață: 223. Înseamnă a cunoaște măreția lui Dumnezeu: «Mare este Dumnezeu și nu-l putem pricepe» (Iob 36, 26). De aceea, Dumnezeu trebuie să fie «primul slujit [243]». 224. Înseamnă a trăi în aducere de mulțumire: dacă Dumnezeu este Cel Unic, tot ce suntem și tot ce avem vine de la El: «Ce ai ce să nu fi primit?» (1 Cor 4, 7). «Cum voi răsplăti Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?» (Ps 116, 12). 225. Înseamnă a cunoaște unitatea și adevărata demnitate a tuturor oamenilor: toți sunt făcuți «după chipul și asemănarea lui Dumnezeu» (Gen 1, 26). 226. Înseamnă a se folosi bine de lucrurile create: credința în Dumnezeul Unic ne face să ne folosim de tot ceea ce nu este El în măsura în care aceasta ne apropie de El și să ne dezlipim în măsura în care ne depărtează de El [244]: Domnul meu și Dumnezeul meu, ia-mi tot ce mă îndepărtează de tine! Domnul meu și Dumnezeul meu, dă-mi tot ce mă apropie de tine! Domnul meu și Dumnezeul meu, dezlipește-mă de mine însumi și dăruiește-mă cu totul ție! [245]. 227. Înseamnă a-ți pune încrederea în Dumnezeu în orice împrejurare, chiar și în restriște. O rugăciune a Sfintei Tereza a lui Isus exprimă minunat acest lucru: Nimic să nu te tulbure / nimic să nu te înspăimânte. Toate trec / Dumnezeu nu se schimbă. Răbdarea dobândește toate. / Cel care îl are pe Dumnezeu Nu duce lipsă de nimic. / Dumnezeu singur e de ajuns [246]. PE SCURT 228. «Ascultă, Israele: Domnul Dumnezeul nostru este unicul Domn...» (Dt 6, 4; Mc 12, 29). «Ființa supremă trebuie în mod necesar să fie unică, adică fără egal. (...) Dacă Dumnezeu nu este unic, El nu este Dumnezeu [247].» 229. Credința în Dumnezeu ne face să ne îndreptăm spre El singur ca spre originea noastră primă și scopul nostru ultim și să nu-i preferăm și să nu-i substituim nimic. 230. Dumnezeu, revelându-se, rămâne mister inefabil: «Dacă l-ai înțelege, n-ar mai fi Dumnezeu [248].» 231. Dumnezeul credinței noastre s-a revelat ca Cel care este; s-a făcut cunoscut ca «bogat în îndurare și în fidelitate» (Ex 34, 6). Însăși Ființa sa este Adevăr și Iubire. Note 203. Cf. Rom 10, 9; 1 Cor 15, 3-5; etc. 204. Sf. Ciril de Ierusalim, Catech. ill., 5, 12. 205. CR 1, 1, 3. 206. Sf. Irineu, Dem., 100. 207. CR 1, 1, 4. 208. Cf. Symb. 8. 209. Cf. DS 1-64. 210. Cf. DS 75-76. 211. DS 525-541. 212. DS 800-802. 213. DS 851-861. 214. DS 1862-1870. 215. Cf. DS 71-72. 216. Sf. Ambroziu, Symb. 7. 217. Sf. Ambroziu, Symb. 1 218. CR 1, 2, 2. 219. Ibid. 220. Cf. Fil 2, 10-11. 221. Cf. Mc 12, 29-30. 222. Cf. Mc 12, 35-37. 223. Cc. Lateran IV: DS 800. 224. Cf. Jud 13, 18. 225. Cf. Ex 3, 5-6. 226. Cf. Ex 32. 227. Cf. Ex 33, 12-17. 228. Cf. Ex 34, 9. 229. Cf. Is 44, 6. 230. Cf. Ps 85, 11. 231. Cf. Dt 7, 9. 232. Cf. Înț 13, 1-9. 233. Cf. Ps 115, 15. 234. Cf. Înț 7, 17-21. 235. Cf. In 17, 3. 236. Cf. Dt 4, 37; 7, 8; 10, 15. 237. Cf. Is 43, 1-7. 238. Cf. Os 2. 239. Cf. Is 49, 14-15. 240. Cf. Is 62, 4-5. 241. Cf. Ez 16; Os 11. 242. Cf. 1 Cor 2, 7-16; Ef 3, 9-12. 243. Sf. Ioana d'Arc, dictum. 244. Cf. Mt 5, 29-30; 16, 24; 19, 23-24. 245. Sf. Nicolae de Flüe, Rugăciune. 246. Poes., 30. 247. Tertullian, Marc. 1, 3. 248. Sf. Augustin, Serm. 52, 6, 16. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 16:05
SFANTA TREIME - TEMEIUL SI MODELUL BISERICII
Taina Treimii celei de o fiinta si mai presus de fire constituie temeiul credintei si trairii noastre crestinesti, fiind totodata sufletul viu al Bisericii, pe care o face sa traiasca din viata treimica, impartasita haric tuturor membrilor ei, intr-o nesfarsita kenoza a iubirii, care inalta, desavarseste si indumnezeieste. Astfel, Biserica, ca Trup al lui Hristos extins in umanitate, prin Duhul Sfant, in timp si spatiu, este mediul in care se afla prezenta si actioneaza direct Sfanta Treime, iar comuniunea de iubire dintre membrii Bisericii isi are izvorul nesecat in taina iubirii si vietii de comuniune mai presus de fire, ce exista in sanul Sfintei Treimi 1. Dogma Sfintei Treimi este, de altfel, pentru Biserica Ortodoxa fundamentul imuabil al intregii gandiri religioase, al intregii pietati, al intregii vieti spirituale, al intregii experiente 2. Asadar, temeiul principal al Bisericii nu trebuie cautat prin speculatii sofiologice prapastioase intr-o realitate divina externa si deosebita de Persoanele Treimice, ci in insasi taina vietii comune a persoanelor divine 3. Si acest temei il intelegem numai in sensul ca relatiile trinitare divine sunt un model al relatiilor dintre oameni in Biserica, ci si in sensul ca ele sunt o putere care produce si adanceste aceste relatii. In viata Bisericii e impletita viata Sfintei Treimi. Numai pentru ca se iubesc persoanele Sfintei Treimi, ele produc si intre oameni atmosfera de iubire 4. Dorind cu tot dinadinsul ca iubirea si unitatea din Biserica sa fie identica cu cea din sanul Prea Sfintei Treimi, Mantuitorul Insusi, inainte de patimi, se roaga Tatalui ceresc: Parinte Sfinte, pazeste-i intru numele Tau pe cei pe care Mi i-ai dat, ca sa fie una precum suntem Noi Dar nu numai pentru acestia Ma rog, ci si pentru cei ce vor crede in Mine, prin cuvantul lor, ca toti sa fie una, dupa cum, Tu Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis. Si slava pe care Tu M-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca sa fie una, precum Noi una suntem. Eu intru ei si Tu intru Mine, ca ei sa fie desavarsiti intru unime, si sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca l-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine 5. De aici rezulta ca modul unirii sau al comuniunii intre Tatal si Fiul, sau intre Tatal, Fiul si Sfantul Duh este modelul dupa care trebuie sa se realizeze uniunea intre toti fiii lui Dumnezeu, dupa har, in comunitate Trupului tainic al Domnului, dar totodata si principiul acesteia 6. Asadar, Biserica, in calitatea ei de mediu de restaurare a oamenilor, in comuniunea de iubire cu Dumnezeu si intreolalta nu poate avea alt izvor si un alt model decat Sfanta Treime. De aceea, cand Iisus vorbeste de unitatea Bisericii si se roaga pentru ea, El nu da ca exemplu (pentru aceasta unitate) nici Imperiul roman si nici Republica Elina, nici o alta forma de organizare politica sau sociala, ci relatiile interpersonale din Sfanta Treime 7. Dar, Sfanta Treime nu reprezinta numai un model care ii ramane exterior Bisericii, oricat de desavarsit ar fi el, ci o realitate, sau mai bine zis realitatea sau existenta perfecta, cu care ea trebuie sa se uneasca, fara confuzie 8. Se citeaza astfel cuvintele lui Iisus: omnes sint unum (ca toti sa fie una), dar se trece cu vederea cum, modelul vietii trinitare: Precum Tu, Parinte, in Mine si Eu in Tine. Astfel se constata ca Rugaciunea lui Iisus pentru unitatea Bisericii arata ca Treimea nu este numai model pentru viata Bisericii, ci si izvorul si finalitatea ei: Ca ei sa fie una in Noi 9. Dar, ceea ce face posibila participarea concreta si eficienta a Bisericii la viata Sfintei Trieimi este intruparea Fiului lui Dumnezeu. Prin intruparea Sa, Mantuitorul Iisus Hristos a introdus natura umana in intimitatea cea mai profunda a Treimii si i-a dat putinta participarii vesnice la viata Treimica. Din acest motiv este Hristos Capul Bisericii si Biserica este Trupul Sau (Efeseni I, 22). Iar prezentarea Bisericii ca Trup al lui Hristos nu inseamna o ecleziologie opusa sau paralela, vis-à-vis sau alaturi de imaginea trinitara a Bisericii. Persoanele umane care formeaza Trupul (tainic) al lui Hristos participa la viata treimica. Biserica inteleasa ca Trup al lui Hristos este plina de Duhul Sfant, si prin aceasta plina de viata treimica 10. Astfel, intruparea este Taina prin care Sfanta Treime intra in comuniune pentru totdeauna cu umanitatea, iar aceasta are loc in Iisus Hristos, Fiul si Cuvantul Tatalui intrupat. Prin urmare, de aspectul trinitar al Bisericii se leaga in mod inseparabil aspectul hristologic. Propriu-zis, unul trimite la celalalt si amandoua aspectul pnevmatologic, toate trei evidentiind aspectul de comuniune al Bisericii 11. In acest context, putem constata, pe de o parte, ca aspectul trinitar al eclesiologiei isi are temeiul in aspectul hristologic, deoarece in Hristos se descopera taina comuniunii trinitare. Dorinta Lui este ca Biserica sa dobandeasca chipul Sfintei Treimi. Biserica traieste in Duhul Sfant din Hristos. De aceea, Hristos ramane Capul Bisericii 12. Pe de alta parte, numai intrucat Hristos ramane permanent Capul Bisericii, aceasta se poate impartasi continuu de Sfanta Treime ca model, putere si implinire a vietii ei de comuniune 13. Exprimand taina vietii de comuniune a persoanelor Sfintei Treimi, Biserica este ea insasi o icoana a relatiilor treimice, continuand in acelasi timp lucrarea mantuitoare a Intemeietorului ei divin in lume, ca esenta si finalitate a relatiei personale dintre Dumnezeu si om. Insa Biserica in calitatea ei de icoana a Sfintei Treimi nu se zideste ca o icoana paralela sau independenta de Sfanta Treime, ci ca participare la viata treimica si ca stralucire (reflectare) in lume a acestei participari. De fapt, cand cineva devine crestin sau membru al Bisericii, aceasta se face prin Botezul in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Asadar, a deveni crestin inseamna a restabili sau a incepe comuniunea cu Sfanta Treime 14. Precizam, insa, ca aceasta restabilire intre om si Dumnezeu sau aceasta trecere de la omul creatura a lui Dumnezeu la crestinul madular al trupului tainic al lui Hristos se face numai in Biserica prin Taina Sf. Botez. Iar Cel care ne introduce in aceasta stare sau relatie cu Sfanta Treime este Duhul Sfant sau Duhul lui Hristos. Astfel, viata crestina este viata in Hristos sau in Duhul Sfant. Si numai in Hristos prin Duhul Sfant intalnim si cunoastem noi pe Tatal. Prin urmare, viata in Hristos sau viata duhovniceasca este mai intai de toate participare la viata treimica 15. In ceea ce priveste modul in care cele trei Persoane divine intra in relatie cu Biserica si Credinciosii, Sfintii Parinti afirma ca toate le face Tatal prin Fiul, in Sfantul Duh, intr-o maniera in care Tatal apare ca sursa a lucrarii, Fiul ca viata, si Duhul Sfant ca putere care concretizeaza sau finalizeaza actiunea; nici una din cele trei Persoane divine nu are o lucrare distincta care sa fie a Sa proprie, ci o viata si o lucrare unica si identica trece prin Toate Trei 16. In acest context, toate rugaciunile Bisericii incep cu invocarea Prea Sfintei Treimi: In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, aratand ca nu se poate face nici o rugaciune cu un rezultat fara credinta in Ea. De asemenea, toate rugaciunile sfarsesc cu slava Persoanelor Sfintei Treimi, cu marturisierea puterii Ei, ca temei al increderii ca ce s-a cerut in rugaciune sa va putea implini. In acest sfarsit al rugaciunii se exprima nadejdea in puterea Treimii de a implini cele cerute si in vointa Ei de a le implini. In sfarsitul rugaciunii din Biserica, precum si in ecfonisele rostite se exprima puterile si bunatatile Sfinetei Treimi, ca temei de nadejde pentru implinirea celor cerute. In Biserica si la orice inceput al unui lucru in viata de toate zilele, credinciosii se inseamna cu semnul Sfintei Cruci, insotit de invocarea Sfintei Treimi, aratandu-se prin aceasta o anumita salasuire a Treimii in fiinta lor. Facandu-ne acest semn, ne amintim ca prin Cruce ne-a eliberat Fiul intrupat al Tatalui de robia pacatului si a dusmanului nostru nevazut. Prin pomenirea Sfintei Treimi la insemnarea