back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

311 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 19 Februarie 2009, ora 23:25

Parintele Arsenie Papacioc - Ati auzit de iad, dar nu-l cunoasteti

Parintele Arsenie Papacioc este considerat cel mai mare duhovnic roman in viata. A facut parte din “generatia de aur” a teologilor romani, a fost prigonit si inchis de comunisti. A stat in pustie cu parintele Cleopa. Din anul 1976 este duhovnicul Manastirii “Sfanta Maria” - Techirghiol.

Desi are 91 de ani, desi chinuit de boli trupesti, parintele inca mai slujeste. Cand am poposit la Techirghiol, parintele era treaz inca de la ora 4.00 dimineata, iar la ora 5.00 era deja in altar. A slujit Sfanta Liturghie si apoi pomenirea mortilor. Pe la ora 11.30 a mers la chilie sprijinit de bratul unei maici, caci nu se mai poate deplasa singur. Pentru a-si imparti putinul timp celor care se inghesuie la usa sa, a renuntat sa mai manance. A primit in chilia sa doua femei, venite sa-i ceara sfatul. Una dintre ele ne-a marturisit ca fiul ei de 29 de ani are un chist undeva la plamani si ca medicii nu i-au dat mari sanse de supravietuire. Parintele i-a spus insa ca va scapa cu zile. Oamenii spun ca duhovnicul este vazator cu duhul.

Am intrat si noi pentru a-i oferi cateva exemplare din “Lumina”. A primit ziarul cu bucurie si ne-a binecuvantat. Am fost invitati in biserica, acolo unde parintele ne-a vorbit despre ceea ce trebuie sa facem pentru a ne mantui. La final a pastrat pret de cateva clipe un moment de tacere, apoi a spus: “Asa-i ca e greu cand taci, dar sa nu taci, sa vorbesti tacand!”. A iesit din biserica sprijinit de acelasi brat. S-a oprit in pridvor si ne-a rugat: “O rugaminte mare, dar e greu daca nu se implineste - sarutati pe Sfanta Parascheva si din partea mea”.

Din invataturile parintelui Arsenie

“M-am uitat la voi sa va vad figurile, doar, doar, in felul asta as putea sa va vad si inimile. Faptul ca va aflati aici da de inteles ca va preocupa problema mantuirii, dar mai rational. As vrea sa discutam despre ceva care sa va puna in miscare. Nu teorie, tipic, tipic, si la inima, nimic. Trebuie sa zbori cu amandoua aripile, vertical, fara cea mai mica abatere. Pentru ceea ce a facut Hristos pentru noi, nu e permisa nici cea mai mica abatere. Iar daca se intampla, sa fie fara voia noastra, sa cautam duhovnicul si sa ne dezlegam. Pentru ca nici o nenorocire nu inseamna ceva, daca credinta ramane in picioare. Cel mai mare castig al Satanei este descurajarea noastra in urma unor caderi, slabiciuni. Dragii mei, nu se ajunge sa strabati distante decat pas cu pas, dar sigur. Nu va intreb daca ati auzit de iad. Ati auzit, dar nu-l cunoasteti! Apucati-va de acum de a cunoaste mai intai Raiul. Va cunoasteti dupa identitatea din buletin, dar nu va cunoasteti inimile, posibilitatile.

Dumnezeu ne-a creat numai pentru El

Dragii mei, fiinta omeneasca este cu totul superioara intregii creatii. Umanitatea e superioara ingerilor. Dumnezeu a creat ingerii cu o mare misiune. Ei pot mult, pentru ca sunt curati. Dumnezeu ne-a creat singur, numai pentru El. Nu pentru altceva, cu nici un chip! Ne-a creat ca sa fim impreuna cu El in vecii vecilor, iar pentru asa ceva ne-a creat liberi, dar ne-a asortat, ne-a dat inger pazitor, pe care l-ati uitat! Dar n-ati simtit pe dracul pe spinare ca sa vedeti cat de important e ingerul pazitor impotriva lui. Se spune ca este cu neputinta sa nu mori daca vezi un inger in adevarata lui lumina. Ingerul asta are o misiune grozav de importanta. Toate gandurile si cuvintele tale spre Dumnezeire sunt duse de inger la Dumnezeu.

Nu exista pacat mic

La o conferinta, primeam bilete. Si-mi zice unul ca el are un pacat mic. Dar eu cunosc un pacat si mai mic decat al lui. Adam n-a facut altceva, decat a muscat dintr-un mar. N-a fost impotriva lui Dumnezeu, nu s-a indoit de existenta puterii divine, dar n-a ascultat. Si a rasturnat cerul si pamantul. Nu exista pacat mic! A trebuit sa vina Hristos sa salveze fiinta omeneasca. Si ne-a adus mai mult decat ne-a pierdut Adam! Ne-a dat putinta de a ne indumnezei. Noi, niste fiinte in dimensiunea in care suntem, avem puteri divine! Avem o animalitate in noi si unde inceteaza animalitatea incepe omul. Pana cand, va intrebati, dam voie animalului astuia din noi sa lucreze?

Moartea nu vine sa-i faci o cafea

In viata mea, am fost la multe capataie de muribunzi. Tipete grozave, vedeau dracii, vedeau pacatele exact cum le-au facut! Nu se puteau salva, ca moartea nu vine sa-i faci o cafea! Vine sa te ia. Te duce unde-s faptele, nu discuta. Si toti acestia doreau sa mai traiasca o zi. Ziceti ca-i putin… dar sa vedeti, cand se opreste rasuflarea, ce importanta e o clipa. Justitia divina e incadrata de marea iubire divina, si ne iarta cu o suspinare. Asta m-a facut sa spun ca o clipa poate sa fie un timp si o suspinare poate sa fie o rugaciune. Si un mare traitor a zis ca aceasta clipa e mai mult decat cosul cu lacrimi. Dumnezeu vrea o inima sincera, si nu mii de rugaciuni. Vrea inima noastra. Nimic nu-i mai scump de la Dumnezeu decat timpul. Ni l-a dat ca sa ne salvam. Ne-a suferit, ne-a ingaduit, doar-doar ne-om ridica. Asta e mila lui Dumnezeu - ne tine o viata intreaga! Daca am gasi cu putinta sa intrebam pe cei de sus - ce v-a costat de ati ajuns la atata fericire, raspunsul ar fi: timp, putin timp, petrecut bine. Dumnezeu ne-a creat liberi ca sa luptam, ca harul Lui nu vine la un milog, vine la un erou.

Daca nu poti sa-ti iubesti vrajmasii, macar sa nu-i urasti

A iubi vrajmasii e o porunca, nu un sfat! Eu, care stau de vorba cu multa lume, am simtit ca-mi spun - parinte, pana aici! Fac orice, 1.000 de metanii pe zi, dar sa nu-mi spui sa-mi iubesc dusmanii. Vedeti ghearele dracesti care stapanesc pe fiecare? Daca nu poti sa-ti iubesti vrajmasii, macar sa nu-i urasti, si nu mai esti in balta, ci pe treapta. Sa facem putina cantareala negustoreasca... Focul iadului e o realitate, nu o sperietoare adusa de duhovnici sau parinti in educatia religioasa. Iadul e o mare realitate! Si daca nu ierti, mergi in focul de veci. Focul de acolo e de mii de ori mai tare decat focul de aici, si-i fara lumina. Nu te vezi cu cineva! Si nu stai acolo un timp, ci o vesnicie! Dati-va seama, ingrozitor! Pentru ca nu numai suferinta fizica te macina, ci si faptul ca esti rupt de iubirea lui Dumnezeu pe vesnicie. Te ingrozeste vesnicia asta, mai fratilor! Te plictisesc de multe ori chiar niste bunatati, ca te saturi de ele.

40 de ani erau un timp si nu o vesnicie

Unui oarecare ins i s-au descoperit suferintele din iad. Pana la glezne era unul in foc si tipa groaznic. Si l-a intrebat asta - de ce tipi asa? Pentru ca vesnic sunt in focul asta! Si a mers de a dat de altul care era in foc pana la gat; dar asta se bucura din cand in cand. Si a spus: cu mult mai mult sunt in foc decat altii, dar ma bucur cand se mai face cate unul din neamul meu preot, si peste 40 de ani ma scoate de aici. Vedeti, psihologic, 40 de ani erau un timp si nu o vesnicie. Era fericit pentru ca avea o nadejde.

Fratilor, la judecata vom fi intrebati: de ce n-ai iubit? Pentru ca am dusmanit, pentru ca am vorbit de rau, pentru ca am ucis! Luptati, de ce nu vreti sa cereti harul lui Dumnezeu? Cand vin ispite de tot felul, strigati la Hristos: Doamne Iisuse, Doamne Iisuse! Nu stati in virtutea inertiei, traiti fiecare moment. E greu, dar Dumnezeu va intelege, vrea sa va ajute. Ne urmareste pentru ca ne iubeste. Hai sa ne iubim!”

Nu fa cruce cantand ca la mandolina!

Atunci cand facem crucea ne plecam Sfintei Treimi. Cand ridici mana la frunte, toata inaltimea, Tatal, apoi, toata adancimea, Fiul si duci la umeri, toata latimea, Sfantul Duh. De aceea fuge dracul de cruce! Dar daca o faci asa, ca si cum ai canta la mandolina, atunci nu stiu care draci vor mai fugi, mai mult ii incurajezi.

de Monica DUMITRESCU

Sursa: Ziarul Lumina

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 19 Februarie 2009, ora 23:32

iad , nu ! sheol , da!...dar nu-i tot una.

danyberby

99 mesaje
Postat pe: 19 Februarie 2009, ora 23:49

De la: eugenb, la data 2009-02-19 12:49:42
De la: Jesus_my_Brother, la data 2009-01-09 21:31:43 Inchinare la icoane+Statuii+persoane vii ori moarte (moaste) = Inchinare la draci!!1

O mentionare din biblie,sub forma de introducere,in vederea luminarii mintii,pentru a vedea ca doar de Isus prin Duhul Lui cel Sfant avem nevoie pentru a ajunge in Paradis(Rai) la Tatal Ceresc Dumnezeu!

Sa nu va numiti Dascali,caci Unul singur este Dascalul vostru:Cristosul.Matei cap 23 vers 10.

Si Tata sa nu numiti pe nimeni pe pamant;pentru ca Unul singur este Tatal vostru:Acela care este in ceruri.Matei cap 23 vers 9.

Afirmatie inexacta :
Iisus se adreseaza catre "fariseii" si nu la lumea "de rand".
Se nu se mai numeasca "Dascali" ("Rabii"), ca doar unul poate sa fie numit asa ("Cristosul").
Mai multa atentie, va rog ...

GRESIT, ISUS SA ADRESAT APOSTOLILOR. MAI CITESTE ODATA VERSETELE.

danyberby

99 mesaje
Postat pe: 19 Februarie 2009, ora 23:56

Cititi cu atentie MAtei 23.

Atunci Isus le-a vorbit mulțimilor și discipolilor săi, zicând: 2 „Scribii și fariseii s-au așezat pe scaunul lui Moise. 3 De aceea, tot ce vă spun ei faceți și respectați, dar nu faceți după faptele lor, căci ei zic, dar nu fac. 4 Ei leagă sarcini grele și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nu vor să le clintească nici măcar cu degetul. 5 Toate lucrările pe care le fac, le fac ca să fie văzuți de oameni, căci își măresc filacteriile și își lungesc franjurii veșmintelor. 6 Le place locul de seamă la cină, le plac scaunele din față în sinagogi, 7 saluturile în piețe și să fie numiți Rabi de oameni. 8 Dar voi să nu vă numiți Rabi, fiindcă unul singur este învățătorul vostru, în timp ce voi toți sunteți frați. 9 Mai mult decât atât, să nu numiți tată al vostru pe nimeni pe pământ, căci unul singur este Tatăl vostru, Cel ceresc. 10 Și să nu vă numiți «conducători», pentru că unul singur este Conducătorul vostru, Cristosul. 11 Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru. 12 Cine se înalță va fi umilit și cine se umilește va fi înălțat.

Apropo, Traducerea Lumii Noi a Bibliei pe caare o am si eu, se afla pe siteul asta doar k pe site e in engleza, dar eu o am si in romana. www.watchtower.org

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 00:31

De la: funnymoon, la data 2009-02-19 23:25:51Parintele Arsenie Papacioc - Ati auzit de iad, dar nu-l cunoasteti

In viata mea, am fost la multe capataie de muribunzi. Tipete grozave, vedeau dracii, vedeau pacatele exact cum le-au facut! Nu se puteau salva, ca moartea nu vine sa-i faci o cafea! Vine sa te ia. Te duce unde-s faptele, nu discuta. Si toti acestia doreau sa mai traiasca o zi. Ziceti ca-i putin… dar sa vedeti, cand se opreste rasuflarea, ce importanta e o clipa. Justitia divina e incadrata de marea iubire divina, si ne iarta cu o suspinare. Asta m-a facut sa spun ca o clipa poate sa fie un timp si o suspinare poate sa fie o rugaciune. Si un mare traitor a zis ca aceasta clipa e mai mult decat cosul cu lacrimi. Dumnezeu vrea o inima sincera, si nu mii de rugaciuni. Vrea inima noastra. Nimic nu-i mai scump de la Dumnezeu decat timpul. Ni l-a dat ca sa ne salvam. Ne-a suferit, ne-a ingaduit, doar-doar ne-om ridica. Asta e mila lui Dumnezeu - ne tine o viata intreaga! Daca am gasi cu putinta sa intrebam pe cei de sus - ce v-a costat de ati ajuns la atata fericire, raspunsul ar fi: timp, putin timp, petrecut bine. Dumnezeu ne-a creat liberi ca sa luptam, ca harul Lui nu vine la un milog, vine la un erou.[quote]

Impresionant fiecare cuvant.

Fosta membra 9am.ro

311 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 00:48

Este elegant ca atunci cand ai o discutie cu cineva sa te prezinti. Nu vad nimic rusinos in a spune carui cult apartii, in ce crezi; suntem pe un forum, o lume virtuala; nu o sa va omoare nimeni cu pietre. Treziti-va putin la realitate: suntem nikname-uri aici, nu persoane! sprijinim idei, ne identificam cu idei, ne clarificam, poate, propiile noastre idei. Nu va arata nimeni cu degetul pe strada dupa aceea: uite-l, ba, pe ala... penticostalul! Wake up!

Revenind la forum:
Noi am spus: suntem ortodocsi si in ce credem. Eu nu inteleg de ce un penticostal, de exemplu, se oftica daca un ortodox spune ca este eretic?! De ce un budhist se supara ca este numit pagan?!

As fi curioasa sa vad daca exista la penticostali notiunea de erezie, dar pana acum niciun "neoprotestant" nu a spus nimic despre ce inseamna erezia din punctul lor de vedere. In ortodoxie exista notiunea de erezie.
Exista si notiunea de paganism, dar iarasi nu am vazut niciun budhist sa spuna cum sunt privite, din interior, celelalte religii printre care si crestinismul.
Daca noi ca ortodocsi, aducem in discutie si alte aspecte ale invataturii ortodoxe, nu inteleg de ce ceilalti nu o fac. Bine, daca ar avea curajul sa spuna: asta sunt eu, in asta cred, asta invatam noi la adunarile noastre, probabil ca am avea intr-adevar un dialog constructiv, dar asa... nu e decat o tendinta generala de a te lua de ortodocsi pentru ca spun aia sau aia.

Sincer, ce e aiureala asta cu "neoprotestantii"?! Chiar nu au curajul sa spuna: eu sunt baptist, eu sunt penticostal, eu sunt adventist eu sunt eu sunt...Credinta mea ca baptist despre Iisus Hristos este, a mea este astalalta etc... Se posteaza mesaje despre de ce e de rahat ortodoxia, dar nu am vazut inca mesaje in care sa inteleg de ce e bun baptismul sau adeventismul. Chiar eram curioasa sa aflu de ce este mai bun unul in defavoarea celuilalt, ce aduce nou! Abia apoi urma sa ne intrebam daca acel nou este si bun sau nu.

Nu am vazut ortodocsi care sa sara sa dea cu Biblia in cap unui ateu, cel putin nu pe acest topic! Sa spui de ce nu crezi in Dumnezeu, este una, dar sa spui "cei care cred in Dumnezeu sunt indoctrinati", este altceva si nu e deloc onorant.

Fosta membra 9am.ro

311 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 00:56

Despre Sfanta Spovedanie

Sf. Spovedanie, numita si Sf. Marturisire sau Pocainta, e una din cele 7 Sf. Taine ale Bisericii Domnului Hristos, importanta pentru mantuire ca si Sf. Botez. Sf. Botez spala si iarta pacatul stramosesc si toate pacatele personale facute de la nastere si pana la Botez; iar Taina Marturisirii dezleaga si iarta toate pacatele facute de la Botez si de la ultima spovedanie, pana in clipa marturisirii. De aceea Sf. Spovedanie se mai numeste si „al doilea botez“, dupa randuiala tainelor crestinesti (vezi Molitfelnicul).