noastra cu semnul Crucii aratam ca nu putem desparti crucea lui Hristos de iubirea si grija Treimii fata de noi, Care a socotit ca prin Crucea suportata de Fiul lui Dumnezeu ne poate mantui, intrand prin ea in acelasi timp si vointa noastra de a ne infrana de la pornirile egoiste si de a ne darui impreuna cu Fiul, Tatalui ceresc, prin Duhul Sfant. Ea ne ajuta astfel sa ne pregatim pentru Imparatia Treimii ca Imparatie a iubirii 17. Faptul ca toate Tainele din Biserica Ortodoxa incep cu formula: Binecuvantata este imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh arata ca intreaga viata sacramentala este o introducere si o adancire in comuniunea treimica si in acelasi timp o salaslusire (inhabitare) a vietii treimice in noi. De aceea, intr-o rugaciune de la slujba sfintirii Sfantului si Marelui Mir se cere ca cei ce vor fi unsi cu aceasta sa devina locas al Sfintei Treimi 18. Tainele Bisericii incep, insa, nu numai cu invocarea numelor Persoanelor Sfintei Treimi odata cu semnul Crucii, ci si cu binecuvatarea "Imparatiei Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, care a inceput pe pamant ca Biserica si va continua vesnic in ceruri. Dupa rostirea crezului niceo-constantinopoliltan, care cuprinde credinta in Sfanta Treime si in lucrarea Ei creatoare si mantuitoare si in fagaduinta vesnicei fericiri ce ne-o va da, preotul le doreste credinciosilor si roaga pe Dumnezeu sa le dea cele dorite de Sfantul Apostol Pavel adresatilor sai din Corint: Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea (comuniunea) Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti 19. Credinciosii doresc preotului la fel. De fapt, acestea ne vin de la Sfanta Treime, pentru ca acestea le are Ea Insasi: dragostea si comuniunea 20. Acestea se realizeaza in cadrul Sfintei Liturghii, pentru ca intreaga Sfanta Liturghie, rugaciunea prin excelenta a Bisericii este o introducere spirituala progresiva in Imparatia sau Comuniuea Sfintei Treimi. Impartasirea (comuniunea) euharistica cu Trupul si Sangele lui Hristos este, de fapt, culmea acestei comuniuni cu Treimea in viata sacramentala. 21 In ceea ce priveste rolul pe care fiecare Persoana Treimica il desfasoara asupra noastra in Biserica, aceasta este foarte bine prezentat in rugaciunea: Nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul, acoperamantul meu este Duhul Sfant. Treimea Sfanta, marire Tie. Asadar, de la Tatal porneste mantuirea noastra in orice act savarsit in cadrul ei, precum a pornit si creatiunea; prin Fiul se infaptuieste ea si orice act in cadrul ei; Duhul Sfant ne acopera cu puterea Lui, ne apara in starea in care am fost ridicati, ca sa ramanem si sa ne intarim in starea de mantuire sau imparatie Treimii 22. Prin urmare, viata crestina este viata in Hristos sau in Duhul Sfant, caci numai in Hristos prin Duhul Sfant intalnim si cunoastem noi pe Tatal 23, iar viata in Hristos sau viata duhovniceasca nu este altceva decat o participare directa la viata treimica. Intrarea in aceasta viata nu se poate face decat prin Botezul facut in numele Sfintei Treimi, si nu putem sa ne impartasim din plinatatea ei decat prin harul divin venit din fiecare Taina. Apoi, numai in si prin Sfanta Liturghie, care se incheie cu impartasirea credinciosilor cu Trupul si Sangele Fiului intrupat al Tatalui, credinciosii fac in mod special experienta inaintarii lor comune in Imparatia Sfintei Treimi, simtind-o tot mai adanc in ei pe Aceasta, cu iubirea Ei, care devine si iubirea lor introlalta, si traind astfel comuniunea tot mai calda intre ei din puterea comuniunii cu Ea 24. Impartasirea pe care credinciosii o fac cu Trupul si Sangele Domnului nu o fac numai pentru prezent, ci ei o fac pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu pururea si in vecii vecilor. Iar chipul imparatiei viitoare a lui Dumnezeu il reprezinta Biserica in care si intra si se inainteaza prin Sf. Taine. Astfel Biserica este forma pamanteasca de acum a Imparatiei Cerurilor, este arvuna Imparatiei desavarsite 25. Un alt aspect al relatiei dintre Biserica si Sfanta Treime este unitatea. Precum cele Trei Persoane sunt Una, dupa cuvantul Mantuitorului ca toti sa fie una . 26, tot astfel, multitudinea de persoane care intra in Trupul tainic al lui Hristos prin Botez sa fie una prin credinta si trairea in aceeasi unica dumnezeire. Dupa cum am aratat mai sus, Biserica se intemeiaza pe intruparea sau este o intrupare continua si prin aceea ca are menirea si puterea sa actualizeze in fiecare credincios si in toti impreuna unirea cu Dumnezeu, prin har, dupa modelul teandric al lui Hristos. In acest sens Iisus Hristos, vazut ca Ratiunea si Iubirea unificatoare a tuturor, este el insusi Biserica, intrucat ea este modul prin care trece din virtualitate in actualitate, pe masura ce restabileste in cei pe care ii aduna in Sine, iubirea fata de El si intreolalta. Biserica nu se poate concepe fara acest rol unificator care este identic cu insasi misiunea ei mantuitoare 27. Rolul unificator al Bisericii, precum si actiunea ei mantuitoare in Hristos isi gaseste temeiul numai in intruparea Mantuitorului. Domului S-a intrupat, S-a rastignit si a inviat ca om, ca sa adune pe toti cei dezbinati in Sine, in infinitatea iubirii Sale fata de Tatal si a Tatalui fata de El. Unificarea aceasta a tuturor in Sine constituie insasi esenta mantuirii. Caci unitatea aceasta inseamna unitatea in Dumnezeu Cel prefericit si vesnic. De altfel, in afara de Dumnezeu nu este cu putinta unitatea, deci nici mantuirea 28. Chezasia unitatii Bisericii o reprezinta insasi prezenta lui Hristos in ea, intrucat El lucreaza si ca Logos si ca Mantuitor la unirea tuturor cu Sine in spatiul Bisericii. Unde este Hristos, este unitate, caci unde este Hristos este iubirea care vrea sa-i imbratiseze pe toti in Sine si sa-i infatiseze Tatalui. Unitatea nu se poate dobandi, decat prin inradacinarea in Hristos, care este Cuvantul lui Dumnezeu devenit accesibil noua prin intrupare, ca sa ne readune pe toti in unitatea Sa. Dezbinarea nu este decat iesirea din aceasta temelie neschimbata si unitara. 29 In Biserica, Hristos este prezent si lucreaza intr-un mod superior prezentei si lucrarii Sale in lume, inainte de intrupare. Propriu-zis, El S-a intrupat ca sa intemeieze Biserica, unind-o cu Sine si facandu-se prezent si transparent prin Duhul Sfant in viata si lucrarea ei. Intemeind-o in Sine, in unirea ipostatica a celor doua firi ale Sale, in unitatea teandrica a Persoanei Sale, Hristos a fundamentat Biserica pe acelasi model unitar teandric, care se prelungeste prin Trupul Sau jertfit, inviat si deplin pnevmatizat, din El in ea 30. Creatorul si sustinatorul unitatii Bisericii este Intemeietorul si Carmaciul ei, Care ne-a unit cu El si S-a unit cu noi si S-a facut prin toate una cu noi, in asa fel incat: cel ce priveste la aceasta lume noua a zidirii Bisericii, vede in ea pe Cel ce este si S-a facut in ea toate in toti, pe Hristos Cel ce a adunat pe cele ratacite si imprastiate intr-o unitate si le-a facut pe toate o singura Biserica, o singura turma 31. Pentru ca modelul teandric sa tina de insasi fiinta Bisericii, sa nu-i ramana exterior sau imposibil de realizat, Hristos impartaseste necontenit Bisericii Trupul Sau indumnezeit, fiecarui credincios al Bisericii, dar nu in mod separat, ci intr-o unitate de iubire sau intr-o comuniune ce se adanceste tot mai mult. Din acest trup indumnezeit sau din Hristos euharistic, Duhul Sfant lucreaza prin energiile necreate, personalizante si creatoare de comuniune, la adunarea tuturor sub acelasi Cap Hristos Mantuitorul 32. Sfintii Parinti vad temelia unitatii Bisericii in prezenta aceluiasi Trup jertifit si inviat, si ca atare umplut de infinitatea iubirii dumnezeiesti, in toate madularele Bisericii. Iar, intrucat Trupul lui Hristos este plin de Duhul Sfant, care iradiaza din El ca o energie unificatoare si datatoare de viata si de sfintenie, contrare egoismului separatist, a doua temelie a unitatii Bisericii este, dupa Sfintii Parinti, Duhul Sfant. Propriu-zis, el infatiseaza Trupul lui Hristos si pe Duhul Sfant ca o dualitate nedespartita, producand si sustinand unitatea Bisericii 33. Aceasta dualitate, Hristos si Duhul Sfant, uniti perihoretic intre ei cu Tatal, impartasesc continuu Bisericii viata din viata comunitara a Sfintei Treimi, sursa si modelul suprem al comuniunii. Astfel, Biserica traieste in oceanul de iubire dintre Persoanele Sfintei Treimi. Asa cum nu se pot desparti Cele Trei Persoane din unitate lor iubitoare, asa nu se pot desparti nici Biserica de Dumnezeu si nici membrii ei credinciosi intreolalta, in profunzimea vietii lor 34. Ceea ce alimenteaza aceasta unitate si-i da stabilitate, durabilitate si perspectiva este Trupul lui Hristos, plin de Duhul Sfant, care vine continuu in Biserica si in fiecare madular ca un val mereu nou de iubire, pe baza actului voluntar al acestora de a se impartasi de El 35. Pr. Lector Gheorghe Zamfir, Mitropolia Olteniei, serie noua, anul LI, nr. 5-6, septembrie-decembrie 1999, pag. 55-62. NOTE BIBLIOGRAFICE 1. Magistrand Dumitru Gh. Radu, Invatatura Ortodoxa si Catolica despre Biserica, in Ortodoxia, anul VII (1954) nr. 4, p. 537. 2. Vl. Lossky, Essai sur la Theologie mystique de LEglise dOrient, Paris, Aubier, 1944, p. 64; Magistrand Dumitru Gh. Radu, art. cit., p. 537. 3. Teologia Dogmatica si Simbolica, vol. II, p. 771. 4. Ibidem. 5. Ioan XVII, 11, 20-23. 6. Magistrand Dumitru Gh. Radu, art. cit., p.538. 7. Dr. Dan Ilie Ciobotea, Dorul dupa Biserica nedespartita sau Apelul tainic si irezistibil al iubirii Treimice, in Ortodoxia XXXIV (1982) nr. 4, p. 592. 8. Preot Stefan Buchiu, Intrupare si unitare, Restaurarea cosmosului in Iisus Hristos, Editura Libra, Bucuresti, 1997, p. 150. 9. Dr. Dan Ilie Ciobotea, art. cit., p. 592. 10. Idem, Ibidem, p. 592-593. 11. Pr. Stefan Buchiu, op. cit., p. 150. 12. Pr. Asist. Dumitru Gh. Popescu, Ecleziologia romano-catolica , p. 404. 13. Pr. Stefan Buchiu, op. cit., p. 151. 14. Dr. Dan-Ilie Ciobotea, art. cit., p. 593. 15. Idem, Ibidem. 16. Sfantul Atanasie, Scrisoarea I catre Serapion, P.G. 26, 596 A. 17. Pr. Porf. Dumitru Staniloae, Sfanta Treime, creatoarea, mantuitoarea si tinta vesnica a tuturor credinciosilor, in Ortodoxia, anul XXXVIII (1986) nr. 2, p. 34. 18. Dr. Dan-Ilie Ciobotea, art. cit., p. 593. 19. II Corinteni, XIII, 13. 20. Pr. Prof. Dumitru Staniloae, art. cit., p. 36. 21. Dr. Dan Ilie Ciobotea, art. cit., p. 36. 22. Pr. Prof. Dumitru Staniloae, art. cit., p. 36. 23. Ioan XIV, 6-10; Romani, VIII, 15. 24. Pr. Prof. Dumitru Staniloae, art. cit., p. 38. 25. Idem, Ibidem. 26. Ioan XVII, 24. 27. Sf. Maxim Marturisitorul, Ambigua, p. 269, nota 337. 28. Pr. Prof. Dumitru Staniloae, Teologia Dogmatica Ortodoxa, Vol. II. P. 255. 29. Idem, Ibidem, p. 256. 30. Pr. Stefan Buchiu, op. cit., p. 153-154. 31. Pr. Prof. Dumitru Staniloae, op. cit., p. 258. 32. Pr. Stefan Buchiu, op. cit., p. 154. 33. Pr. Prof. Dumitru Staniloae, op. cit., p. 258. 34. Idem, Ibidem. 35. Idem, Ibidem, p. 258-259. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 16:09
Adaugam aici un cuvint al Sfintului Vasile cel Mare despre persoanele Sfintei Treimi: Tatal: inceputul