Sfanta Taina a Pocaintei este intemeiata de Mantuitorul Hristos dupa Invierea Sa din morti, cand, aratandu-Se ucenicilor si sufland asupra lor, le-a zis: „Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute“ (Ioan 20, 21-23). Iar altadata a zis tot celor 12: „Oricate veti lega pe pamant vor fi legate si in ceruri, si oricate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in ceruri“ (Matei 18, 18).

Puterea iertarii pacatelor o are numai Atotputernicul Dumnezeu; dar cum Dumnezeu-Omul Iisus Hristos (Care a iertat pacatele multor caiti, cat a fost pe pamant), la 40 de zile dupa Invierea Sa, urma sa Se inalte cu trupul indumnezeit la ceruri, a investit cu aceasta dumnezeiasca putere pe sfintii Sai ucenici si apostoli, si prin ei, peste veacuri, pe arhierei si preoti, care au primit harul transmis prin succesiune, prin punerea mainilor, de la Sf. Apostoli. De la caderea din har prin pacatul stramosesc a protoparintilor nostri, fiind noi inclinati spre rau si ispititi de cel viclean, ca sa nu ne lase orfani de prezenta si harurile Sale, inainte de inaltarea Sa la cer, Domnul le-a incredintat Sf. Apostoli si urmasilor acestora cheile Imparatiei cerurilor, adica puterea de a lega si dezlega si puterea sfintitoare de a preface din paine si vin, la Jertfa Sf. Liturghii, in Sfant Trupul si Sangele Domnului Iisus, cu care impartasindu-ne cu vrednicie, sa-L avem mereu cu noi si in noi.

Faptul ca, prin Taina Pocaintei, Dumnezeu ne-a rezervat posibilitatea indreptarii si iertarii pacatelor si ratacirilor noastre este o sublima dovada a marii iubiri a lui Dumnezeu pentru noi, caci „inima infranta si smerita nu o va urgisi“ si „nu vrea moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu“.

Spovedania, ca si postul, a fost necesara de la inceputul neamului omenesc, din rai. Dupa ce, mancand din pomul oprit, Adam si Eva s-au rusinat, s-au acoperit cu frunze si s-au ascuns printre pomii raiului, la glasul lui Dumnezeu („Adame, unde esti?“), Adam a raspuns: „Am auzit glasul Tau in rai si m-am temut, caci sunt gol, si m-am ascuns“. Si i-a zis Dumnezeu: „Cine ti-a spus ca esti gol? Nu cumva ai mancat din pomul din care ti-am poruncit sa nu mananci?“. Dumnezeu a vrut sa-l ajute prin intrebari (ca si duhovnicul pe credincios, la spovedanie), sa se spovedeasca si sa se caiasca, dar ei, aruncand vina unul pe altul si graind cu viclesug, au fost mai degraba si mai aspru pedepsiti, dar oarecum si mangaiati prin nadejdea profetiei ca Eva va zdrobi capul sarpelui...

Sa nu creada cineva ca, pentru a se pocai, trebuie sa treaca la secta pocaitilor. Doamne fereste! Aceia nu sunt pocaiti, ci rataciti. Sf. Taina a Pocaintei o are numai Biserica, prin urmasii Apostolilor, care sunt arhiereii si preotii. In Taina Pocaintei nu preotul iarta prin puterea sa pacatele penitentului, ci harul lui Dumnezeu, prin mijlocirea preotului, el fiind numai un administrator al acestui har; caci doar este auzit zicand: „... iar eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este data, te iert si te dezleg de toate pacatele tale“. „Al preotului este numai a deschide gura, iar restul harul le lucreaza“, zice Sf. Ioan Gura de Aur. In greaca, pocainta se cheama metanoia, iar pe romaneste cuvantul acesta inseamna „prefacere“, „schimbare“, „innoire“. Acest lucru il asteapta bunul Dumnezeu de la noi cand ne marturisim/pocaim.

Ca sa primim cu adevarat iertarea pacatelor, marturisirea sau spovedania trebuie facuta astfel:

1) Sa fie completa, adica sa cuprinda toate pacatele savarsite de la ultima spovedanie si sa nu se ascunda nimic din cele faptuite, nici sa fie spuse cu jumatati de masura, cu ezitare, ci complet, pe sleau.

2) Spovedania sa fie sincera si facuta de bunavoie, sa o simti ca pe o necesitate, ca pe o foame a sufletului tau.

3) Spovedania trebuie sa fie secreta, facuta in taina, adica individuala, iar nu colectiva.

4) Spovedania trebuie facuta cu umilinta si cu zdrobire de inima, adica sa ne caim, sa ne para rau pentru pacatele savarsite si sa dorim sincer a nu le mai face. Simpla marturisire superficiala sau insirare a pacatelor, fara pocainta adevarata si fara hotarare de indreptare, nu aduce iertarea pacatelor, caci zice Domnul: „De nu va veti pocai, toti veti pieri la fel“ (Luca 13, 5).

Idealul este ca, de nu se va putea indrepta total dintr-o data, cel putin sa se vada sincera buna-intentie, adica de la o marturisire pana la cealalta crestinul sa se osteneasca a-si indrepta cat mai mult posibil viata, desavarsindu-se in virtute; caci, atentie: fara indreptare, nu este iertare. Acum, daca marturisirea a intrunit aceste conditii, urmeaza punctul culminant (5), cand preotul duhovnic, cu epitrahirul si mainile pe capul penitentului, rosteste formula dezlegarii pacatelor; cel mai fericit moment, de usurare si bucurie sufleteasca. Apoi duhovnicul, de la caz la caz, uneori da si un canon de facut, care poate sa se refere, de exemplu, la rugaciuni mai multe cu staruinta si evlavie, citiri de carti sfinte, metanii, zile de post cu ajunare, fapte de milostenie etc., cel mai aspru canon fiind oprirea pentru un anumit timp de la Sf. Impartasanie; de obicei, pana ce crestinul se indreapta, pana ce duhovnicul constata ca s-a vindecat rana pacatului; iar pentru anumite pacate grele - strigatoare la cer - ca avorturile, canonul (ispasirea) dureaza mai multi ani. Epitimiile (adica certarea sau canonul) nu sunt un scop in sine, nu urmaresc pedepsirea pacatosului, ci ispasirea pacatelor si indreptarea acestuia; ele sunt ajutoare, exercitii de intarire in virtute si de indepartare de la pacat. Rusinea n-are ce cauta in momentul spovedaniei; ca zice Sf. Ioan Gura de Aur: „Diavolul are, intre altele, si viclesugul acesta, ca ia omului rusinea cand vrea sa savarseasca pacatul si i-o aduce inapoi cand vrea sa-l spovedeasca“, ca sa-l tina tot in stapanirea lui.

Despre spovedanie s-ar putea adauga inca multa invatatura, care nu poate fi insa cuprinsa intr-un singur articol. Doar atat vreau sa mai amintesc: daca oamenii si-ar da seama de valoarea Sf. Spovedanii si ar practica-o din convingere si cu deplina credinta, n-ar mai ajunge atatia in spitalele de psihiatrie, sau chiar la disperare si sinucidere. Ar fi mai multa pace si liniste in suflete, in familii, intre oameni si in toata lumea.

Arhim. Gavriil Stoica, Sfanta Manastire Zamfira

sursa forum crestinortodox.ro

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 00:57

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-19 14:17:29ce facea psalmistul tine de o alta religie....este religia iudaica.....ortodoxia nu accepta in biserici instrumente muzicale.....tine de sfanta traditie...pe kr voi nu o aveti ...fapt pentru kr acceptati orice inovatie aiurea......

Ioana, cred că faci o confuzie.

Psalmii sunt scripturi vechi-testamentale. Ei nu aparțin exclusiv iudaismului, ci deopotrivă și creștinismului. Indiferent de tradițiile muzicale sau liturgice pe care le-am dezvoltat, Psalmii și muzica vechi-testamentală nu trebuie limitate la iudaism. Numai Marcion a căutat să scoată din scripturi Vechiul Testament, însă biserica a respins canonul acestuia.

Noi trebuie să recunoaștem Psalmilor insuflarea pe care Iisus însuși și apostolul Pavel le-o atribuiau alături de cea a întregii scripturi vechi-testamentale. Cartea Psalmilor este deci Cuvântul lui Dumnezeu în aceiași măsură cu și nu inferioară evangheliilor sau epistolelor.

Muzica vechi-testamentală este un subiect fascinant (cel puțin pentru mine). Eu cred că merită studiat cu atenție nu doar ca pe o relicvă istorică, ci ca pe un fenomen duhovnicesc călăuzitor și inspirațional în închinarea pe care i-o aducem lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Psalmii sunt totodată și expresii foarte vii ale stărilor sufletești (extaz, suferință, părăsire, etc.), iar muzica este un vehicul foarte important pentru a transmite aceste stări.

Gândește-te la faptul că muzica vechi-testamentală este menționată în contextul praznicelor rânduite de Dumnezeu. În Amos 6.5 sau Isaia 5.12 ni se spune că jertfele erau însoțite de cântece. Întoarcerea biruitoare de pe câmpul de luptă era marcată prin exuberanță muzicală și dansul femeilor tinere (Judecători 9.34, I Samuel 18.6). La fel și sărbătoarea strângerii recoltei (Judecători 9.27, 21.21), înscăunarea și nunta împăraților (I Regi 1.40; Psalmi 45.9) sau sărbătorile în familie (Genesa 31.27). Toate acestea erau acompaniate de o muzică plăcută înaintea lui Dumenzeu.

David, după cum probabil știi, cânta din instrumente asemănătoare fluierului și harpei de astăzi. Manifestările exuberante ale profeților vechi-testamentali includeau muzică și dans (I Samuel 10.5, 10; 19.20). Elisei chiar are un moment de inspirație profetică în timp ce cânta la harpă (II Regi 3.15). Acestea sunt doar câteva exemple. Mai amintesc în treacăt slujba cântăreților în timpul celui de-al doilea templu și răspunsul adunării în Psalmi (Amin, Aleluia, Căci îndurarea lui ține în veac, etc).

Dar cel mai important lucru care ar trebui să ne apropie de Psalmi este faptul că Iisus însuși (împreună cu ucenicii săi) aveau obiceiul să cânte psalmi (Marcu 14.26). Mai mult. Iisus a recitat din Cartea Psalmilor mai mult decât din toate celelalte scripturi. Maria și Elisaveta cântau psalmi, iar Pavel și-a formulat doxologiile cu cuvinte din psalmi.

Nu poți spune că psalmii aparțin exclusiv altei religii!

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 01:11

De la: eugenb, la data 2009-02-19 21:57:02
De la: balabanandrei, la data 2009-02-19 16:58:56Maria nu e nimeni obsedat. Eugen posteaza in a fi ortodox, si nu e (cel putin din mesajele sale asta a dedus). Asta e viclenie, un atac viclean asupra ortodoxiei! Atata tot.

[ NT ] Noul Testament
[ Rm ] Epistola către Romani
[ Cap. 1 ] Salutare. Dorința lui Pavel de a-i vizita pe creștinii din Roma. Puterea Evangheliei. Vinovăția oamenilor.

18 Căci mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer peste toată fărădelegea și nedreptatea oamenilor care țin adevărul în robia nedreptății.
Ef 5:6 Col 3:6 2Tes 2:12

>

Va invit Domnule user "balanandrei" sa cititi si sa va straduiti sa intelegeti ce "adevar" ascunde acest verset. Si numai dupa ce o sa-l intelegeti cu adevarat sa faceti aprecieri despre oameni ce nu ii cunosti decat prin cateva randuri. Poate veti afla la ce "robie a nedreptatii" ma refer. Fiind un "adevarat aparator al ortodoxiei" o sa ne explicati si noua cum trebuie sa intelegem aceasta "invatatura" din Biblie. Puteti, nu-i asa ? Altfel ... degeaba va mai bag in seama ?

Va rog sa-mi demostrati ca, eu sunt un om care a "atacat viclean ortodoxia" si sunt gata sa-mi corectez atitudinea. Dar Dumneavoastra sunteti gata sa va cereti scuze public, daca se dovedeste ca nu aveti dreptate ? Cumva aveti vreo legatura cu situl sau cu administratorul sitului caruia nu i-am facut "reclama" (pozitiva - ci dimpotriva, recunosc).

Este mai usor sa arunci cu noroi in oameni decat sa-i intelegi. Pana acuma nimeni nu a apreciat ca le jignesc religia in care ei cred. Culmea este ca si cei care sunt de factura "neo" nu au avut ceva sa-mi reproseze, asa cum le-au reprosat altor forumisti care i-au luat in ras. Dumneavoastra din cateva mesaje pe care le-am avut ati putut sa ma catalogati. Interesant ! M-ati facut curios, asa ca imi permit sa va cer cateva date care sa-mi permita sa vad daca are rost sa va mai "bag in seama" sau nu. Primul ar fi ceva despre varsta (aproximativa, binenteles) si nivelul de pregatire pe care il aveti. Si desigur, de ce nivel de pregatire religios pe care il aveti. Ar mai fi si alte intrebari pe care vi le-as pune, dar pentru inceput acestea mi-ar fi de mare folos pentru aprecia (de data asta este vorba de mine) cunostintele pe care le aveti Dumneavoastra. Si, binenteles, sa nu uitati sa-mi "demonstrati" ca am "gresit" in legatura cu ortodoxia pe care o aparati. Acuze va pot aduce si eu ... dar merita ?

Dl. Eugen, ce incercati sa demonstrati?
Nu mi-o luati in nume de rau.. dar sunteti nou venit aici si nu va cunoastem.
Mesajul de mai sus l-ati adresat lui Andrei.. ati avut curiozitatea sa cititi din ce a scris el pe topicul acesta lung sau pe altele? Daca Dvs. nu faceti macar efortul de a-l citi si a-l intelege.. cu ce DREPT ii cereti sa se prezinte? Vreti sa va trimita si cv-ul? Trebuie sa se simta rusinat pt ca este tanar??? Dvs. ce faceati la varsta lui?

Acum va voi spune de ce sunteti privit cu rezerve, ca presupun ca nu va dati seama de asta:
1. TONUL revendicativ, atoatestiutor, lipsit de modestie
2. stilul de pedagog
3. puneti accentul pe FORMA, nu pe continut (gafa aceea mare de petopicul cu venirea.. nu o voi relua aici)
4. ..dar nu ma pot abtine, scuze si postez ce am citit pe dervent:
"Mesajul ei suprem este acela de a înfățișa misterul hristologic în toată amploarea și profunzimea lui, misterul prin care Logosul (Cuvântul) întrupat, El Însuși Dumnezeu, le descoperă oamenilor pe Dumnezeu-Cel-Nevăzut, le aduce Lumina și Viața, le asigură cunoașterea și comuniunea lui Dumnezeu prin cunoașterea și comuniunea intimă cu Iisus Hristos."
reiau: El insusi Dumnezeu!!!

Deci daca intradevar dervent ar fi fost sursa dvs, nu ati fi postat grosolania aceea pe celalalt topic.

5. o mica rautate (stiu, nu exista pacate "mici"), dar m-a amuzat mult, si acum rad:
"Este interesant ce spuneti "adipopa", dar pentru neclaritati va recomand sa intrati pe situl.." = in traducere aproximativa: (nu inteleg nimic)

Pai de Adi Popa v-ati gasit sa va luati? Sa va trimita si el CV-ul ca sa vedeti daca e demn de bagat in seama?
(si nici Andu n-a scapat de sfaturi!! Credeti ca Andu nu are discernamant?!!)

Fosta membra 9am.ro

311 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 01:50

Ai dreptate Irina ca este foarte emotionant discursul parintelui Arsenie Papacioc; emotionant prin claritate, prin puterea de esentializare, dar si pentru ca iti merge din minte direct in suflet. Cat timp romanii vor mai avea mari duhovnici, inca va fi bine.

Adipopa, Ioana spunea " ce facea psalmistul". Ioana, ca fiica de preot ortodox, sunt sigura ca acorda aceeasi importanta psalmilor ca si Biserica Ortodoxa si ca nu ii considera apartinand altei religii; Psaltirea ( Cartea Psalmilor) apare in Sfanta Scriptura, psalmii apar in rugaciuni (primul exemplu care imi vine in cap este rugaciunea inainte de a merge la Sfanta Spovedanie).