tuturor, cauza existentei pentru toate cite exista, radacina tuturor celor ce vietuiesc. De la El a venit izvorul vietii, intelepciunea, puterea, chipul cel neschimbator al nevazutului Dumnezeu, Fiul, Carele din Tatal s-a nascut, Cuvintul cel viu, Carele este Dumnezeu si Carele este la Dumnezeu, iar nu venit sau adaugat din alta parte, Cel ce este mai inainte de veci, iar nu dobindit mai pe urma, Fiu, iar nu creatura, facator, iar nu faptura, creator, iar nu creat, Carele este toate cite este Tatal. Cind am rostit cuvintul "Fiu", am rostit si cuvintul "Tatal". Tu, crestine, sa-mi respecti atributele acestea. Asadar, Fiul, raminind in ceea ce este El - in ceea ce priveste atributele Sale - toate este cite este Tatal, conform glasului Domnului Insusi, Care a spus: "Toate cite are Tatal sint ale Mele". Intradevar, cite i se adscriu - ca atribute - prototipului model, toate sint ale chipului prototipului. "Caci noi am vazut - zice Evanghelistul - slava Lui, slava ca a Unuia nascut din Tatal", adica dintre minunile care I-au fost date Lui, nici una nu I s-a dat dintr-un sentiment de darnicie sau din indatorire, ci I sau dat, pentru ca Fiul poseda vrednicia - maiestatea - dumnezeirii parintesti, din partasia cea dupa natura cu Tatal. Faptul de "a primi" este ceva comun si cu privire la creatura, dar notiunea de "a poseda" sau " a avea" dupa natura - in chip firesc - este proprie numai pentru cel ce s-a nascut. Asadar, ca Fiu, in mod natural, poseda cele ale Tatalui, iar pe de alta parte, ca Unul nascut, pe toate - ale Tatalui - le cuprinde intru Sine, fiindca nimic nu are de impartit cu altcineva. Prin urmare, din insasi denumirea de "Fiu", noi invatam ca El este partas la natura - firea - Tatalui, iar nu creat dintr-o porunca formala; invatam ca El a stralucit pururea din fiinta divina, fiind impreuna cu Tatal in eternitate, fiind egal in putere, egal intru slava. Si ce altceva este El, decit pecete - sigiliu - si chip, Page 65 of 449 care Il arata pe Tatal intreg intru El (Fiul)? Toate cite ti se povestesc tie, crestine, dupa aceea, rezultind din alcatuirea trupeasca a Fiului, Care a savirsti mintuirea oamenilor, mintuire pe care ne-a dovedit-o limpede prin trupul Sau real, si anume: expresiile ca El "a fost trimis" si ca "nimic nu poate sa faca de la Sine" si ca "a primit porunca" si, toate cite mai sint de felul acesta, sa nu-ti creeze cumva porniri dusmanoase, spre micsorarea dumnezeirii Celui Unuia nascut. Tu observa ca, daca El a consimtit sa se umileasca din cauza neputintei tale omenesti, nicidecum nu era indatorat sa savirseasca micsorarea maretiei Celui puternic. Tu sa intelegi, insa, notiunea de natura sau fire, intrun mod vrednic de Dumnezeu, dar totodata primeste cu buna judecata intelesul cuvintelor cu privire la cele mai de umilinta ale Fiului... ". "Sfintul Duh este acolo unde este Fiul si acolo unde este Tatal si va vedea totodata ca El Insusi poseda toate atributele Lor in mod consubstantial, dupa natura: bunatatea, dreptatea, sfintenia, viata. Noi stim ca Sfinta Scriptura spune: "Duhul Tau Cel bun" si iarasi, "Duhul Cel drept", si din nou "Duhul cel sfint", iar Apostolul zice: "Legea Duhului vietii". Nimic din aceste atribute nu-I este adaugat Sfintului Duh de afara, nici nu I-a venit mai tirziu, ca ceva neasteptat, ci asa precum actiunea de a incalzi nu se poate desparti de foc, precum actiunea de a lumina nu se poate desparti de lumina, tot asa nu pot fi despartite de Sfintul Duh atributele de a sfinti, de a da viata, de bunatate, de dreptate. Asadar, acolo este situat Sfintul Duh, acolo, in natura sau firea fericita, nefiind numarat cu o multime - de persoane -, ci fiind contemplat in Treime, fiind enuntat ca unitate - ca persoana unica - iar nu inteles ca fiind o impreunare de mai multi - intr-o ceata. Precum Tatal Unul este, si Fiul Unul este si tot asa, si Sfintul Duh Unul este. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 16:15
nom, TRINIDAD
tip, DOCT ver, ÁNGEL, VIRGEN, ESPÍRITU SANTO vet, Este término, empleado por primera vez por Tertuliano (siglo II d.C.), expresa una magna verdad bíblica. El Dios único se revela a nosotros en las tres Personas del Padre, y del Hijo, y del Espíritu Santo. Hay dos facetas a considerar en base a los textos: (a) la deidad esencial del Hijo y del Espíritu Santo, siendo innecesario tratar la del Padre; (b) el hecho de que las tres Personas son un único y mismo Dios. (a) Deidad de Cristo. Véase DEIDAD DE CRISTO. (b) Deidad del Espíritu Santo. Véase DEIDAD DEL ESPÍRITU SANTO. (c) La unidad de esencia de las tres Personas divinas. Ya al revelar constantemente al Dios único, el AT hace presentir la pluralidad en el seno de la Deidad. En Gn. 1:1 se dice, lit.: «En el principio creó los Dioses» («Elohim», forma plural, con el verbo en singular), y Gn. 1:2 ya menciona al Espíritu de Dios presente en el acto creacional. En Gn. 1:26 dice: «Hagamos al hombre a nuestra imagen, conforme a nuestra semejanza». Después de la caída, Dios dice: «He aquí el hombre es como uno de nosotros ...» (Gn. 3:22). El NT presenta constantemente a las Tres Personas unidas en la obra de la salvación de la misma manera en que se han manifestado unidas en la de la creación. El Padre, el Hijo y el Espíritu Santo se manifestaron en el bautismo de Jesús (Mt. 3:16-17). Cristo ordenó que los discípulos sean bautizados en el nombre (singular) del Padre, y del Hijo, y del Espíritu Santo (Mt. 28:19). El nuevo nacimiento es posible por la regeneración obrada por el Espíritu Santo, el amor del Padre, y el don del Hijo, que murió en la cruz por nuestros pecados (Jn. 3:5-6, 14-16). El Padre, el Hijo y el Espíritu vienen a hacer Su morada en el corazón del creyente (Jn. 14:17, 23; cfr. 1 Co. 3:16-17; 6:19; Col. 1:27); comunican juntos la plenitud de la vida divina (Ef. 3:14, 16-19). La bendición apostólica se da en el triple nombre de la Deidad (2 Co. 13:13). La resurrección de Cristo es atribuida al Padre, al mismo Jesús, y al Espíritu (Hch. 2:24; Jn. 2:19; 10:17-18; Ro. 8:11); así será con la resurrección de los creyentes (Jn. 5:21; 6:40; Ro. 8:11; cfr. otros pasajes trinitarios: Hch. 2:33; 1 Co. 12:4-6; Ef. 4:4-6; 1 P. 1:2; Ap. 1:6, etc.). Las Tres Personas de la sola Deidad están unidas de tal manera que manifiestan la plenitud del solo Dios viviente: Cada persona cumple las mismas obras y recibe la misma adoración; participan del único Ser indiviso de la Deidad, manteniendo al mismo tiempo una relación tripersonal de amor y comunicación en el seno de la Deidad, con una perfección y armonía infinitas, con una total unidad, un amor infinito, una sumisión perfecta al Padre, de quien proceden eternamente el Hijo y el Espíritu Santo, que procede del Padre y del Hijo (Jn. 15:26; Ro. 8:9; Gá. 4:6). El estricto monoteísmo del AT no queda afectado en absoluto. Simplemente, al revelarse plenamente en la persona de Cristo, Dios nos ha dado a conocer más realidades acerca de la inefable naturaleza del Dios único y verdadero. En el AT, tenemos ante todo la revelación del Creador y Señor soberano, «Dios por nosotros»; en los Evangelios, el Señor se encarnó, llegando a ser «Dios con nosotros», Emanuel. Una vez obrada la redención, en Pentecostés vino a ser «Dios en nosotros» por el Espíritu Santo. El dogma de la Trinidad ha suscitado numerosas controversias y ensayos de explicación. Sin embargo, el creyente debe aceptar que un ser finito no puede abarcar al Infinito. ¿Quién puede sondear tal hondura? Acerca de nuestro mismo ser, Pablo menciona el espíritu, el alma y el cuerpo (1 Ts. 5:23), y no nos es posible determinar cómo están unidos y cómo tres esencias llegan a formar una sola persona. El hecho revelado de Tres Personas en el único ser de la Deidad, manteniendo, en el contexto de este único ser, una relación interpersonal de amor y comunión mutuas, no puede ser rechazado como contrario a la razón. No hay ninguna contradicción. No se afirma que Dios sea «una persona en tres personas», sino «Tres Personas en un solo Ser». Esto no es contradictorio. Supera la razón humana, pero no milita contra ella. La negación de esta verdad no proviene de una imposibilidad lógica; nuestra incapacidad de comprenderlo se debe a nuestra limitación. Es una doctrina que debe ser aceptada aunque no pueda ser comprendida. Como tampoco puede ser comprendida la existencia eterna de Dios, la maravilla de Su creación; como el hombre no puede comprender su propia naturaleza. La misma realidad, ignorada por nuestra familiaridad con ella, es incomprensible. ¡Cuánto más las riquezas del Ser de Dios, que Él se ha placido en comunicarnos en cierta medida! La respuesta ante este misterio revelado en la Biblia es la adoración al Dios único y verdadero, Padre, e Hijo, y Espíritu Santo. Bibliografía: Bellet, J. G.: «The Son of God» (Bible Truth Publishers, Oak Park, Illinois, reimpr. S/f); Carballosa, E. L.: «La Deidad de Cristo» (Pub. Portavoz Evangélico, Barcelona, 1982); Chafer, L. S.: «Teología Sistemática» (Publicaciones Españolas, Dalton, 1974); Chafer, L. S.: «Grandes Temas Bíblicos» (Pub. Portavoz Evangélico, Barcelona, 1976); Flores, J.: «El Hijo Eterno» (Clíe, Terrassa, 1983); Kelly, W.: «Lectures on the Doctrine of the Holy Spirit» (Bible Truth Publishers, Oak Park s/f); Lacueva, F.: «Un Dios en Tres Personas» (Clíe, Terrassa, 1974); Lacueva, F.: «Espiritualidad Trinitaria» (Clíe, 1983); Lacueva, F.: «La Persona y la Obra de Jesucristo» (Clíe, 1979); Ryrie, C. C.: «Síntesis de Doctrina Bíblica» (Pub. Portavoz Evangélico, Barcelona, 1979); Pache, R.: «La Persona y la Obra del Espíritu Santo» (Clíe, Terrassa, 1982); Palmer, E.: «El Espíritu Santo» (El Estandarte de la Verdad, Edimburgo s/f). nom, (sursa: Diccionario Biblico) |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 17:14
CELE MAI FRECVENTE ERORI DE
INTERPRETARE A BIBLIEI O SCURTĂ DEFINIRE A 20 DE ERORI DE INTERPRETARE Urmărind atent metodologia deformării Scripturii putem distinge niște erori de interpretare a Bibliei care se repetă de la o mișcare religioasă la alta și care demonstrează încălcarea, ignorarea sau în cel mai bun caz, săraca cunoaștere a principiilor hermeneuticii. Aceasta fiind o știință exactă care odată angajată cu onestitate în procesul de interpretare a Bibliei face dreptate textului ei și ne face cunoscut ceea ce Dumnezeu vrea să comunice prin Cuvîntul Său și nu ceea ce subiectivitatea umană sar strădui să intuiască. Desigur și aceasta știință poate fi abuzată sau exagerată! Următoarea listă de 20 de erori de interpretare am preluat-o și am adaptat-o după excelentul material care se găsește în mai cuprinzătoarea lucrare asupra acestui subiect a doctorului James W. Sire, editorul lui Inter Varsity Press, intitulată "SCRIPTURE TWISTING - 20 WAYS THE CULTS MISREAD THE BIBLE" ("Deformarea/Răstălmăcirea Scripturii - 20 de moduri în care cultele abuzează Biblia"). Motivul meu în rezumarea acestora este pentru a oferi accesibilitate mai multor creștini și pentru simplificarea sarcinii noastre de creștini de a "nu lua deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osîndindu-le" (Efes.5:11), adică de a ne proteja de falsuri spirituale și de a le demasca public. Ca și creștini am mai fost însărcinați să "luptăm pentru credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna" (Iuda 3), care înseamnă că este de datoria noastră să apărăm Evanghelia de deformări și falsuri. În zarva creată în jurul "dreptului fiecăruia de a interpreta Biblia cum vrea", evidențierea acestor abuzuri ale unor oameni subiectivi asupra obiectivului Cuvînt al lui Dumnezeu devine absolut necesară, avînd în vedere că Biblia pronunță în mod expres ca "nimeni să nu adauge sau să scoată din ea" (Apoc.22:l8-19), "să nu treacă peste ce este scris" (1 Cor.4:6), "să nu răstălmăcească/deformeze" (2 Petru 3:16) și să nu scoată texte din contextul lor (2 Petru 1:20-21). Cineva a spus foarte bine că, "UN TEXT SCOS DIN CONTEXT ESTE UN PRETEXT". De fapt, aceste deformări și răstălmăciri ale textelor biblice sînt PRETEXTELE întemeierii atîtor religii false și a popularizării atîtor de multe falsuri și alternative spirituale care li se oferă astăzi oamenilor. Dar, cu privire la mîntuirea sufletelor nu există cu adevărat nici o alternativă, căci Isus a zis, "Eu sînt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decît prin Mine" (Ioan 14:6). Isus a dovedit aceasta înviind din morți. El e înviat și Adevărul va învia întotdeauna. Minciuna deși poate pretinde asta, nu a înviat și nu va învia niciodată, dovedindu-se astfel minciună ! Vă atrag atenția asupra denumirilor fiecărei erori de interpretare ilustrată mai jos: Rețineți-le, știți cît de greu vă este cîteodată să le definiți altora și nu puteți ! 1) CITARE INEXACTĂ - În acest caz se face referire la un text din Biblie însă acesta ori nu este citat așa cum apare în vreo traducere standard ori este atribuit greșit. Exemplu: Maharishi Mahesh Yogi, fondatorul Meditației Transcedentale venit din India la Londra pentru a deveni gurul Beatles-ilor, susținea că, "Hristos spune: "Stai nemișcat și află că Eu sînt Dumnezeu". Textul este folosit de Maharishi pentru a învăța că eu-l nostru este Dumnezeu, o afirmație des întîlnită la acești guru orientali, și nu numai. Însă, aici Domnul Dumnezeul lui Israel este cel ce spune că este Dumnezeu și nu "eu-l" lui Maharishi ori al altuia! Pe deasupra, textul se găsește doar în Psalmi. Este o citare inexactă! Nu Hristos a spus-o, ci Tatăl Său. Textul este atribuit greșit. TRADUCERE DEFORMATĂ (denaturată) - Textul biblic este retradus însă în neconformitate cu o sănătoasă exegeză a limbii originale a textului (greacă, ebraică), cu scopul de a fi conformat doctrinei preconcepute și preformulate a unui anume cult. 1 Exemplu: Martorii lui Iehova traduc Ioan 1:1 în felul următor: "La început era Cuvîntul și Cuvîntul era cu Dumnezeu, și Cuvîntul era un dumnezeu" (?!). Este un fapt binecunoscut că gramatica limbii grecești nu permite introducerea acestui articol nehotărît "un" înaintea ultimului "Dumnezeu" din text. Dacă se face acest lucru în Ioan 1:1 atunci respectiva regulă gramaticală ar trebui aplicată cu uniformitate mai multor texte ca, Mat.5:9; 6:24, Luca 1:35, 78; 2:40, Ioan 1:6,12,13,18; 3:2,21; 9:6,33; Rom.1:7,17,18; 1Cor.1:30; 15:10; Filip.2:11,13; Tit 1:1....și atunci în Creștinism am avea cel puțin doi dumnezei, Iehova, Dumnezeul Atotputernic și încă "un" dumnezeu, pe care știm foarte bine că martorii îl identifică în persoana lui Isus Hristos. Dar această retraducere tendențioasă s-a făcut fiindcă Martorii neagă că Isus este ca natură Dumnezeu egal Tatălui și au dorit să potrivească Biblia pe calapodul acestei doctrinei a lor. PRETEXTUL BIBLIC (sau, MOMEALA BIBLICĂ) - Un text al Scripturii este citat cu intenția mascată de a atrage/captiva atenția cititorilor ori a ascultătorilor, citare care apoi este urmată de o învățătură atît de nebiblică încît celor mai mulți le-ar părea extrem de dubioasă dacă nu ar fi fost precedată de o referire la Scriptură ! Din păcate, realitatea ne demonstrează că există oameni care sînt înclinați să accepte astfel de doctrine stranii doar fiindcă vin înveștmîntate în versete biblice. Neîndoielnic, trăim vremurile despre care Pavel vorbește în 2 Timotei 4:3-4! Exemplu: Misionarii mormoni citează Iacov 1:5 care promite înțelepciunea lui Dumnezeu tuturor acelora care i-o cer și continuă explicînd că atunci cînd Joseph Smith, întemeietorul Mormonismului a făcut lucrul acesta, lui i-a fost făcută o revelație din care el a dedus că Dumnezeu Tatăl are un trup material. La aceași experiență îi îndeamnă misionarii mormoni pe toți cei dispuși să-i asculte, spunîndle că dacă simt "fierbințeală" sau "căldură" în piept, Dumnezeu le vorbește?! Textul din Iacov este doar "momeala" cu care îi conving să încerce experiența aceasta ! 4) IGNORAREA CONTEXTULUI IMEDIAT - Se citează un text din Scriptură, dar acesta este îndepărtat și izolat de versetele care-l înconjoară și care formează contextul lui imediat în baza căruia i s-ar fi putut deduce adevăratul sens. Exemplu: Alan Watts, cel care a scris cartea "Beyond Theology" ("Dincolo de Teologie"), atacă autoritatea lui Isus și a Cuvîntului Său citînd prima jumătate a versetului din Ioan 5:39 ("Voi cercetați Scripturile, pentru că socotiți că în ele aveți viața veșnică..."), pretinzînd că Isus contestă accentul prea mare pus de ascultătorii Săi pe Vechiul Testament, dar restul contextului imediat spune, "dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. Și nu vreți să veniți la Mine, ca să aveți viața !" (vers.39-40), care demonstrează că de fapt Isus recunoaște valoarea, inspirația și autoritatea Vechiului Testament ca fiind o mărturie privitoare la El. Trebuie menționat că aceasta este una dintre cele mai întîlnite erori de interpretare nu doar la cultiști, ci din păcate la creștini care frecventeză biserici biblice ! Din punctul de vedere al Bibliei ca și scriere, cea mai elementară eroare de interpretare constă din neluarea în seamă a contextului imediat al unui text pus în discuție. Literatura mișcărilor religioase false abundă de astfel de exemple. 5) CONTRAZICERE DE CONTEXTE - Două sau mai multe versete care nu au nimic în comun sau dacă au o legătură aceasta este foarte greu de depistat, sînt asociate ca și cum unul ar fi un comentariu al celuilalt. Exemplu: Mormonii asociază Ieremia 1:5 cu Ioan 1:2,14 sugerînd astfel că ambele versete vorbesc despre existența de dinainte de nașterea în lumea aceasta a tuturor ființelor omenești. Cu toate acestea Ieremia 1:5 se referă la precunoașterea (cunoașterea mai dinainte) de către Dumnezeu a lui Ieremia și nu la existența lui (Ieremia) de dinainte de naștere, iar Ioan 1:2 se referă într-adevăr la pre-existența lui Dumnezeu Fiul, dar sub nici o formă la aceea a ființelor omenești. 2 6) EXAGERARE - Din textul biblic este trasă o concluzie mult prea detailată sau mai exactă decît ne-o îngăduie textul. Exemplu: Manualul mormon de misiune citează pilda fecioarelor (Mat.25:1-13) pentru a argumenta ideea că "viața aceasta de muritor este perioada provizorie în care ne pregătim să-l întîlnim pe Dumnezeu". Dar pilda fecioarelor înseamnă fără îndoială ceva mai puțin exact, spre exemplu, faptul că oamenii ar trebui să fie pregătiți oricînd pentru a-l întîlni pe Dumnezeu sau de a fi gata pentru cea de-a Doua Venire a lui Isus Hristos. Evident, aceasta este o formă destul de subtilă de exagerare, dar ce ziceți de o celebră pretenție a unei respectabile biserici: Petru, a fost primul papă !? 7) JOC DE CUVINTE - Un cuvînt sau o expresie dintr-o traducere a Bibliei este examinată și interpretată ca și cum revelația s-a făcut în respectiva limbă în care este făcută traducerea. Exemplu: Mary Baker Eddy, fondatoarea cultului Științei Creștine (Christian Science) afirmă că numele Adam este alcătuit din două cuvinte "A" ( în engleză, "un" ) și "Dam" ( în engleză, "baraj", "dig", "piedică") și îl interpretează ca însemnînd, "obstacolul pe care șarpele și păcatul îl va pune între om și Dumnezeu, creatorul lui". Dar limba originală a revelației este ebraica și aramaica și nu engleza, iar în această limbă Adam nu înseamnă și nici nu simbolizează vreun dig ! 8) FALSUL FIGURATIVULUI - Care poate însemna, (1) a confunda exprimarea literală cu cea simbolică/figurativă, sau (2) a confunda exprimarea simbolică cu cea literală. Exemplul (1): Marry Baker Eddy, întemeietoarea cultului Științei Creștine interpretează "seara" ca însemnînd "încețoșarea gîndirii morale; slăbiciunea minții muritoare; vederi obscure; pace și tihnă" (?!). Exemplul (2): Teologul mormon Tames Talmage interpretează profeția "vei fi doborît la pămînt și de acolo vei vorbi" (Isaia 29:4), ca însemnînd faptul că Dumnezeu le va vorbi oamenilor prin Cartea lui Mormon care a fost descoperită în pămîntul înălțimii Cumorah, din statul New York, la sfîrșitul secolului trecut ?! 9) INTERPRETĂRI SPECULATIVE ALE PROFEȚIEI PREDICTIVE - O profeție predictivă (deci, care privește viitorul) este explicată cu prea mare ușurință de evenimente istorice deosebite în ciuda faptului că foarte serioși cercetători biblici consideră interpretarea extrem de dubioasă/îndoielnică. Exemplu: Toiagul lui Iuda și toiagul lui Iosif din Ezechiel 37:15-23 sînt interpretate de către mormoni ca însemnînd Biblia și Cartea lui Mormon. Alt exemplu: Martorii lui Iehova folosesc evenimentele din 1914 (primul război mondial) ca însemnînd revenirea în secret și invizibilă a Domnului Isus Hristos. Revenire, care bineînțeles le-a fost revelată doar lor ! Martorilor ! 10) A SPUNE DAR A NU CITA - Un autor afirmă că Biblia spune cutare și cutare lucru dar nu citează textul exact la care face referire (fapt care indică că s-ar putea să nu existe nici un text care să susțină respectivul lucru!). Exemplu: Se vehiculează în lume că Biblia spune că, "Dumnezeu îi ajută pe aceia care se ajută singuri". Pe lîngă că nu există nici un text care să autorizeze o astfel de concepție, Isus a venit ca să-i salveze doar pe cei care nu se mai pot ajuta singuri. Exemplu: Erich Von Däniken, autorul celebrei cărți Amintiri despre viitor" afirmă că, "fără să consult Exodul, par să-mi amintesc că Arca Legămîntului era adesea înconjurată de scîntei". No comments ! 3 11) CITARE PREFERENȚIALĂ - Pentru a aduce dovezi în favoarea unui argument este citat doar un număr limitat (selectat) de texte, pe cînd învățătura completă a Bibliei asupra acelui subiect ne conduce la o concluzie cu totul diferită de cea a autorului erorii. Exemplu: Martorii lui Iehova critică conceptul tradițional creștin al Trinității fără a lua în considerare toate textele cu care cercetătorii biblici documentează în mod incontestabil prezența acestui concept în Biblie. Astfel ei citează Ioan 14:28, "Tatăl este mai mare decît Mine", dar ignoră sau răstălmăcesc Ioan 10:30 unde se spune, "Eu și Tatăl, una sîntem", precum și multe altele care de fapt, afirmă trinitatea. 12) DOVADĂ INADECVATĂ - O generalizare pripită este dedusă dintr-o dovadă prea săracă. Exemplu: Martorii lui Iehova învață că transfuzia de sînge este nebiblică și este interzisă de Dumnezeu, dar argumentul biblic pe care-l citează nu se adresează direct subiectului sau nu sprijină deloc această interdicție a transfuziilor de sînge. Mîncarea sîngelui animalelor sacrificate idolilor are o cu totul altă semnificație decît transfuzia de sînge uman făcută în contextul salvării vieții omenești (Fapte 15:29). Acest pasaj vorbește despre interdicția Vechiului Testament împotriva mîncatului sau băutului de sînge provenit de la animale sacrificate idolilor (vezi, Gen.9:3-4). Cu toate acestea, o transfuzie de sînge nu este totuna cu a "mînca" sau a "bea" sînge. Lucrul acesta se poate demonstra după cum urmează. Întîi, chiar dacă un doctor administrează unui pacient hrană intravenos și numește lucrul acesta "mîncare" sau "hrănire intravenoasă", a-i administra sînge pe aceași cale, deci intravenos, înseamnă cu totul altceva fiindcă sîngele nu este recepționat de corp ca "hrană" sau "mîncare" ! A spune că hrănirea intravenoasă și transfuzia de sînge sînt unul și același lucru, doar fiindcă se administrează aparent în același fel, dovedește cel puțin ignoranță față de rolul medical pe care acestea îl au pentru corpul omenesc. 13) DEFINIRE CONFUZĂ - Un termen biblic este atît de greșit înțeles sau interpretat încît o esențială doctrină biblică este deformată sau negată în întregime. Exemplu: Unul dintre urmașii lui Edgar Cayce, un profet fals al sec.XX cu însușiri de medium, confundă doctrina biblică a nașterii din nou cu doctrina orientală a reîncarnării ! De fapt, această definire confuză a conceptului biblic de naștere din nou se întîlnește la majoritatea susținătorilor ideii de reîncarnare. Dar, prin nașterea din nou Isus nu a învățat reîncarnarea omului, ci regenerarea spiritului său ! 14) IGNORAREA EXPLICAȚIILOR ALTERNATIVE - O anumită interpretare este oferită unui text biblic sau mai multor texte care ar putea foarte bine să fie interpretate, și adesea sînt, într-o cu totul altă manieră, dar aceste alternative nu sînt luate în considerare. Exemplu: Același Erich Von Däniken se întreabă de ce în Geneza 1:26 Dumnezeu folosește pluralul ("noastră, noi") și sugerează drept răspuns faptul că aceasta ar fi o aluzie la conversația dintre mai mulți astronauți (!?). Astfel, el dezavuează explicațiile alternative (care sînt și cele reale !) care indică că Dumnezeu vorbea fie ca "un împărat înconjurat de oștirile Sale cerești", fie că pluralul folosit aici prefigurează doctrina Trinității mai clar descrisă în Noul Testament. 15) FALSUL EVIDENT - Se utilizează cuvinte ca, "în mod evident", "neîndoielnic", "fără îndoială" sau "toți oamenii raționali susțin acest lucru" și altele de acest fel, care sînt introduse în respectiva interpretare pentru a înlocui argumente biblice sau rațiuni logice aduse în favoarea idei afirmate. Exemplu: Din nou același Erich Von Däniken spune: "Fără îndoială (sublinierea îmi aparține) că Arca Legămîntului era încărcată cu electricitate ! " (?!) Cu nici un chip, (?!) astfel de expresii nu pot nici valida și nici infirma o interpretare autoritară a 4 Scripturii. Aceasta nu se obține apelînd la falsuri evidente ca aceste expresii menite să manipuleze și să influențeze gîndirea oamenilor în lipsa unor dovezi convingătoare. 16) FALSUL SĂVÎRȘIT PRIN VIRTUTEA ASOCIERII - Care înseamnă următoarele lucruri: a) Un autor de literatură cultică sau un întemeietor al unui cult religios asociază învățăturile lui cu cele ale unor figuri recunoscute ca autorități în lumea creștină. b) Scrierile cultului sînt asemănate sau chiar identificate cu cele ale Bibliei. c) Literatura cultului imită forma scrierilor Bibliei pentru ca să sune ca și Biblia ! Exemplu pentru cazul [a]: Mary Baker Eddy, fondatoarea Științei Creștine, afirmă că ea a dobîndit capacitatea de a ajunge la "concluzii absolute prin revelație, rațiune și demonstrație..." Atunci cînd o nouă idee spirituală se naște pe pămînt, versetul profetic al lui Isaia "Căci un Copil ni s-a născut,... Îl vor numi Minunat", se împlinește din nou", spune ea. Astfel cu fiecare "idee" care-i vine, ea își însușește împlinirea profeției lui Isaia (Isaia 9:6) și chiar autoritatea lui Isus Hristos. După aceea, citează cuvintele lui Isus sugerînd că și ea asemenea lui Isus, învață numai ceea ce i-a dat Dumnezeu Tatăl: "Învățătura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis pe Mine" (Ioan 7:16). Ei bine, întîi, trebuia să stabilească fără tăgadă că Tatăl a trimis-o și pe ea ! Ceea ce nu mai este cazul acum după ce îi cunoaștem doctrinele anticristice! Exemplu pentru cazul [b]: Juan Mascaro în introducerea sa la Upanishads (scrieri sacre indiene) citează Noul Testament, Evangheliile, Ecleziastul și Psalmii din care el selectează pasaje care chipurile sînt paralele cu Upanishad-ele. Mormonii se subscriu și ei unei asemenea practici. Exemplu pentru cazul [c]: Una din cărțile de bază ale Mormonismului, "Doctrina și Legămintele - 93" amestecă propoziții din Evanghelia lui Ioan și menține o asemenea similaritate cu Evanghelia încît să se obțină impresia că această scriere este biblică. 17) INTERPRETAREA ESOTERICĂ - Se face presupunerea că Biblia conține un înțeles ascuns și esoteric (esoteric, însemnînd că cel ce-l descoperă este mîntuit!) care este făcut cunoscut doar acelora care sînt inițiați în secretele lui, iar interpretul acelui înțeles tăinuit declară semnificația pasajului biblic fără a oferi vreo explicație pentru interpretarea la care a ajuns. Exemplu: Din nou, Mary Baker Eddy! Ea oferă înțelesul primei expresii din rugăciunea "Tatăl Nostru", "Tatăl nostru care ești în ceruri", ca însemnînd, "Tatăl Nostru - Mama Noastră, Dumnezeu, pe deplin armonios" (?!). Interpretarea este populară în noul curent cunoscut sub numele de teologie feministă. Mîntuirea depinde de descoperirea de către adepți a sensului tainic al Dumnezeirii feminine !? 18) SUPLIMENTAREA AUTORITĂȚII BIBLICE (ADĂUGAREA LA REVELAȚIA BIBLICĂ) - Noi revelații de la pretinși profeți din perioada post-biblică înlocuiesc Scripturile sau sînt adăugate lor și se consideră autoritare. Exemplu: Mormonii suplimentează Biblia cu "Doctrina și Legămintele" și cu "Perla de Mare Preț". Adepții pretinsului profet William Branham adaugă Scripturilor, cartea "Descoperirea Celor Șapte Peceți" (o pretinsă revelație a celor șapte peceți de care vorbește cartea Apocalipsei). Martorii lui Iehova interpretează Scripturile prin intermediul multitudinii de publicații lansate de Turnul de Veghere, "Turnul de Veghere", "Treziți-vă!", "Studii din Scripturi" (ale lui Charles T.Russell - fondatorul), și altele. 19) RESPINGEREA AUTORITĂȚII BIBLICE - Biblia ca întreg sau doar texte din ea atunci cînd sînt discutate sînt respinse fiindcă nu se potrivesc cu alte pretinse autorități spirituale printre care pot fi și rațiunea sau noile revelații ce nu armonizează cu unele texte biblice. 5 Exemplu: Archie Matson susține că Biblia conține "Cuvîntul lui Dumnezeu" dar în același timp afirmă că ea conține și contradicții și că însuși Isus a respins autoritatea Vechiului Testament atunci cînd și-a contrastat vederile Sale cu Vechiul Testament în Predica de pe Munte acolo unde a zis: "Ați auzit că s-a zis în vechime...dar Eu vă zic". 20) CONFUZIA CONCEPȚIEI DESPRE LUME - Confuzia concepției despre lume intervine atunci cînd un cititor sau interpret al Bibliei nu o interpretează în cadrul ei cultural și intelectual și o scoate din acel context plasînd-o într-un alt cadru de referință, unul străin Bibliei. De obicei se manifestă sub forma distorsionării înțelesului original și înlocuirii lui cu un altul. În acest caz un foarte important principiu de interpretare sănătoasă este încălcat. Noi ar trebui ca întotdeauna să o citim/interpretăm/înțelegem în spiritul autorului, să acordăm atenție la ceea ce autorul a spus în contextul cultural și intelectual propriu textului, adică în lumina cadrului ei istoric și literar original. Exemplu: Cartea "Principiul Divin" expresia primară de gîndire a Bisericii Unificării din Coreea de Sud și a liderului ei, Sun Myung Moon (membrii acesteia fiind cunoscuți în Occident sub numele de "moonies"), este considerată "adevărul prezent care depășește teologia creștină". Introducerea cărții afirmă că, "Scriptura poate fi asemuită cu o candelă care iluminează adevărul. Misiunea ei este de a răspîndi lumina adevărului. Însă cînd "o lumină mai puternică apare, misiunea celei mai vechi încetează". Astfel, învățătura nouă a lui Moon înlocuiește Biblia! Dar aceste noi învățături nu încep tocmai de la zero. Folosind parțial istoria Vechiului Testament, prezentînd relatări ale creației, ale căderii omului în păcat, Moon ajunge la Prima Venire a lui Isus pe care o consideră un eșec postulînd apoi necesitatea unei a Doua Veniri care spune că a și avut loc în Coreea !? La această poziție el a ajuns inspirîndu-se inițial din Biblie dar apoi părăsește contextul ei pentru a favoriza noua interpretare specifică cultului fondat de el însuși. În schimb, teologia tradițională creștină începe cu Biblia și face exegeza textului, îngăduind contextului Bibliei să modeleze și să formeze interpretarea textului în discuție. Sun Myung Moon și biserica acestuia folosește Biblia ori de cîte ori pare să-i confirme ideile, dar o respinge sau o deformează atunci cînd nu armonizează vizibil cu falsul lor sistem teologic. În loc de concluzie Cu toate bunele intenții pe care le putem arăta în interpretarea Bibliei, nu vom putea deveni buni interpreți ai ei dacă ignorăm unele principii sănătoase de interpretare. În cazurile expuse mai sus am văzut cum încălcări ale acestor principii au rezultat în doctrine excentrice și bizare care au oferit oamenilor noțiuni greșite despre Dumnezeu, periclitîndu-le mîntuirea și făcîndu-i să practice lucruri contrare Cuvîntului lui Dumnezeu. De aceea, trebuie să ne întrebăm care este și opusul acestor erori și cum putem de fapt evita aceste erori de interpretare? Deși subiectul principiilor de interpretare este demn de o mai vastă tratare, doresc acum să vă ofer o listă condensată a cîtorva principii de interpretare pe baza cărora să vă puteți angaja cu încredere în înțelegerea și interpretarea obiectivă a Cuvîntului lui Dumnezeu. Acestea sînt intitulate "CELE 10 PORUNCI ALE INTERPRETĂRII BIBLIEI". Iată-le ! "CELE 10 PORUNCI ALE INTERPRETĂRII BIBLIEI" 1. Nu încerca să justifici interpretarea pe care tu o favorizezi/preferi ci, încearcă să ajungi la interpretarea care se potrivește cel mai bine textului. 2. Interpretează în mod inductiv un text. Aceasta însemnînd a deduce adevăruri generale din fapte concrete, luînd în considerare tot materialul biblic privitor la subiect. 3. Caută să ajungi la interpretarea care se potrivește cel mai bine exprimării textului. 4. Bazează-ți interpretarea pe cele mai bune texte disponibile în grecește și evreiește. 5. Derivă interpretarea textului dintr-o atentă examinare a contextului imediat. 6. Nu cita surse savante, (1) afară din context, (2) pentru a sprijini interpretări care nu sînt 6 confirmate de textul propriu-zis. 7. Interpretează profețiile și viziunile Scripturii în lumina propriilor lor revelații și în conformitate cu învățăturile explicite ale Bibliei. 8. Interpretează simplu expresiile simple, în afară de cazul în care contextul impune altceva. 9. Nu faceți ca o parte din Scriptură să se contrazică cu o alta, ci interpretați fiecare parte în lumina propriilor ei revelații și în contextul ei înainte de a încerca să înțelegeți legătura care există între aceste părți. 10. Interpretează realitățile spirituale descrise de Biblie, avînd înțelegerea umilă a faptului că Dumnezeu este infinit mai mare decît finita noastră pricepere. "Oamenii nu resping Biblia fiindcă găsesc greșeli în ea, ci fiindcă ea găsește greșeli la ei" John Blanchard "Un suflet umil și doritor va descoperi mii de lucruri în Biblie pe care savantul mîndru, arogant și îngîmfat va eșua jalnic să le înțeleagă J.C.Ryle "Omul care o citește superficial va trăi superficial, iar un creștin superficial este cea mai patetică parodie a adevărului" John Blanchard |
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 24 Februarie 2009, ora 00:03
gata,nu mai vine isus cu alaiul lui de hoti,a disparut topicul cu sosiri si plecari,cautati-l la gara de nord,s-auzim numai de bine!
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
|
|
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 24 Februarie 2009, ora 00:31
Danyberby, eviți pur și simplu să răspunzi la întrebările pe care ți le-am pus.
Prima întrebare este din limba greacă. De ce, în Evanghelia după Ioan, nearticularea substantivului Θεος este tradusă de traducătorii Turnului de Veghe prin definitivarea nehotărâtă 'un dumnezeu' (1.1), în timp ce, în același capitol, aceiași formă nearticulată este tradusă tot de ei prin substantivul propriu 'Dumnezeu'? A doua întrebare este din teologie. Dat fiind contextul monoteismului iudaic, cum poate evaghelistul ca recitator de שמע ישראל din fragedă copilărie până și numai cocheta cu diteismul sau politeismul implicit expresiei 'un dumnezeu'? De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52CEI CARE cred în Trinitate (Treime) spun că Dumnezeu este format din trei persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Danyberby, Dumnezeu nu este 'format din...' ca să poată fi analizat pe componente. Tu nu înțelegi ce spun de fapt creștinii despre Sfânta Treime, deși vrei să critici poziția lor. Dumnezeu este o singură ființă tri personală. Poți opera cu distincția dintre ființă sau esență și persoană? Un creștin mărturisește că Dumnezeu este unul în ființă/esență și trei în persoane. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Ei consideră că toți trei sunt egali, atotputernici și fără început. Conform doctrinei Trinității, Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu, iar Spiritul Sfânt este Dumnezeu și, totuși, nu există decât un singur Dumnezeu. Da. Unde e problema? Tu încerci să dai impresia că doctrina Sfintei Treimi este o formă de triteism (i.e., trei dumnezei). Fals! Creștinismul a rămas monoteist, precum iudaismul din care s-a desprins, dar a reinterpretat formula clasică Shema Yisrael pentru a recunoaște coegalitatea dintre Dumnezeu Tatăl și Iisus Hristos: 'Totuși, pentru noi, este un singur Dumnezeu, Tatăl, din care sunt toate și noi întru el; și un singur Domn, Iisus Hristos, prin care sunt toate și noi prin el' (1 Corinteni 8.6) 'Dumnezeu și Domn' este o binecunoscută figură de stil, numită hendiadă (lit., unul prin intermediul a două). E absurd de pildă ca cineva să spună, pe baza acestui text, că Tatăl este Dumnezeu, iar Fiul este Domn! Expresia 'Dumnezeu și Domn' este des întâlnită în Vechiul Testament și rostită chiar de unul dintre ucenici în Evanghelia după Ioan. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Mulți adepți ai Trinității recunosc că nu pot să explice această doctrină, dar cred că Trinitatea este o învățătură biblică. Depinde cu cine stai de vorbă. Fără a explica pe deplin misterul perihorezei (co-locuirea și interpenetrarea persoanelor dumnezeiești), majoritatea creștinilor pot articula cel puțin diferența dintre unu și trei, dintre ființă și persoană. Un creștin este prin definiție trinitar, iar învățătura se găsește în scripturi nu doar în formulările unui consiliu ecumenic. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Este demn de remarcat că termenul Trinitate nici măcar nu apare în Biblie. Dar găsim oare în Biblie ideea de Trinitate? Da, cuvântul trinitate nu este în Biblie. Însă nici cuvintele omniprezență, imutabilitate, monoteism, ateism sau Biblie nu sunt...și totuși le folosim în articularea unor convingeri teologice. În plus, voi înșivă folosiți destui termeni fără corespondent sau precedent biblic (Turnul de Veghe, Sala Împărăției, etc.). De ce reproșezi altora ceea ce ție îți tolerezi? De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Întrucât Cuvântul este numit Dumnezeu, unii au ajuns la concluzia că atât Fiul, cât și Tatăl aparțin aceluiași Dumnezeu. Aparțin? Tatăl și Fiul sunt Dumnezeu. Ei nu aparțin de Dumnezeu - ca și cum Dumnezeu ar fi o entitate străină de cei doi. Modul neîngrijit și neatent în care te exprimi dovește fie dispreț, fie lipsă de înțelegere, fie educație deformată - fie toate la un loc. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Să reținem însă că, inițial, această parte a Bibliei a fost scrisă în greacă... Majoritatea oamenilor nu cunosc limba greacă folosită în Biblie. Adevărat, însă cei care știu îți pot demonstra foarte ușor că argumentul tău bazat pe nearticularea substantivului Θεος este fals. Dacă aș ști că ești un căutător sincer și deschis dovezilor sau demonstrațiilor contrare m-aș strădui să-ți explic mai pe larg de ce un substantiv nearticulat - dat fiind inexistența articolui nehotărât în limba greacă - poate fi de fapt articulat. Vrei să îți demonstrez acest principiu luând alte substantive drept exemplu? De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Cum ar putea Fiul să facă parte din Dumnezeul Atotputernic? Ioan mai spune despre Cuvânt că era cu Dumnezeu. Însă cum poate fi cineva cu o persoană și în același timp să fie acea persoană? Din nou răstămăcești doctrina pe care o critici. Înțelege: Fiul nu face parte din Dumnezeu, ci este el însuși Dumnezeu! Logosul era de la început cu Dumnezeu Tatăl, cei doi împărtășind aceiași una și neîmpărțită substanță (esență, natură). De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Mai mult decât atât, în Ioan 17:3, Isus face o distincție clară între el și Tatăl său ceresc. El îl numește pe Tatăl său singurul Dumnezeu adevărat. Da. Orice creștin deosebește persoana dumnezeiască a Tatălui și persoana dumnezeiască a Fiului. Ți-am mai spus că un creștin nu este modalist. Numai un modalist confundă persoanele Sfintei Treimi una cu alta. Un modalist este tot atât de anti-trinitarian ca și tine. Deci nu atribui creștinilor (trinitari) un crez modalist (anti-trinitar). Textul din Ioan 17.3 (dacă l-ai fi citat în întregime) nu subminează de fapt co-egalitatea dumnezeiască dintre Tatăl și Fiul, pentru că așează cunoașterea Fiului pe aceiași axă epistemologică cu cunoașterea Tatălui. Nici un alt trimis sau profet al lui Yhwh nu s-a aliniat cu Yhwh însuși ca obiect deschis cunoașterii omului. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52În încheierea evangheliei sale, Ioan spune: Acestea au fost scrise pentru ca voi să credeți că Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 20:31). Observați că Isus este numit Fiul lui Dumnezeu, nu Dumnezeu. Numai Dumnezeu poate atrage credință sau închinare din partea omului. A crede în Fiul incumbă deja atribuirea de dumnezeire implicită. În economia mântuirii, Fiul este Fiu din punct de vedere funcțional (sau al rolului) și Dumnezeu din punct de vedere ontologic (sau al esenței). De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Aceste informații suplimentare din Evanghelia după Ioan ne ajută să înțelegem semnificația versetului din Ioan 1:1. Isus, Cuvântul, este un dumnezeu în sensul că are o poziție înaltă, însă el nu este Dumnezeul Atotputernic. Traducerea ta 'un dumnezeu' distruge monteismul pentru că introduce un alt dumnezeu în ecuație. Cu cât încerci mai mult să aperi această traducere (iar apoi s-o dregi ca să nu sune prost) cu atât te apropii tot mai mult de diteism sau politeism. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Analizează, de exemplu, ce a scris Matei. El a citat cuvintele lui Isus referitoare la sfârșitul acestui sistem de lucruri: Cât despre ziua și ora aceea, nimeni nu le cunoaște, nici îngerii cerurilor, nici Fiul, ci numai Tatăl (Matei 24:36). Cum demonstrează aceste cuvinte că Isus nu este Dumnezeul Atotputernic? Foarte simplu. Am spus deja că, în economia mântuirii, rolurile Treimii sunt diferite, dar ontologia rămâne aceiași. Ontologic, Tatăl și Fiul sunt co-egali; funcțional, Fiul se supune Tatălui și se circumscrie voinței lui, fără a-i fi inferior acestuia. Iar, în ce privește atotputernicia Fiului, cum râmâne cu declarația sa în fața ucenicilor după înviere conform căreia toată puterea în cer și pe pământ (adică atotupternicia) i-a fost dată lui? |
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 24 Februarie 2009, ora 00:37
De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-02-24 00:03:48gata,nu mai vine isus cu alaiul lui de hoti,a disparut topicul cu sosiri si plecari,cautati-l la gara de nord,s-auzim numai de bine!
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
necunoscut 1 mesaj Membru din: 1/01/1970 |
Postat pe: 24 Februarie 2009, ora 14:57
www.schimbdeneveste.ro..............asta da religie....
|
|
Fosta membra 9am.ro 1714 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 24 Februarie 2009, ora 15:02
Augustus, mai bine ai citi din mesajele altora. Ti-ar prinde bine!
|
|
Postat pe: 24 Februarie 2009, ora 18:00
De la: marinescuirina, la data 2009-02-24 14:49:00De la: maressalul, la data 2009-02-24 10:28:46Nu stiu cum este ortodoximul... dar catolicismul este de KKT www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/121996/In-Iad-nu-exis...] |
|
Postat pe: 24 Februarie 2009, ora 18:46
Kenny, literatura apocaliptică biblică și pseudepigrafă a fost un mijloc literar de opoziție, o stavilă culturală în simboluri și mituri, creată în fața unor regimuri opresive politic, militar și ideologic. Limbajul specific acestui gen literar este străin și distant omului modern - căruia i se cere un efort istoric considerabil și cercetare literară atentă pentru a-i pătrunde tainele. Apocalipsa este totuși accesibilă, dar nu fără miros de sudoare și praf și cult imperial și persecuție de la sfârșitul secolului I d.H. Trebuie mai întâi să învățăm să respirăm același aer ca scriitorul apocaliptic și cititorii săi pentru a înțelege (aproximativ) aceleași lucruri pe care le-au înțeles ei. Numai lenea, anti-intelectualismul și dezechilibrul propriu sunt de vină atunci când Apocalipsa, Marcu 13, II Tesaloniceni 2 (ca să nu vorbesc și de 4 Ezra sau Enoh) sunt înșeuate pe calul conspirațiilor fantasmagorice moderne, cu iz creștin, dar substrat gnostic.
|
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 09:30
Joanna, ma intrebai daca neoprotestantii fac fapte bune.
Urmareste cu atentie aceste interviuri ca sa-ti faci o parere, iar acestia sunt doar doi oameni implicati in proiecte mari. www.youtube.com/watch?v=o2j5V1bES-E&feature=related www.youtube.com/watch?v=j0gKXPoJqok Daca nu reusesti sa intrii le gasesti la profilul meu. |
|
Fosta membra 9am.ro 195 mesaje Membru din: 16/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 10:32
De la: adipopa, la data 2009-02-24 18:00:23De la: marinescuirina, la data 2009-02-24 14:49:00De la: maressalul, la data 2009-02-24 10:28:46Nu stiu cum este ortodoximul... dar catolicismul este de KKT www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/121996/In-Iad-nu-exis...] |
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 10:52
Maressal, un consens destul de larg există în creștinismul istoric. Excepție fac mișcările care se îndepărtează de centrul doctrinar creștin (iehovism, mormonism). Acest forum ilustrează cred destul de bine atât consensul cât și opțiunile extreme.
A merge pe fir înseamnă muncă și seriozitate în argumentație. Este bine să verifici exactitatea, temeiul, logica și coerența opiniei pe care vrei să o contrazici. Ai deja o încercare reușită în ce privește criticarea Îngerului Digital. De ce nu ai continua așa? Neutralitatea nu este posibilă. Iisus a provocat atitudini. Nu toți i-au fost ostili, unii au fost pur și simplu indiferenți. Radicalitatea și universalitatea evangheliei lui însă nu a lăsat și nu lasă un spațiu de mijloc. |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 10:53
.....s-uite-asa @Maresal, ai sa aflii in sfarsit ca divinitatea nu-ti acorda acest drept de neutralitate.
|
|
danyberby 99 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 11:31
De la: Andu30, la data 2009-02-23 15:24:56Fara sa stiu un pic de greaca ti-am aratat niste versete din cartea Facerii unde apare Dumnezeu Intreit in persoane. Ma distreaza Geneza 18:1-5 . Acolo au fost 3 ingeri care au venit pe pamant si nu era Insusi Dumnezeu. Nu tii minte ca in biblie mai sunt exemple in care ingerii au venit pe pamant si oamneii au vrut sa se aplece in fata lor si ingerul a zis sa se ridice deoarece si el este un slujitor? Legat de ultima intrebare daca mai mult de jumate globu crede in Trinitate asta nu inseamna ca este neaparat adevarata. Si mie miar fi greu sami schimb parerea daca as crede de 20 de ani, dar vezi ca daca sunt doezi clare pe care leam pus pe celalalt topic trebuie sa vezi realitatea, nu poti fi chiar asa de credul in privinta asta. GAndestete la toate versetele si la explicatiile de acolo.si mai am destule exemple si alte privinte. |
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 11:59
Dannyberby, eu nu cred că Genesa 18 este un text suficient de clar privind implicarea Sfintei Treimi în Vechiul Testament. Totuși, Andu are dreptate să-ți atragă atenția cel puțin asupra unei teofanii (arătări dumnezeiești). Textul este ciudat pentru că spune că Domnul (YHWH) s-a arătat...și Avraam a văzut trei bărbați...cărora li s-a adresat...Doamne ('DNY) (vv. 1-3). Iar după ce unul dintre ei vorbește cu Sara...Domnul (YHWH) însuși este cel care continuă dialogul (vv. 10, 13). Cum explici asta? Îngerii în Vechiul Testament nu sunt niciodată confundați cu YHWH.
|
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 12:04
Pe aceiași pagină, ți-am trimis următorul răspuns...destul de detaliat:
============================================================== Danyberby, eviți pur și simplu să răspunzi la întrebările pe care ți le-am pus. Prima întrebare este din limba greacă. De ce, în Evanghelia după Ioan, nearticularea substantivului Θεος este tradusă de traducătorii Turnului de Veghe prin definitivarea nehotărâtă 'un dumnezeu' (1.1), în timp ce, în același capitol, aceiași formă nearticulată este tradusă tot de ei prin substantivul propriu 'Dumnezeu'? A doua întrebare este din teologie. Dat fiind contextul monoteismului iudaic, cum poate evaghelistul ca recitator de שמע ישראל din fragedă copilărie până și numai cocheta cu diteismul sau politeismul implicit expresiei 'un dumnezeu'? De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52CEI CARE cred în Trinitate (Treime) spun că Dumnezeu este format din trei persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt.. Danyberby, Dumnezeu nu este 'format din...' ca să poată fi analizat pe componente. Tu nu înțelegi ce spun de fapt creștinii despre Sfânta Treime, deși vrei să critici poziția lor. Dumnezeu este o singură ființă tri personală. Poți opera cu distincția dintre ființă sau esență și persoană? Un creștin mărturisește că Dumnezeu este unul în ființă/esență și trei în persoane. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Ei consideră că toți trei sunt egali, atotputernici și fără început. Conform doctrinei Trinității, Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu, iar Spiritul Sfânt este Dumnezeu și, totuși, nu există decât un singur Dumnezeu. Da. Unde e problema? Tu încerci să dai impresia că doctrina Sfintei Treimi este o formă de triteism (i.e., trei dumnezei). Fals! Creștinismul a rămas monoteist, precum iudaismul din care s-a desprins, dar a reinterpretat formula clasică Shema Yisrael pentru a recunoaște coegalitatea dintre Dumnezeu Tatăl și Iisus Hristos: 'Totuși, pentru noi, este un singur Dumnezeu, Tatăl, din care sunt toate și noi întru el; și un singur Domn, Iisus Hristos, prin care sunt toate și noi prin el' (1 Corinteni 8.6). 'Dumnezeu și Domn' este o binecunoscută figură de stil, numită hendiadă (lit., unul prin intermediul a două). E absurd de pildă ca cineva să spună, pe baza acestui text, că Tatăl este Dumnezeu, iar Fiul este Domn! Expresia 'Dumnezeu și Domn' este des întâlnită în Vechiul Testament și rostită chiar de unul dintre ucenici în Evanghelia după Ioan. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Mulți adepți ai Trinității recunosc că nu pot să explice această doctrină, dar cred că Trinitatea este o învățătură biblică. Depinde cu cine stai de vorbă. Fără a explica pe deplin misterul perihorezei (co-locuirea și interpenetrarea persoanelor dumnezeiești), majoritatea creștinilor pot articula cel puțin diferența dintre unu și trei, dintre ființă și persoană. Un creștin este prin definiție trinitar, iar învățătura se găsește în scripturi nu doar în formulările unui consiliu ecumenic. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Este demn de remarcat că termenul Trinitate nici măcar nu apare în Biblie. Dar găsim oare în Biblie ideea de Trinitate? Da, cuvântul trinitate nu este în Biblie. Însă nici cuvintele omniprezență, imutabilitate, monoteism, ateism sau Biblie nu sunt...și totuși le folosim în articularea unor convingeri teologice. În plus, voi înșivă folosiți destui termeni fără corespondent sau precedent biblic (Turnul de Veghe, Sala Împărăției, etc.). De ce reproșezi altora ceea ce ție îți tolerezi? De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Întrucât Cuvântul este numit Dumnezeu, unii au ajuns la concluzia că atât Fiul, cât și Tatăl aparțin aceluiași Dumnezeu. Aparțin? Tatăl și Fiul sunt Dumnezeu. Ei nu aparțin de Dumnezeu - ca și cum Dumnezeu ar fi o entitate străină de cei doi. Modul neîngrijit și neatent în care te exprimi dovește fie dispreț, fie lipsă de înțelegere, fie educație deformată - fie toate la un loc. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Să reținem însă că, inițial, această parte a Bibliei a fost scrisă în greacă... Majoritatea oamenilor nu cunosc limba greacă folosită în Biblie. Adevărat, însă cei care știu îți pot demonstra foarte ușor că argumentul tău bazat pe nearticularea substantivului Θεος este fals. Dacă aș ști că ești un căutător sincer și deschis dovezilor sau demonstrațiilor contrare m-aș strădui să-ți explic mai pe larg de ce un substantiv nearticulat - dat fiind inexistența articolui nehotărât în limba greacă - poate fi de fapt articulat. Vrei să îți demonstrez acest principiu luând alte substantive drept exemplu? De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Cum ar putea Fiul să facă parte din Dumnezeul Atotputernic? Ioan mai spune despre Cuvânt că era cu Dumnezeu. Însă cum poate fi cineva cu o persoană și în același timp să fie acea persoană? Din nou răstămăcești doctrina pe care o critici. Înțelege: Fiul nu face parte din Dumnezeu, ci este el însuși Dumnezeu! Logosul era de la început cu Dumnezeu Tatăl, cei doi împărtășind aceiași una și neîmpărțită substanță (esență, natură). De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Mai mult decât atât, în Ioan 17:3, Isus face o distincție clară între el și Tatăl său ceresc. El îl numește pe Tatăl său singurul Dumnezeu adevărat. Da. Orice creștin deosebește persoana dumnezeiască a Tatălui și persoana dumnezeiască a Fiului. Ți-am mai spus că un creștin nu este modalist. Numai un modalist confundă persoanele Sfintei Treimi una cu alta. Un modalist este tot atât de anti-trinitarian ca și tine. Deci nu atribui creștinilor (trinitari) un crez modalist (anti-trinitar). Textul din Ioan 17.3 (dacă l-ai fi citat în întregime) nu subminează de fapt co-egalitatea dumnezeiască dintre Tatăl și Fiul, pentru că așează cunoașterea Fiului pe aceiași axă epistemologică cu cunoașterea Tatălui. Nici un alt trimis sau profet al lui Yhwh nu s-a aliniat cu Yhwh însuși ca obiect deschis cunoașterii omului. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52În încheierea evangheliei sale, Ioan spune: Acestea au fost scrise pentru ca voi să credeți că Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 20:31). Observați că Isus este numit Fiul lui Dumnezeu, nu Dumnezeu. Numai Dumnezeu poate atrage credință sau închinare din partea omului. A crede în Fiul incumbă deja atribuirea de dumnezeire implicită. În economia mântuirii, Fiul este Fiu din punct de vedere funcțional (sau al rolului) și Dumnezeu din punct de vedere ontologic (sau al esenței). De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Aceste informații suplimentare din Evanghelia după Ioan ne ajută să înțelegem semnificația versetului din Ioan 1:1. Isus, Cuvântul, este un dumnezeu în sensul că are o poziție înaltă, însă el nu este Dumnezeul Atotputernic. Traducerea ta 'un dumnezeu' distruge monoteismul pentru că introduce un alt dumnezeu în ecuație. Cu cât încerci mai mult să aperi această traducere (iar apoi s-o dregi ca să nu sune prost) cu atât te apropii tot mai mult de diteism sau politeism. De la: danyberby, la data 2009-02-23 14:41:52Analizează, de exemplu, ce a scris Matei. El a citat cuvintele lui Isus referitoare la sfârșitul acestui sistem de lucruri: Cât despre ziua și ora aceea, nimeni nu le cunoaște, nici îngerii cerurilor, nici Fiul, ci numai Tatăl (Matei 24:36). Cum demonstrează aceste cuvinte că Isus nu este Dumnezeul Atotputernic? Foarte simplu. Am spus deja că, în economia mântuirii, rolurile Treimii sunt diferite, dar ontologia rămâne aceiași. Ontologic, Tatăl și Fiul sunt co-egali; funcțional, Fiul se supune Tatălui și se circumscrie voinței lui, fără a-i fi inferior acestuia. Iar, în ce privește atotputernicia Fiului, cum râmâne cu declarația sa în fața ucenicilor după înviere conform căreia toată puterea în cer și pe pământ (adică atotupternicia) i-a fost dată lui? |
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 12:10
De la: mytcor, la data 2009-02-25 10:53:43.....s-uite-asa @Maresal, ai sa aflii in sfarsit ca divinitatea nu-ti acorda acest drept de neutralitate. Măcar Maressal este un ateu cinstit, deschis să recunoască acest lucru și să încerce pe alocuri să justifice de ce preferă momentan să rămână în afara comunității creștine. În ce privește radicalitatea și universalitatea evangheliei lui Iisus, și a faptului că aceasta nu lasă loc de mijloc sau de dezangajare, nu cred că dorești să depui contestații - sau poate mă înșel. |
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 15:03
www.moldovacrestina.net/doctrina/care-este-temeila-bisericii-ade...
Articolul a fost publicat de Preot Vasile Filat la 2 Octombrie 2007 Care este temeila bisericii adevărate? (Biblia, Scrierile Apocrife, Părinții Bisericii, Soboarele Ecumenice) În lumea contemporană, când sunt atât de multe confesiuni creștine, este greu pentru oameni să facă deosebire între ele și să discearnă care este biserica adevărată. Unele își argumentează autencitatea prin aceea că au descendența apostolică, adică autoritatea a fost transmisă de la apostoli, rând pe rând, până în zilele de azi. Alții spun că stau pe temeila Bibliei sau a părinților bisericii a soboarelor ecumenice, etc. În acest articol vin să fac o scurtă analiză a acestor lucruri care stau într-o măsura mai mare sau nu la temeila bisericii adevărate. Canonul Vechiului și Noului Testament este recunoscut de toate bisericile în aceeași măsură. Chiar dacă sunt unele divergențe în ce privește cărțile incluse în canonul Vechiului Testament, nu există discuții și divergențe când este vorba de cele 27 cărți care alcătuiesc Noul Testament. Aceste cărți sunt considerate în totalitate insuflate de Dumnezeu, adică revelația lui Dumnezeu. Nici o altă carte nu mai poate predinde la această poziție și autoritate. Biserica primară a avut la temeile învățăturile expuse în Noul Testament și invers, Noul Testament descrie învățătura apostolilor, propovăduită în biserica primară și trăirea primilor creștini. Scrierile Apocrife sunt alte cărți care pretind a fi scrise de apostoli (Evanghelia lui Toma, Evanghelia lui Petru, Apocalipsa lui Petru, Didahia, etc.) dar care nu au fost acceptate ca și inspirate în totalitate de Dumnezeu și parte a Canonului Noului Testament, din pricina că transmit învățături care vin în contradicție cu învățăturile Noului Testament. Multe din aceste cărți conțin informații importante despre biserica primară, interpretări diferite ale cărților Noului Testament, dar nu sunt și nu pot fi acceptate niciodată ca și normă sau temelie a credinței adevărate. De altfel, Dan Brown, cel ce a scris «Codul lui Da Vinci», a folosit din abundență și a speculat cu învățăturile din aceste cărți apocrife, pentru a ataca doctrina creștină adevărată. Părinții Bisericii sunt preoți, teologi și conducători ai bisericii din primele secole care au primit provocarea lumii de atunci și au dat răspunsul relevant. Provocările erau de natură dublă. Pe de o parte, au apărut erezii care atacau biserica și atunci părinții bisericii au fost nevoiți să facă studii profunde ale Cuvântului lui Dumnezeu și să aplice aceste studii profunde pentru demascarea ereziilor și pentru protejarea bisericii. Pe de altă parte, filosofii și scriitorii păgâni din acele vremuri, cum ar fi Celsius, au atacat creștinismul și părinții bisericii au trebuit să apere învățătura creștină de la aceste atacuri ale păgânilor. Un lucru este cert: părinții bisericii au luptat pentru a apăra învățătura adevărată a Noului Testament și nu pentru a o inlocui cu scrierile lor, ceea ce se încearcă astăzi să se facă. Nu este bine când cineva este preocupat mai mult de învățăturile părinților bisericii, dar nu dă importanță și nu studiază Sfintele Scripturi. De altfel, am întâlnit oameni care pretind a fi cunoscători ai scrierilor părinților bisericești și nu cunoșteau pe dinafară nici rugăciunea «Tatăl nostru», care este scrisă în Evanghelia după Matei 6. Eu am hotărât să mă păzesc de acest pericol și să studiez Sfintele Scripturi în primul rând. Astfel, la momentul scrierii acestui articol studiez Predica de pe Munte (Evangelia după Matei 5−7) și citesc Istoria Bisericească de Eusebias din Cezarea. Soboarele Ecumenice au fost o mare necesitate a vremilor, pentru că învățătura sănătoasă a Domnului Isus era atacată din nou de învățăturile eretice. Motivul convocării primului sobor, celui de la Nicea (325 d.Hr) ,a fost apariția și răspândirea ereziei lui Arie care ataca doctrina divinității Domnului Isus Hristos. Aceleași motive au fost în majoritate și la convocarea celorlalte soboare ecumenice să apere intactă învățătura sănătoasă a Domnului Isus care a fost propovăduită de apostoli. În ce măsura s-a reușit acest lucru la aceste soboare, vă îndemn să studiați istoria lor, unul câte pe unul, ca să vă faceți singuri concluziile necesare. Cert este faptul că soboarele nu au fost convocate pentru a înlocui învățătura Bibliei, ci pentru a o apăra. Concluzia este că temeila adevărată a bisericii adevărate și a credinței adevărate este Cuvântul lui Dumnezeu Biblia. Scrierile apocrife nu au fost acceptate ca și parte a Noului Testament, tocmai din pricina că vin în contradicție cu învățăturile Domnului Isus din Noul Testament. Părinții Bisericești și Soboarele Ecumenice au avut ca și scop apărarea învățăturiii sănătoase a Domnului Isus Hristos expusă în Noul Testament și nu înlocuirea ei cu alte scrieri sau doctrine. La încheiere, doresc să vă las două întrebări pentru meditație și vă invit să vă expuneți opinia la comentarii: 1. Apostolul Pavel mai rămâne să fie creștin adevărat dacă nu acceptă anumite învățături din scrierile apocrife, a părinților bisericii sau din hotărârile sinoadelor ecumenice? 2. Este autentică biserica descrisă în Faptele Apostolilor, dacă creștinii de atunci nu au știut despre scrierile părinților bisericii și despre hotărârile sinoadelor ecumenice? |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 15:19
....hmm !...
Chiar nu-mi cred ochilor ce citesc din partea ta Adipopa," In ce privește radicalitatea și universalitatea evangheliei lui Iisus"... Sa contest, ce sa contest ? -radicalismul evagheliilor lui Iisus ? -radicalismul mozaismului ? -radicalismul ori fundamentalismul islamului? -radicalismul nazisto-comunist ? -radicalismul conditiei umane ? Ce-as mai putea contesta ?!...Adipopa , sunt destule contestatii depuse si de-o parte si de alta, la ce ti-ar servi o contestatie-n plus din partea-mi?!... |
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 15:21
Biserica Ortodoxă Română își va prezenta un punct de vedere pe tema pașapoartelor biometice în cadrul primei ședințe din acest an a Sfântului Sinod, care se desfășoară astăzi și mâine la reședința Patriarhală, a declarat agenției MEDIAFAX purtătorul de cuvânt, Constantin Stoica. Subiectul a fost intens discutat în ultimele săptămâni în mediul bisericesc, mai multe voci din interiorul acestuia contestând virulent introducerea pașapoartelor biometrice de către autorități, pe motiv că acestea ar reprezenta o unealtă a diavolului.
Pe agenda Sinodului se mai află relația cu Biserica Greco-Catolică și situația bisericii românești din Valea Timocului. De asemenea, vor mai fi abordate teme referitoare la lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică, învățământul teologic, viața monahală, relații cu alte culte, grija pentru comunitățile ortodoxe românești din străinătate, relații interbisericești. Patriarhia Română a cheltuit anul trecut aproape 10 milioane de euro pentru sprijinirea persoanelor asistate, a sinistraților și pentru susținerea activităților social-filantropice, informează un comunicat de presă al BOR, emis marți la finalul ședinței anuale a Adunării Național Bisericești. www.cotidianul.ro/bor_intra_cu_pasapoartele_biometrice_in_sinod-...
|
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 15:25
De la: mytcor, la data 2009-02-25 15:19:22....hmm !... Mytcor Tu doar contesti ce spun altii... dar tu ce crezi? Care e credinta ta?
|
|
Fosta membra 9am.ro 195 mesaje Membru din: 16/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 17:21
De la: Andu30, la data 2009-02-25 15:21:26Biserica Ortodoxă Română își va prezenta un punct de vedere pe tema pașapoartelor biometice în cadrul primei ședințe din acest an a Sfântului Sinod, care se desfășoară astăzi și mâine la reședința Patriarhală, a declarat agenției MEDIAFAX purtătorul de cuvânt, Constantin Stoica. Subiectul a fost intens discutat în ultimele săptămâni în mediul bisericesc, mai multe voci din interiorul acestuia contestând virulent introducerea pașapoartelor biometrice de către autorități, pe motiv că acestea ar reprezenta o unealtă a diavolului. |
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 18:16
Da, Mytcor. Despre afirmațiile fără echivoc și universal valabile ale lui Iisus, despre absența unei căi de mijloc între credință și necredință, despre asta vorbeam. Ai dat impresia că nu împărtășești această opinie și dorești să protestezi. Poftim, fă-o! ...Și nu-l așeza pe Iisus alături de Mohamed sau Hitler.
|
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 18:58
De la: maressalul, la data 2009-02-25 17:21:20 Era un articol dintr-un ziar luat cu copy/paste, doar am dat linkul nu ai vazut? L-am dat pentru cei care se ingrijoreaza cu privire la acest subiect al pasapoartelor. Mi se pare normal ca Biserica sa aibe o pozitie oficiala in aceasta directie mai ales ca s-a produs o tulburare in popor in directia asta tie nu ti se pare normal? Iti garantez daca Biserica nu ar discuta subiectul acesta tot la fel ai fi gasit motiv de amuzament dar pe celalalt principiu: "De ce nu zice Biserica nimic? Nu-i pasa etc etc" Eu nu am informatii despre ce este in acel pasaport sa pot vorbi. Nu stiu daca tot prin intermediul aceluasi cod "666" se citesc datele din acel cip (in asemanare cu codul de bare) si nici nu stiu daca cipul acela chiar contine numarul acesta si nu pot sa-mi dau cu parerea daca aceste pasapoarte inseamna ceva rau sau nu. Daca eu unul nu am o parere inca despre acest subiect ce vrei sa-ti spun eu? (am o parere clara despre implanturile umane dar nu despre pasaportul acesta) Nu e normal sa sstept sa vad ce zice Biserica in directia asta? MARCU 13 33. Luați aminte, privegheați și vă rugați, că nu știți când va fi acea vreme. 34. Este ca un om care a plecat în altă țară și, lăsându-și casa, a dat puterea în mâna slugilor, dând fiecăruia lucrul lui, iar portarului i-a poruncit să vegheze. 35. Vegheați, dar, că nu știți când va veni stăpânul casei: sau seara, sau la miezul nopții, sau la cântatul cocoșilor, sau dimineața. 36. Ca nu cumva venind fără veste, să vă afle pe voi dormind. 37. Iar ceea ce zic vouă, zic tuturor: Privegheați!
|
|
Postat pe: 25 Februarie 2009, ora 19:13
CE TREBUIE ȘI CE NU TREBUIE SĂ FACEM LA ÎNMORMÂNTARE ȘI POMENI
intrucat sunt foarte multe superstitii nefondate teologic pe care Biserica Ortodoxa le respinge este de folos sa stim anumite lucruri: ÎNMORMÂNTAREA Biserica Ortodoxă ne învață că moartea este despărțirea sufletului de trup. Sfânta Scriptură (Biblia) arată că atunci când "omul merge la locașul său de veci", trupul trebuie "să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu care l-a dat" (Ecclesiastul 12, 5-7). Bogat sau sărac, rege sau rob, înțelept ori analfabet, toți părăsim această viață într-o zi și ne prezentăm înaintea lui Dumnezeu care ne va judeca, rânduindu-ne răsplata cuvenită. Dar legătura celor morți cu cei vii nu încetează, ci ea se menține prin rugăciune neîncetată pe care Biserica o face pentru sufletele răposaților, păstrând comuniunea de iubire și nădăjduind în învierea tuturor la sfârșitul veacurilor. Când un creștin a murit, rudele acestuia de multe ori trec prin momente de derută, întrucât apar păreri și tradiții diferite în legătură cu datinile ce înconjoară ceremonia înmormântării. Pentru a evita atât confuziile, dar și superstițiile și datinile fără sens ori care nu au legătură cu credința creștină ortodoxă, am însemnat cele ce urmează, folosind lucrările menționate în bibliografia de la sfârșit, încercând astfel să sprijinim familia decedatului. Povățuirile au mai mult caracter practic, întrucât nu ne-am propus - și nici nu este cazul - o abordare teologică a morții și ceremonialului înmormântării. Ce trebuie să facem? Moartea unuia dintre" creștini este, firește, prilej de îndurerare și de întristare. Când se întâmplă decesul, familia trebuie să anunțe preotul parohiei din care decedatul face parte, solicitând slujitorului bisericesc toate informațiile necesare. Preotul este cea mai autorizată persoană la care membrii familiei trebuie să apeleze. Astfel și preotul își ia măsurile cuvenite pentru a împlini cum se cuvine slujbele de pomenire și înmormântare. De la biserică se vor solicita un sfeșnic, lumânări, tămâie, cărbune pentru ars tămâia, toiagul (o lumânare mare de ceară curată în formă de colac), o cruce (de obicei din ceară sau din lemn), o icoană. De asemenea, se fixează cu preotul data și ora înmormântării și orele potrivite pentru slujbele de seară, premergătoare înmormântării (cina sau stâlpii). Clopotarul bisericii, la soroacele cunoscute, va trage clopotul bisericii, "pentru a vesti și celorlalți membri ai parohiei că unul dintre ei a plecat pe calea veșniciei, îndemnându-i să se roage pentru acesta". Trupul mortului este spălat (scăldat) cu apă curată, care amintește de apa botezului prin care cel răposat a devenit membru al Bisericii, este stropit cu agheasmă și îmbrăcat apoi cu haine noi și curate (asemenea Mântuitorului nostru Iisus Hristos Care a fost înfășurat într-un giulgiu nou și închipuind veșmântul cel nou al nestricăciunii, cu care vom învia la ziua judecății) și este pus în sicriu, cu privirea spre răsărit (întrucât de acolo va veni Hristos la învierea tuturor). Pe piept i se pune o icoană sfințită (pentru a arăta că respectivul creștin își dă duhul întru Hristos) și lângă mâinile care stau încrucișate pe piept (dreapta peste stânga, simbolizând rugăciune și iertare), toiagul care se aprinde atunci când preotul slujește. În mâini se pune crucea din ceară sau lemn. Trupul e acoperit apoi cu o pânză albă, arătând că răposatul se află sub acoperământul lui Hristos. La căpătâiul mortului se așează sfeșnicul în care rudele și cunoscuții care vin până la înmormântare aprind lumânări, rostind rugăciunea scurtă ,,Dumnezeu să-l (sau s-o) ierte!" Atât lumânările care se aprind în sfeșnic ori se țin în mâini de către cei prezenți, în timpul slujbei, ca și toiagul care arde pe pieptul mortului simbolizează candelele aprinse ori lumina faptelor bune cu care creștinul va întâmpina pe Hristos la Judecata de apoi. Lumânarea este și călăuza sufletului pe calea spre veșnicie, risipind întunericul morții și apropiindu-se de Hristos care a spus: "Eu sunt lumina vieții: cel ce-Mi urmează Mie, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții" (Evanghelia după Ioan 8, 12). Deasupra ușii de la intrarea în casă se așează o pânză de doliu (de culoare neagră) care rămâne acolo până la pomenirea de 40 de zile. DE REȚINUT!!!!: - Nu este potrivit și nici îngăduit ca pe icoană ori pe trupul mortului să se așeze bani de către rude și cunoscuți. Cei care doresc să sprijine bănește familia îndoliată pot să o facă punând banii pe o tavă care se poate așeza lângă sicriu ori în altă parte a casei. - Nu este de nici un folos pentru suflet să se pună în buzunarul hainei mortului bani (motivându-se că să plătească vămile cu ei), ac, ață, pieptene, verighetă pe deget, ceas la mână, tăierea sau vopsitul unghiilor, rujatul, fardatul. Toate aceste lucruri îl îngreunează foarte mult pe suflet și nu-i fac decât rău. Banii și lucrurile de valoare pe care vor să le îngroape e mai bine să le dea de pomană. Fardurile, rujatul și celelalte sunt obiceiuri păgânești, pentru care vor suferi și cei ce îl împodobesc pe mort cu astfel de lucruri deoarece fac mare păcat. Din religiile păgâne au pătruns în creștinism unele obiceiuri, fără a avea o logică sau chiar o simplă explicație. În antichitate se puneau morților toate cele necesare vieții, iar la unele triburi se omora soția și se îngropa cu soțul ei. Iisus a venit să schimbe aceste obiceiuri. EI a fost pus în groapă învelit într-o pânză mare și una mică - giulgiurile - fără oglindă sau piepten sau alte obiecte, și a înviat. Nu-i împovărați pe morți cu tot felul de obiecte că nu au nevoie de ele. Și nici să nu le puneți bani în buzunare, căci mai de folos este a le face pomeni din acei bani, iar vămile judecății lui Dumnezeu nu se pot plăti cu bani, ci eventual cu faptele bune săvârșite în această viață. - Rudele apropiate ale decedatului poartă pe reverul hainelor o panglică mică de culoare neagră, numită doliu. De regulă, acest doliu se poartă 40 de zile. În semn de întristare, bărbății nu se bărbieresc până la pomenirea de 40 zile. Hainele de ceremonie ale celorlalți trebuie să evite culorile vii, țipătoare, nepotrivite cu sobrietatea momentului. - De la moarte până la înmormântare salutăm pe membrii familiei (când mergem la casa celui decedat ori când plecăm de acolo, precum și la biserică, cu ocazia slujbei înmormântării) cu cuvintele "Dumnezeu să-l ierte sau, dacă este femeie, Dumnezeu s-o ierte!" Același este salutul cu care ne adresăm și cunoscuților sau străinilor pe care-i găsim adunați lângă trupul răposatului. Aceste cuvinte de salut înlocuiesc pe cele de bună dimineața, bună ziua, bună seara, la revedere, noapte bună! etc., care nu se folosesc în astfel de momente. - Nu este obligatoriu ca înmormântarea sa aibă loc în a treia zi de la deces, ci se poate și mai devreme. Uneori, mai ales atunci când există riscuri majore ca mortul să miroasă, chiar se recomandă aceasta.
|
|
|
|