Ioana spunea totusi foarte clar ca Biserica Ortodoxa nu accepta instrumentele muzicale in Biserica, nu Psalmii...Dupa cum bine stii, singurul instrument muzical acceptat este : propria voce. Si mi se pare foarte frumos sa iti "canti" credinta neacompaniat de niciun instrument. Foarte foarte frumos. De altfel, este si dificil ca o muzica sa sune bine cand este strict vocala; si totusi, este impresionata muzica bizantina. Desi poate ca o sa para amuzant unora, dar este impresionant si cand, in Biserica fiind, il auzi pe cel de langa tine cantand; poate ca nu are o voce "impetuoasa", dar canta pe masura posibilitatilor lui. Frumusetea acestui "gen" de muzica vine din credinta care-l face pe om sa cante, nu din armoniile in fa major ale unei chitari.

Eu imi doresc, daca se poate, sa inteleg si sa stiu mai multe despre vocile pe care canta un preot. Chiar nu am habar despre asta, doar stiu ca sunt diferite. Poate, ma ajuta chiar Ioana sa aflu mai multe.

Tu crezi ca Iisus canta la psalteiron?!

Fosta membra 9am.ro

311 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 01:55

.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 01:58

adipopa...ai dreptate in legatura cu psalmii...insa BOR nu accepta niciun fel de instrumente muzicale in biserica.....psalmii trebuie cititi ,nu cantati la harfa....

eugen...in primul rand biserik ortodoxa nu accepta decat forma *Hristos*...tu ai scris *Cristos* ceea ce este o caracteristik a celorlalte culte....
in plus ai facut niste confuzii pe topicul despre a doua venire a lui Hristos....te-ai indepartat mult de crezul oficial....si irina ti-a demonstrat in momentul in kr a postat formula crezului ....
era normal sa ne intrebam cu totii carei religii apartii tu de fapt?
ne cerem scuze dak te-am judecat gresit si tu de fapt esti ortodox...insa posteaza si tu crezul pe acest topic si recunoaste k crezi in el......

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 01:59

Danyberby, discuția privind dumnezeirea Logosului întrupat în Ioan 1.1 a fost suspendată de tine într-o manieră oarecum neonorabilă.

Ți-am explicat mai întâi că atribuirea de dumnezeire în acest verset ține de substanță sau esență (așa cum s-a formulat și la Niceea) și nu de persoană (așa cum ai crezut sau ai insinuat tu). Creștinismul istoric susține că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt una în esență (ousia) și trei în persoană.

Ți-am arătat apoi de ce nu poți folosi argumentul gramatical bazat pe absența articolului hotărât în fața cuvântului THEOS. Am făcut-o astfel: unu, am demonstrat că studiul din JBL la care ai făcut trimitere susține același lucru pe care l-am susținut și eu mai devreme, anume că absența articolului hotărât face ca accentul să cadă pe calitatea sau natura dumnezeiască a Logosului întrupat (evitând astfel identificarea la nivel de persoană); doi, ți-am arătat din traducerea Turnului de Veghe a Bibliei că THEOS fără articol hotărât este tradus 'un dumnezeu' în v. 1 și 'Dumnezeu' în v. 18, ceea ce invalidează regula invocată în v. 1; trei, am argumentat că nici studiul din JBL nici monoteismul iudaic nu susțin traducerea 'un dumnezeu' în Ioan 1.1.

Te-aș ruga să recitești postările anterioare asupra acestui subiect și să vedem împreună dacă putem să ne îndreptăm spre o rezolvare (alta decât tăcerea). Nu-ți ascund faptul că, pe tema dumnezeirii lui Iisus, aș fi interesat să mai discutăm câteva texte importante (cum ar fi Ioan 20:28; Tit 2.13; Evrei 1.8, 9; Iuda 5). Însă nu vreau să mergem mai departe până nu încheiem discuția începută pe Ioan 1.1...

Doamne ajută!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 02:04

Eu imi doresc, daca se poate, sa inteleg si sa stiu mai multe despre vocile pe care canta un preot. Chiar nu am habar despre asta, doar stiu ca sunt diferite. Poate, ma ajuta chiar Ioana sa aflu mai multe.

despre muzica psaltik din pakte nu stiu nici eu multe lucruri...stiu doar k sunt 8 glasuri bisericesti...la fiecare sfanta liturghie cantarile se canta pe unul dintre acele glasuri...randuiala este stabilita in tipic....eu neavand ureche muzikla absolut deloc( ) nu m-am uitat prin astfel de carti.....nici nu as fii inteles prea multe lucruri...cantarea psaltik difera foarte tare de cea liniara....sunt note diferite si alt sistem de scriere al lor....e foarte greu!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 02:16

De la: funnymoon, la data 2009-02-20 01:50:17Adipopa, Ioana spunea " ce facea psalmistul". Ioana, ca fiica de preot ortodox, sunt sigura ca acorda aceeasi importanta psalmilor ca si Biserica Ortodoxa si ca nu ii considera apartinand altei religii; Psaltirea ( Cartea Psalmilor) apare in Sfanta Scriptura, psalmii apar in rugaciuni (primul exemplu care imi vine in cap este rugaciunea inainte de a merge la Sfanta Spovedanie).

Funnymoon, 'ceea ce făceau' psalmistul, profetul, dansatoarele sau cântăreții vechi-testamentali sunt noțiuni descriptive și nu prescriptive. Trebuia să fi precizat asta anterior.

Dar 'ceea ce făceau' acești oameni ai legământului (și modul în care făceau ce făceau) se constituie drept scriptură. Nu doar cuvintele psalmilor sunt scriptură, ci întreg pachetul revelațional de exprimare a omului înaintea lui Dumnezeu. Acest pachet deci nu poate fi relegat exclusiv altei religii.

Nu cred că distincția ta între 'ceea ce făceau psalmiștii' și (probabil) 'conținutul psalmilor' ajută. Atât forma cât și conținutul psalmilor sunt, pentru creștin, scriptură inspirată de Duhul Sfânt.

Fosta membra 9am.ro

311 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 03:07

Totusi Adipopa, desi tot Vechiul Testament este revelatia primita de poporul ales, iar Sfanta Scriptura cuprinde si Vechiul Testament, nu inseamna ca traditia iudaica este pastrata in crestinism. Psalmii sunt insuflati de Duhul lui Dumnezeu, versurile sunt o dovada, dar psalmistul, in afara de a-L slavi pe Dumnezeu cantand la psalteiron, tinea si ziua de sambata spre exemplu, ori crestinii cinstesc ziua de Duminica, ziua invierii lui Iisus Hristos.

PSALMUL 2 :

1. Pentru ce s-au intaratat neamurile si popoarele au cugetat desertaciuni ?
2. Ridicatu-s-au imparatii pamantului si capeteniile s-au adunat impreuna impotriva Domnului si a Unsului Sau, zicand :
3. " Sa rupem legaturile lor si sa lepadam de la noi jugul lor ".
4. Cel Ce locuieste in ceruri va rade de dansii, si Domnul ii va batjocori pe ei !
5. Atunci va grai catre ei in urgia Lui si intru mania Lui ii va tulbura pe ei;
6. Iar Eu sunt pus imparat de El peste Sion, muntele cel sfant al Lui, vestind porunca Domnului.
7. Domnnul a zis catre Mine : " Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am nascut !
8. Cere de la Mine si-Ti voi da neamurile mostenirea Ta; si stapanirea Ta, marginile pamantului.
9. Paste-vei pe ele cu toiag de fier; ca pe vasul olarului le vei zdrobi ! ".
10. Si acum, imparati, intelegeti ! Invatati-va toti, care judecati pamantul !
11. Slujiti Domnului cu frica si va bucurati de El cu cutremur.
12. Luati invatatura, ca nu cumva sa Se manie Domnul si sa pieriti din calea cea dreapta, cand se va aprinde degrab mania Lui ! Fericiti toti cei ce nadajduiesc in El !

Fosta membra 9am.ro

311 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 03:51

regretabila greseala, dar ..psalterion, asa este corect nu cum a aparut la mine psalteiron.

Am gasit insa un text foarte frumosm extrem de graitor. Doamne, uneori ma intreb, cum pot unii nega Sfintii Bisericii?! Ce pastori au putut grai atat de minunat ca acesti Sfinti?
iata textul:

Din Cuvantul-inainte la Psalmi al Sfantului Vasile cel Mare

Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si folositoare. Ea a fost scrisa de Duhul Sfant pentru ca sa gasim in ea, intocmai ca intr-un spital sufletesc, la care sa vina toti, doctoria potrivita pentru boala fiecaruia. Caci este scris : " doctoria este aceea care va face sa inceteze suferintele cele mari ".

Intr-adevar, altceva ne invata cartile profetilor, altceva cele istorice, altceva Legea si altceva indemnurile date prin Proverbe. Cartea Psalmilor insa cuprinde in sine tot ceea ce este mai folositor in toate. Ea profetizeaza cele viitoare, insemneaza fapte istorice, da legi pentru viata, arata ce trebuie sa facem si, ca sa spunem intr-un singur cuvant, este o adevarata comoara de invataturi bune, punand la indemana fiecaruia, dupa sarguinta lui, tot ceea ce ii este de folos. Ea vindeca ranile cele vechi ale sufletului si aduce cat se poate de grabnic insanatosirea celui de curand ranit. Ingrijeste de cel bolnav si pastreaza intreg pe cel sanatos. In genere, ea face ca patimile, care de-a lungul vietii omenesti cauta sa se cuibareasca in suflete, sa fie indepartate, si la aceasta ajunge prin crearea ingrijita a unei stari sufletesti pline de bucurie si de placere, care face ca in suflete sa ia fiinta cugetele cele intelepte.

Astfel, fiindca Duhul Sfant stie ce greu este sa fim indrumati pe calea virtutii, din cauza ca noi dispretuim viata cea inalta, ca unii care suntem inclinati intotdeauna catre placere, ce a facut ? El a impreunat laolalta cu dogmele placerea cantului, pentru ca, fara de stirea noastra, odata cu bucuria si frumusetea celor auzite sa primim si folosul care rezulta din cuvintele pe care le auzim. De altfel tot asemenea fac si doctorii cei intelepti atunci cand au de dat bolnavilor doctorii amare : caci ei le amesteca mai intai cu miere si numai dupa aceea le dau celor ce nu ar putea sa le ia altfel. Deci, aceasta este cauza care a facut ca sa se ajunga si petru noi la cantarile acestea pline de armonie ale psalmilor, pentru ca cei care-i vor citi sa creada ca fac cantari, iar in realitate sa-si cultive sufletele. Caci adevarul este ca niciodata cineva nu a iesit din biserica pastrand cu usurinta in minte cuvintele apostolice sau profetice, fie ele oricat de simple, in timp ce cuvintele psalmilor le canta toti credinciosii si nu arareori s-a intamplat ca cei care din cauza maniei aratau intocmai ca fiarele salbatice, de indata ce au inceput sa cante vreun psalm, la un loc cu altii, sa se intoarca apoi de acolo cu salbaticia din suflet imblanzita, datorita cantecului.

Psalmul este linistea sufletelor, rasplatitorul pacii, potolitorul galagiei si al valurilor gandurilor. El face sa slabeasca mania sufletului si infraneaza pornirea catre patimi; este tovarasul prieteniei, apropierea celor care stau departe, ca unul care impaca pe cei ce-si poarta vrajmasie. Caci cine, oare, mai poate fi socotit vrajmas al altuia, atunci cand isi uneste glasul la un loc cu el, pentru a da laolalta lauda lui Dumnezeu ? Psalmodia aduce cu sine tot ce poate fi mai bun : iubirea, facand din tovarasia laolalta a glasului un fel de trasura de unire intre oameni; adunand pe credinciosi laolalta intr-un singur glas de cor, psalmul este alungatorul demonilor, aducatorul ajutorului ingeresc, arma pentru teama de noapte, liniste pentru oboseala zilei, pavaza si mangaierea oamenilor credinciosi, iar pentru femeile credincioase una din cele mai potrivite podoabe. Psalmul face ca pustiurile sa se arate locuite si patimile sa fie infranate. Inceput pentru incepatori, el este crestere pentru cei care propasesc pe calea virtutii si sprijin pentru cei care merg pe calea desavarsirii. Psalmul este glasul Bisericii; el inveseleste sarbatorile si face sa se nasca in inima credinciosului dorul dupa Dumnezeu. Chiar si din inimile de piatra psalmul stoarce lacrimi. El este o fapta ingereasca, o traire cereasca, o mireasma duhovniceasca. Ce poate fi mai intelept, oare, ca aceasta povata a invatatorului care ne indeamna sa cantam, pentru ca in acelasi timp sa si invatam cele ce ne sunt de folos ? Nu se intiparesc, oare, in felul acesta, in sufletele noastre si mai bine invataturile ? Caci este de stiut ca invataturile care se dau cu sila nu pot sa dainuiasca in suflete, pe cand invataturile care patrund in suflet cu placere si bucurie raman de-a pururi. Ce nu poate invata cineva din psalmi ? Maretia barbatiei, exactitatea dreptatii, insemnatatea infranarii, desavarsirea judecatii, chipul in care trebuie sa rabde si tot ceea ce se poate spune despre lucrurile cele bune. Numai aici poate sa se gaseasca teologia cea desavarsita, aici prezicerea venirii in trup a Domnului Hristos, aici amenintarea judecatii celei vesnice, aici nadejdea invierii, aici teama de iad, aici fagaduinta maririi ce ne asteapta, ca si dezvaluirea tainelor celor nepatrunse, caci toate se gasesc adunate aici, in Cartea Psalmilor, intocmai ca intr-o comoara bogata, care este pusa la indemana tuturor. Si, daca este adevarat ca exista mai multe instrumente muzicale, nu este mai putin adevarat ca profetul a armonizat cartea aceasta cu instrumentul numit psaltire, pentru ca, dupa cum se pare, el a voit sa arate cu aceasta harul Duhului Sfant care rasuna in ea, intrucat dintre toate instrumentele muzicale numai psaltirea isi are cauza sunetelor venita din sus. Intr-adevar, la chitara si la lira sunetul rasuna dedesubtul locului unde sunt atinse coardele si numai psaltirea dintre toate instrumentele muzicale primeste sunetele din partea de sus a ei, indemnandu-ne cu aceasta ca si noi sa ne deprindem a cauta cele de sus si sa nu ne dedam patimior trupului, din cauza placerii ce ne-ar da-o cantecul. Dealtfel, mai cred ca cuvantul profetic, prin constructia instrumentului acestuia, a voit sa ne arate un lucru adanc si intelept, ca adica toti cei plini de grija si cu sufletele senine pot fi usor condusi pe calea care duce catre cele inalte.

sursa: www.sfaturiortodoxe.ro/psaltirea/cuvin.htm

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 09:49

De la: funnymoon, la data 2009-02-20 03:07:42Totusi Adipopa, desi tot Vechiul Testament este revelatia primita de poporul ales, iar Sfanta Scriptura cuprinde si Vechiul Testament, nu inseamna ca traditia iudaica este pastrata in crestinism. Psalmii sunt insuflati de Duhul lui Dumnezeu, versurile sunt o dovada, dar psalmistul, in afara de a-L slavi pe Dumnezeu cantand la psalteiron, tinea si ziua de sambata spre exemplu, ori crestinii cinstesc ziua de Duminica, ziua invierii lui Iisus Hristos.

Da. Nu cred că poziția noastră vis-a-vis de Psalmi este radical diferită (și aș regreta dacă cineva de pe forum rămâne cu această impresie).

Amândoi apreciem insuflarea duhovnicească și autoritatea canonică a Psalmilor. Poate că deosebirea dintre noi este mai mult una de intensitate: eu văd mai multă continuitate între poporul legământului din Vechiul Testament și cel al noului legământ din Noul Testament.

Ai întrebat anterior dacă avem vreun indiciu privind folosirea unui psalterion de către Iisus. Răspunsul cel mai sigur ar fi - nu. Totuși, știm că Isus cânta cu vocea (la unison sau eventual octavă) alături de ucenicii săi. Pe lângă asta, mai avem un indiciu interesant în următoarea zicere sapiențială a lui Iisus (Luca 7.31-32 și paralele):

'Cu cine voi asemăna pe oamenii acestui neam? Și cu cine sunt ei asemenea? Sunt asemenea copiilor care șed în piață și strigă unii către alții, zicând: V-am cântat din fluier și n-ați jucat; v-am cântat de jale și n-ați plâns.'

Deși aceste cuvinte pot fi simple observații culturale (și de înțelepciune), faptul că în context Iisus se compară pe sine și efectul vocației sale profetice/mesianice cu vocația profetică a lui Ioan Botezătorul, lasă deschisă cel puțin probabilitatea ca el însuși să fi folosit...fluierul.

balabanandrei

335 mesaje
Oras: Bacau

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 11:09

Eugen imi cer scuze daca te-am jignit! Mesajul acela a fost incomplet. Mai jos am precizat. Daca cele afirmate de tine au fost cu intentie, atunci e viclenie. Daca au fost din nestiinta, atunci ramane nestiinta. Tu te intrebi in ce fel ai atacat ortodoxia! Prin ceea ce ai afirmat. Dintr-un mesaj anterior de-al Irinei ai sa intelegi, ca ea iti explica acolo greselile tale. Inca o data imi cer scuze!
Numai bine!

„Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și celelalte se vor adăuga vouă!“
Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 11:38

Despre bisericuțe:

Românul iubește întorsătura, adică inconsecvența în procesul lucrurilor. Cel mai mare chin pe capul lui ar fi construirea unei catedrale; tendința lucrurilor înspre înălțime, ascensiunea firii e străină complet geniului nostru. Turnurile bisericilor românești nu se sprijină în cer, așa cum se întîmplă cu cele gotice, ci, rezemate pe corpul bisericii, ele par a fi mulțumite că se află undeva, aproape de tot, un pămînt, de care nu e bine să te îndepărtezi. O catedrală este un răspuns lui Dumnezeu la toate întrebările care i le-a pus omului. Ea dovedește că distanța între creator și creatură este departe de a fi infinită și că, la urma urmelor, ei s-ar putea întîlni vreodată în înălțimi. Sensul ultim al catedralei este o provocare și o sfruntare adresată divinității. Sînt turnuri pe care omul n-a avut curajul să scrie: pînă cînd vei mai fi Dumnezeu, Doamne? Toate operele pe care omul le-a conceput pentru preamărirea lui Dumnezeu sînt o dovadă a mărimii umane, iar nu divine. Profilul unui turn pe un cer în înserări este simbolul tragediei sau infinitului uman.
Făcut-am multe bisericuțe în trecutul nostru, toate triste și mici. Improvizații de credință.

Despre țăranul român:

…De cîte ori privesc țăranul român îmi place să văd înscrise în cutele feței sale golurile dureroase ale trecutului nostru. Nu cunosc în Europa un alt țăran mai amărît, mai pămîntiu, mai copleșit. Îmi închipui că acest țăran n-a avut o sete puternică de viață, de i s-au înscris pe față toate umilințele, de i s-au adîncit în riduri toate înfrîngerile. Oricîte rezerve de viață ar dovedi el, impresia nu este totuși a unei prospețimi biologice. O existență subterană este ființa lui și mersul lui lent și gîrbovit este un simbol pentru umbrele destinului nostru. Sîntem un neam care-am ieșit din văgăuni, din munți și din văi. Am privit cerul din umbră și-am stat drepți în întuneric. Ne-am răcorit o mie de ani. De aceea, numai febra ne mai poate scăpa…

Cînd va ridica țăranul român capul în sus? În jos am privit de cînd ne-am născut.

Cioran - “Schimbarea la față a României”

balabanandrei

335 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 15:19

Istorii cu tâlc: O lecție de comportament

Vineri, 20 Februarie 2009

Avva Pavel, meșterul, și Timotei, fratele său, locuiau împreună la Sketis. De multe ori, izbucnea cearta între dânșii. Într-o zi, avva Pavel zice: „Cât o s-o mai ținem așa?“. Avva Timotei răspunde: „Fii bun, când eu mă reped la tine, rabdă-mă, și când tu te repezi la mine, te rabd eu“. Și, făcând așa, au trăit liniștiți tot restul zilelor lor. (Pateric, ediția Polirom, 2005)

Sursa: Ziarul Lumina

balabanandrei

335 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 15:30

Există tendințe în sistemele politice actuale care pot prefigura un nou totalitarism

Data: 19.02.2009
Sursa: Asociațiile Laicatului Ortodox

Am reintrat într-o eră a revoluției permanente, pe toate planurile: economic, social, juridic, tehnologic, politic. În toate aceste procese bulversante societatea noastră pare a fi lipsită cu totul de reperele fundamentale care valorizează persoana umană, o protejează de tiranie și îi conferă acea demnitate fără de care omul devine dușmanul omului.

Asociațiile Laicatului Ortodox vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la aceste evoluții îngrijorătoare pe care s-a înscris societatea noastră și, în același timp, să atragă atenția asupra singurei garanții pe care omul o are în fața tendințelor nivelatoare, uniformizante și dictatoriale de astăzi: concepția ortodoxă asupra persoanei.

Persoana umană, pentru ortodoxie, este legată ontologic de numele pe care îl poartă. Persoana este un nume, are o identitate unică și o valoare inestimabilă. Pentru statul birocrat, persoana este un număr, un obiect neînsuflețit care contează doar în măsura în care există în registrele polițienești și administrative.

Introducerea noilor acte de identitate electronice duce această concepție impersonalistă a persoanei umane dincolo de gradul acceptabil al unei societăți care are nevoie de stat. În noua ordine instituțională, nu societatea se servește de stat, ci statul se servește de societate și de om. Numai așa se explică de ce statul încalcă, fără nicio ezitare, drepturi funamentale pe care se angajase să le respecte: dreptul la obiecție pe motive de conștiință, dreptul la viață intimă, dreptul la libertate.

Credem că prin introducerea acestui sistem electronic de codificare a identității persoanei statul devine proprietarul neîngrădit al datelor noastre personale, deci al identității noastre. Credem că acest lucru este dăunător, contravine drepturilor fundamentale și că poate duce la abuzuri foarte mari. Respingem această tendință deoarece credința noastră mărturisește persoana umană și nu un număr abstract și codificat electronic.

În toate țările ortodoxe în care s-a pus problema introducerii actelor de identitate electronice Biserica a luat atitudine și a cerut statului să își revizuiască tendințele sale de control și supraveghere a persoanei umane.

Sperăm ca Sf. Sinod să ia atitudinea conformă cu tradiția ortodoxă și să amintească societății contemporane despre valoarea persoanei umane, cerând statului să renunțe la intențiile sale de control și etichetare electronică a cetățenilor.

Asociațiile Laicatului Ortodox deschid, prin conferința „Despre actele de identitate electronice: zorii unei noi dictaturi?”, o dezbatere națională, dusă în spiritul discernământului, spiritului critic și al fidelității față de credința ortodoxă, credința demnității omului, chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

19 februarie 2009

Stire de pe site-ul www.ortodoxmedia.com

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 16:04

Intr-o perioada de extindere a violentei religioase, am pledat pentru faptul de a nu ne reduce la relatia faptuitor-victima. Sper ca am putut sa va conving ca violenta religioasa trebuie privita drept parte a unei drame mai largi si pentru aceasta modelul definirii situatiei ne este de ajutor. El face ca procesul actiunii si structurile ei sa devina mai evidente. La acestea voi mai face doua remarci:

În centrul violentei religioase se recunoaste necesitatea justificarii religioase. Exact acesta este punctul în care violenta religioasa depinde de discursuri teologice si autoritati spirituale. Ar trebui sa depunem toate eforturile pentru ca sa întelegem procesele care se afla cuprinse aici în loc sa aducem totul în mod global sub termenul de “terorism?. Excluderea comunitatilor islamice din întelegerile politice reprezinta o constanta a politicii americane externe de la caderea regimului sahului. Retrospectiv un membru al Consiliului National de Securitate a lui Jimmy Carter, care a fost responsabil pentru Iran, a remarcat în legatura cu toate acestea: “Reprezentarea potrivit careia o revolutie populara ar conduce la un stat teocratic, pare tot atât de improbabila pe cât este de absurda.? Si a adaugat: “Noi suntem cu totii prinsi în propriile presupozitii culturale, mai mult decât am fi gata sa recunoastem.? În orice caz aceasta autocritica nu atinge punctul sensibil în privinta evenimentelor: faptul ca modernizarea de tip occidental urmarita de America a fost motivul pentru cresterea acelei saraciri si deposedari de drepturi, care au trezit în reteaua islamica nevoia de protectie si solidaritate. Occidentalizarea nu era nici atunci si nu este nici acum legata de o crestere a sigurantei sociale. În acest sens ea este numai pe jumatate o occidentalizare. Siguranta sociala este legata astazi din nou, aproape în întreaga lume, de comunitatile religioase.

În al doilea rând, exista preferinta noastra pentru religiozitatea personala individuala. În privinta acestor dezvoltari ea nu este un ghid bun în privinta a ceea ce este o religie buna sau rea. Aceasta nu înseamna ca valorile noastre religioase, precum individualismul, ar trebui puse sub semnul întrebarii sau ar trebui renuntat la ele. Responsabilitatea pentru violenta crescânda si victimele sale este cea care ne permite sa vrem sa întelegem într-adevar violenta religioasa. Atentatorii nu vor deveni prin aceasta mai putin vinovati. Trebuie însa sa facem un pas dincolo de armatura morala si sa strabatem cu privirea întelegatoare noile forme de comunitate religioasa. Mai mult: trebuie sa învatam sa citim traditiile religioase ca instrumente cu ajutorul carora comunitatile îsi confera un loc în lumea contemporana.

Adevărul literar și artistic, Nr. 863 / 21 martie 2007
Traducere Valentin Cioveie

Kenny

230 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 16:25

De la: balabanandrei, la data 2009-02-20 15:30:19Există tendințe în sistemele politice actuale care pot prefigura un nou totalitarism

Data: 19.02.2009
Sursa: Asociațiile Laicatului Ortodox

Am reintrat într-o eră a revoluției permanente, pe toate planurile: economic, social, juridic, tehnologic, politic. În toate aceste procese bulversante societatea noastră pare a fi lipsită cu totul de reperele fundamentale care valorizează persoana umană, o protejează de tiranie și îi conferă acea demnitate fără de care omul devine dușmanul omului.

Asociațiile Laicatului Ortodox vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la aceste evoluții îngrijorătoare pe care s-a înscris societatea noastră și, în același timp, să atragă atenția asupra singurei garanții pe care omul o are în fața tendințelor nivelatoare, uniformizante și dictatoriale de astăzi: concepția ortodoxă asupra persoanei.

Persoana umană, pentru ortodoxie, este legată ontologic de numele pe care îl poartă. Persoana este un nume, are o identitate unică și o valoare inestimabilă. Pentru statul birocrat, persoana este un număr, un obiect neînsuflețit care contează doar în măsura în care există în registrele polițienești și administrative.

Introducerea noilor acte de identitate electronice duce această concepție impersonalistă a persoanei umane dincolo de gradul acceptabil al unei societăți care are nevoie de stat. În noua ordine instituțională, nu societatea se servește de stat, ci statul se servește de societate și de om. Numai așa se explică de ce statul încalcă, fără nicio ezitare, drepturi funamentale pe care se angajase să le respecte: dreptul la obiecție pe motive de conștiință, dreptul la viață intimă, dreptul la libertate.

Credem că prin introducerea acestui sistem electronic de codificare a identității persoanei statul devine proprietarul neîngrădit al datelor noastre personale, deci al identității noastre. Credem că acest lucru este dăunător, contravine drepturilor fundamentale și că poate duce la abuzuri foarte mari. Respingem această tendință deoarece credința noastră mărturisește persoana umană și nu un număr abstract și codificat electronic.

În toate țările ortodoxe în care s-a pus problema introducerii actelor de identitate electronice Biserica a luat atitudine și a cerut statului să își revizuiască tendințele sale de control și supraveghere a persoanei umane.

Sperăm ca Sf. Sinod să ia atitudinea conformă cu tradiția ortodoxă și să amintească societății contemporane despre valoarea persoanei umane, cerând statului să renunțe la intențiile sale de control și etichetare electronică a cetățenilor.

Asociațiile Laicatului Ortodox deschid, prin conferința „Despre actele de identitate electronice: zorii unei noi dictaturi?”, o dezbatere națională, dusă în spiritul discernământului, spiritului critic și al fidelității față de credința ortodoxă, credința demnității omului, chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

19 februarie 2009

Stire de pe site-ul www.ortodoxmedia.com[/quote]

Baiatul care a scris articolul asta e de o prostie crancena.

1."...să atragă atenția asupra singurei garanții pe care omul o are în fața tendințelor nivelatoare, uniformizante și dictatoriale de astăzi: concepția ortodoxă asupra persoanei." - serios, si cu ne-ortodocsii cum e? Din nou "unica si adevarata cale", nu?

2."Persoana umană, pentru ortodoxie, este legată ontologic de numele pe care îl poartă. Persoana este un nume, are o identitate unică și o valoare inestimabilă. " - prostule care esti tu prost, cati Popescu Ion exista in Romania? Da' cate CNP-uri identice?

3."...Pentru statul birocrat, persoana este un număr, un obiect neînsuflețit care contează doar în măsura în care există în registrele polițienești și administrative." - unde e surpriza?

4."...Credem că prin introducerea acestui sistem electronic de codificare a identității persoanei statul devine proprietarul neîngrădit al datelor noastre personale, deci al identității noastre." - deja e, desteptule. Care e diferenta intre biblioraft si SQL din punctul asta de vedere?

5."...Sperăm ca Sf. Sinod să ia atitudinea conformă cu tradiția ortodoxă și să amintească societății contemporane despre valoarea persoanei umane, cerând statului să renunțe la intențiile sale de control și etichetare electronică a cetățenilor." - adica sa nu treaca etichetele deja existente pe hartie in format electronic? A, ca o sa fie incluse informatii de ordin biometric? Ca de exemplu amprente digitale, iris, etc? Culmea, desteptule, cand te prezinti cu buletinu' la garda, le ai pe toate la tine.

N.A. :atributele mai sus mentionate ii sunt adresate exclusiv garantului mantuirii, nu copy/paste-istului.

Vanity, definitely my favorite sin.
necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 16:49

De la: funnymoon, la data 2009-02-20 00:48:57Este elegant ca atunci cand ai o discutie cu cineva sa te prezinti.

Eu am postat cu numele real, al vostru care este????
A te ascunde sub o "identitate" falsa nu e tot o munciuna???
Irina felicitari pt sinceritate, si la capitolul asta ai demonstrat ca esti o buna crestina!!

Fosta membra 9am.ro

195 mesaje

Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 16:49

Fiecare simte cum poate

www.youtube.com/watch?v=wVZNrsyzNZ0

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 17:00

De la: funnymoon, la data 2009-02-20 00:48:57Este elegant ca atunci cand ai o discutie cu cineva sa te prezinti. Nu vad nimic rusinos in a spune carui cult apartii, in ce crezi; suntem pe un forum, o lume virtuala; nu o sa va omoare nimeni cu pietre. Treziti-va putin la realitate: suntem nikname-uri aici, nu persoane! sprijinim idei, ne identificam cu idei, ne clarificam, poate, propiile noastre idei. Nu va arata nimeni cu degetul pe strada dupa aceea: uite-l, ba, pe ala... penticostalul! Wake up!

Revenind la forum:
Noi am spus: suntem ortodocsi si in ce credem. Eu nu inteleg de ce un penticostal, de exemplu, se oftica daca un ortodox spune ca este eretic?!

Tu de ce te "oftici" cand spunem ca a va inchina la icoane si a face pomeni crezand ca mortii mananca, sau cel putin asa cred crestinii ortodocsi pe care i-am intalnit, si ideea asta se promoveaza??
Tu ai dat cazuri in detaliu(asociindu-i cu noi toti, murdarindu-ne imaginea noastra in ochii necunoscatorilor)) depre niste penticostali , despre ceea ce fac ei, dar daca noi venim cu exemple negative(ietrare sa-mi fie care nu putine au aparut in media) ma acuzi ca urasc ortodocsia (desi am spus cu ce anume nu sunt deacord) si imi pui intrebari tendentioase.
Cineva care a postat pe forum a spus ca aceste dezbateri a scos la suprafata tot ce era urat in noi.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 18:05

@ maria tu...ce cauti p-aici, tu nu esti ortodoxa !...

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 18:16

De la: mytcor, la data 2009-02-20 18:05:35@ maria tu...ce cauti p-aici, tu nu esti ortodoxa !...

Pai ...m-au invitat ei!!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 20 Februarie 2009, ora 18:32

a-haa !...ai primit invitatie pentru o balacareala interconfesionala ?...

Pai da,...c-altfel nu se poate !....

Ia lasati voi explicatiile, exegetele, analizele literare, semanticele si semioticele ,...etc, etc, ..aplicate textelor bibice din zonele spiritualitatii transcendente si luati frumos spre analiza aceeasi biblie dar in sectiunile textuale unde se vorbeste despre codul moral-religios iudeo-crestin.

...ia sa vedem cati dintre voi ce vad ca va tot dati de-a dura p-aici, respecta in viata de zi-cu-zi acest cod moral al Crestinatatii si cat de antagonic poate fi, sau nu ,...in comparatiie cu celelalte coduri morale ale religiilor acestei umanitati ?...

Hai sa vedem, ce-ar putea iesii, ...ce concluzii se pot decanta !...

Se poate ?...

Pagini: << 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: